Donderdag 29/09/2022

Breivik en extreemrechts

Jean-Marie Le Pen laat in deze krant (DM 1/8) noteren dat de Noorse regering schuldiger is dan Anders Breivik. 'De man is ziek', zegt hij.

Op een nieuwssite lezen we dan weer dat Wilders vaststelt dat links een hetze tegen hem voert.

Wanneer gaat de weldenkende mens (van links én rechts) hier nu tegen in opstand komen? Dezelfde weldenkende mens wordt letterlijk doodgeschoten. Wilders zegt dat dit komt door de weldenkende mens zelf die niet kwaad en opstandig wordt. Hoe ver moet het nog komen voor we de ogen helemaal dichtdoen? In heel Europa voert rechts de boventoon, van gematigd tot extreem, tot zelfs in het hoofd van Breivik en nog moet links hier de peer stoven?

Wilders, Le Pen, Dewinter en al wie populistisch gezwets goed gezind is, wordt gekoesterd in het zogenaamde zieke hoofd van een man die op één dag 80 mensen vermoordt en nóg zijn zij te beklagen, worden zij achtervolgd en wordt er tegen hen een hetze gevoerd.

Niemand gelooft zoiets werkelijk, en toch nemen we er niet zoveel aanstoot aan, denken we misschien ook ergens in een uithoek van ons verstand dat het om een uitzonderlijk voorval gaat en hopen we werkelijk dat de mensheid hier tegen opgewassen is. Waar blijven we? Waar zijn wij, die onze kinderen zullen moeten uitleggen dat Wilders en co geen goede keuze zijn geweest? Wanneer verheffen we die stilgevallen stem, wanneer lezen, horen en zien we die weldenkende mens van links en rechts opstaan en in elke krant, op elke televisiezender, in elk radioprogramma en ook op elke hoek van de straat kwaad worden omdat hij beledigd wordt?

Elkeen van ons, ja, ook Wilders, weet dat we er met haat niet zullen komen. Daarom geloven we hem ook niet. Zonder liefde komen we er niet

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Minnelijk gebaar

Wat er in de Hoorn van Afrika gebeurt is hartverscheurend. Honger geselt de bevolking, decimeert de veestapel, doodt kinderen op trage en wrede wijze. Met meer dan twaalf miljoen zijn ze. Ze hebben allen honger.

Het parket van Antwerpen meldde dit weekend trots een grote 'vangst'. De grootste minnelijke schikking in de Belgische rechtsgeschiedenis maakt meesters in sjoemelpraktijken honderd miljoen euro armer, maar daarom worden ze nog niet noodlijdend. Liechtenstein, de Kaaimaneilanden en andere belastingparadijzen bleken al te opzichtig populair.

Is dit niet de gelegenheid om ons voor één keer echt groot te tonen? Door bijvoorbeeld een kwart van die gelukkig gerecupereerde buit vanuit zulke paradijzen te schenken. Gewoon om het die twaalf miljoen daarom nog niet paradijselijk, maar wel draaglijk te maken. Om die kinderen niet te laten uitdrogen en sterven.

Van een minnelijke schikking naar een minnelijk gebaar.

Lode Wyns, Antwerpen

Te laat in Afrika

In hun bijdrage (DM 1/8) geven L. Wassenhove en J. Balaysite inzicht in hoe het komt dat we altijd te laat komen bij hongersnood in Afrika. Ze zeggen dat voedselschaarste artificieel kan zijn als gevolg van speculaties op de landbouwgrondstoffenmarkten. Als de prijzen daardoor stijgen kunnen hulporganisaties minder mensen helpen. De auteurs stellen voor om na te denken over hoe we deze 'perverse fenomenen' zoveel mogelijk kunnen indijken. Ik kan dat alleen maar ondersteunen.

'Speculaties' zijn de orde van de dag. Er wordt niet alleen gespeculeerd op voedsel, het ging de afgelopen maanden en jaren ook over speculaties op de euro, en op landen hier in Europa. We zitten midden in een economische crisis, veroorzaakt door banken die zeepbellen verkopen. De grootste zeepbel levert de grootste bonus op. Regeringen sidderen en beven voor de financiële beurzen en ratingbureaus die hun verwachtingen de wereld insturen alsof ze God zijn.

Mensen in de Hoorn van Afrika kunnen door speculatie omkomen van de honger. Niet omdat er niet genoeg voedsel is, maar omdat het niet meer betaalbaar is.

Wanneer gaan we banken, beleggers en speculanten eens spelregels opleggen? Een financiële transactietaks invoeren bijvoorbeeld: betalen om te speculeren! In de nasleep van de grote crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw werd de 'bankenwet' ingevoerd: depositobanken en investeringsbanken werden van dan gesplitst. Om 'perverse praktijken' tegen te gaan. Een ingrijpende maatregel, om geld niet zomaar ons hele leven te laten bepalen. Nu is dezelfde moed nodig.

Rob Adriaensen, Oud-Heverlee

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234