Vrijdag 12/08/2022

Brief aan Jean-Marie Dedecker

De Morgen-journalist Douglas De Coninck vraagt zich af waarom de privédetective ook de Ysco-job van De Gucht junior natrok.

Jean-Marie Dedecker heeft een privédetective ingehuurd voor een financiële screening van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, zo schreven we afgelopen weekend. Gevraagd naar een reactie, meldde de LDD-frontman dat hij geen probleem ziet. Douglas De Coninck ziet wel een probleem.

Geachte heer Dedecker,
Beste Jean-Marie,

Natuurlijk ben ik slechts journalist, en behoor ik dus tot de kaste van luie, naïeve niksnutten die ervoor zorgen dat u amper nog aan slapen toekomt. Als ook wij eens een beetje ons werk zouden doen, dan zou het niet de hele tijd u zijn die achter al die tips moet aanhollen. Wij onderzoeken niks, wij ondernemen niks. Wij liggen hier zo'n beetje naar de zon te kijken en wachten tot u belt, met alweer een dossiertje vol spannende onthullingen. De enige kritische stem die er in dit land nog is, de enige die vrijuit kan spreken, dat bent u. Jean-Marie Dedecker.

Er zijn zo ontzaglijk veel schandalen en de pers doet daar zo ontzaglijk weinig mee dat u niet anders meer kan dan u omringen met ex-undercoveragenten en occasioneel ook een beroep moet doen op extern te rekruteren privédetectives. Toch is er iets dat ik niet snap, wat allicht komt doordat u een man bent van de dagdagelijkse onderzoekspraktijk en ik slechts journalist.

U zit daar dus met die tip.

Geloofwaardige tip, zoals u zelf aangeeft. Het bedrijf Arch-Invest, dat in 2002 via een 'sale and lease back'-operatie eigenaar werd van het justitiepaleis van Veurne, zou in werkelijkheid eigendom zijn van het geslacht Karel De Gucht. Ik vind het persoonlijk - als ik even mag - een raar verhaal. Mijn eerste reflex is in zo'n geval: www.nbb.be. De balanscentrale van de Nationale Bank. Binnen de 15 seconden krijg je de handelsbalansen, gratis en voor niks. Die laten zien dat Arch-Invest een bedrijf is van de alom bekende architectenfamilie Jaspers. Ik zou dan geneigd zijn de onderzoeksverrichtingen daar dan zo'n beetje te staken.

Ik bespaar u de verdere details, maar Karel De Gucht die justitiepaleizen opkoopt onder de dekmantel van de familie Jaspers, dat is als de Geert Lambert van voor zijn operatie die zich tracht te verstoppen achter Carla Bruni.

Maar ik ben natuurlijk maar journalist, en luilak. Terwijl u het geniale van het afleidingsmanoeuvre direct had doorzien. "Het is zo perfide, het is zo onwaarschijnlijk, het is zo goed gecamoufleerd dat niemand erop zou zijn gekomen!" Het gesjoemel met het justitiepaleis van Veurne, hoorde ik u op 'Terzake' uitleggen, is volgens de tipgever mogelijkerwijze gegaan "via constructies in Argentinië en fiscale paradijzen." Hier komen we op het punt dat ik niet meer kan volgen. Maar ik ben natuurlijk slechts journalist.

Stel, ik tracht de ware eigenaar te traceren van een bedrijf waarvan ik redenen heb om aan te nemen dat het zich verstopt achter constructies en valse adresjes in Argentinië. Mijn eerste idee zou zijn: zit daar in Argentinië niet een of andere collega of kennis die ooit heeft gezegd dat het ene plezier het andere waard is? Zit daar nergens een gelijkgestemde ziel voor wie het een fluitje van een cent is om snel een adresje in Buenos Aires te checken? Google Earth, ook zo'n leuk speelgoed. Grayon: je kan sinds enkele jaren handelsbalansen opvragen van bedrijven in het buitenland. Kamers van Koophandel afbellen.

Mijn ervaring, mijnheer Dedecker, is dat als je blijft doorbellen, je altijd veel sneller dan gedacht op die ene vriendelijke mens stoot die even in zijn computer kijkt. Er is ook iets wat ik in voorkomend geval vooral níét zou doen. Ik zou geen tot privédetective omgeschoolde ex-handbalspeelster uit Hasselt inhuren. Volgens wat we van Marleen Ceyssens weten, is haar specialiteit het ontmaskeren van overspelige echtgenoten, het neuzen in andermans vuilniszakken en het maken van compromitterende foto's. Ik zie het al gebeuren, mijn baas die opeens naast mijn bureau verschijnt:

- "De Coninck, was is dat hier? Drieduizend euro voorschot aan privédetective Ceyssens uit Hasselt?"

- "'t Is om een verdoken financiële constructie in Argentinië bloot te leggen, baas."

- "Waarom heet het dan 'patentenonderzoek'?"

- "Euh..."

Mijn baas zou vragen waarom het eindrapport van deze detective tot twee cijfers na de komma de inkomsten van mijnheer, mevrouw en zoon De Gucht vermeldt. En wat de relevantie mag wezen van de onthulling dat Jean-Jacques De Gucht als jobstudent ooit voor Ysco heeft gewerkt, maar dat zijn loopbaan als ijsjesverkoper slechts drie dagen duurde. Detectives doen over het algemeen niet meer of niet minder dan wat de klant hen vraagt. Op basis van dit rapport valt weinig anders te besluiten dan dat uw opdracht luidde: zoek iets, het maakt niet uit wat, waarmee ik Karel De Gucht kan pakken. Dat is mijn opinie, mijnheer Dedecker, met de zeer beperkte expertise die ik in deze heb. Maar ik ben natuurlijk slechts journalist.

Laatst belde Raf Sauviller. Hij schrijft een boek over u, zoals u vast al wel weet. Hij wou weten of het klopt dat u en ik elkaar af en toe bellen. Ik zei: ja, dat klopt. Ik legde hem uit dat JDD in mijn visie op de dingen een politicus is die vooral snel is. Laat ons even eerlijk blijven. Het speurwerk in de zaak-Moerman, waar u nu de hele tijd naar verwijst: dat was van a tot z het werk van Rudy Aernoudt. De zaak van de politiesecretaresses: het werk van de iets minder mediageile vakbondsman Jan Adam. De enige rol die u speelde, en dat weet u zelf maar al te goed, was er als eerste bij zijn om dossiertjes te kopiëren, journalisten te bellen en moord en brand te schreeuwen.

Pas op, dat is ook een kwaliteit. Dat heet 'aanvoelen'. U was de eerste die aanvoelde dat de consultancycontracten van Fientje Moerman in weinig verschilden van de snoepreisje van José Happart en zijn vriendjes, vorige week. JDD, zei ik tegen Raf Sauviller, is wel een man van zijn woord. Als hij iets belooft, dan doet hij het.

In Humo kondigde u enkele maanden geleden aan dat u een schandaal bij Openbare Werken zou blootleggen, net voor de verkiezingen. Ik wou u toen nog bellen. Pas daar mee op. Wat gaan de mensen zeggen als de verkiezingen naderen en u hebt nog steeds geen schandaal?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234