Zaterdag 28/05/2022

Britse acteur Tim Roth schittert voorlopig laatste keer in serie ‘Lie to Me’ op 2BE

Vanavond presenteert 2BE de laatste aflevering van Lie to Me, de steengoede fictieserie met Tim Roth alias Mr. Orange uit Reservoir Dogs. Doch niet getreurd, productiemaatschappij Fox zette zopas het licht op groen voor een tweede seizoen. ‘Ik zou gek worden mocht ik de kennis die ik voor de serie heb verzameld in de werkelijke wereld gebruiken’, aldus Roth, die een wandelende leugendetector vertolkt.

Tim Roth werd wereldberoemd met zijn rollen in Reservoir Dogs en Pulp Fiction van regisseur Quintin Tarantino. Dezer dagen schittert de Britse acteur in Lie to Me, een serie die net als The Mentalist op VT4 steengoede kijkcijfers haalt zonder dat daar veel poeha in kranten, tijdschriften en op websites aan voorafging. Beide series zijn wekelijks goed voor 250.000 kijkers en moeten daarmee niet onderdoen voor Prison Break, 24 of Lost, series waarvan de hype stukken groter was.Het zou een indrukwekkende scène zijn mocht Tim Roth twee personages aan één tafel kunnen neerzetten. Aan de ene kant zijn personage van Cal Lightman uit Lie to Me, aan de andere kant de rol van James Wayland uit de film Liar, die in de VS verscheen onder de naam Deceiver. Wayland wordt beschuldigd van moord op een jonge vrouw maar kan zodanig goed liegen dat hij zijn twee ondervragers (waaronder wijlen Chris Penn alias Nice Guy Eddie uit Reservoir Dogs) én de leugendetector weet te omzeilen en zichzelf vrij weet te spreken. In Lie to Me zit hij zelf aan de andere kant van de ondervragingstafel en speelt hij een psycholoog die door allerlei politiediensten wordt ingeroepen om te achterhalen of een beschuldigde al dan niet de waarheid spreekt. Aan de hand van gezichtsuitdrukkingen komt hij te weten wie liegt en wie niet.Het personage van Lightman is losjes gebaseerd op het levensverhaal van Paul Ekman, een beroemd psycholoog die door het magazine Time werd uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Ekman ontdekte dat lichaamsuitdrukkingen universeel zijn en schreef daar boeken en gaf er tal van lezingen over. Toen Bill Clinton de beroemde woorden over Monica Lewinsky - ‘I did not have sexual relations with that woman’ - uitsprak, wist Ekman dat de toenmalige president van de VS aan het liegen was. “Paul Ekman is de ‘ground zero’ voor dat soort gedragsfilosofie”, vertelt Tim Roth, die beweert Ekman gesproken en zijn boeken gelezen te hebben, maar wat hij daaruit geleerd heeft wil hij zo snel mogelijk weer vergeten. “In het echte leven probeer ik zover mogelijk van die theorieën weg te blijven. Als ik met Paul Ekman praat, word ik zenuwachtig, omdat ik me afvraag wat hij allemaal ziet wat ik niet zie. Ik leer alleen wat ik nodig heb om mijn rol te vertolken. Niets meer. Anders zou ik niet normaal meer kunnen functioneren.”

Verse vis

Kelli Williams, die beroemd werd met The Practice en als dokter Gillian Foster de tegenspeelster van Roth in Lie to Me vertolkt, herkent het gevoel en gebruikt de ervaring wel. “Als ik aan een rood licht sta en ik kijk naar de dame in de wagen naast me, dan kan ik tegenwoordig zien hoe ze zich voelt”, vertelt ze. “Onlangs vroeg ik op restaurant of de vis vers was. De dienster antwoordde snel ‘ja’, maar ik wist meteen dat ze loog, dus dat kon ik al niet meer bestellen (lacht). Gelukkig zijn mijn kinderen slechte leugenaars. Door de serie proberen ze me nu voortdurend om de tuin te leiden, maar ik zie het meteen.” Dat betekent niet dat ze zelf het liegen perfect beheerst. “Integendeel, ik word meteen rood als ik nog maar moet antwoorden dat het goed met me gaat, terwijl dat niet het geval is.”Toen Williams de rol aangeboden kreeg, hapte ze meteen toe. “Het was zowat het allerlaatste script van een hele rij dat ik las, maar het stak er meteen bovenuit.” Roth besliste aanvankelijk het tegendeel. “De rol trok me wel aan”, zegt hij, “maar ik had me nog nooit zo lang voor één project geëngageerd. Uiteindelijk won de liefde voor het personage het van mijn schrik, omdat ik me begon te realiseren hoeveel je ermee kon doen. Lightman ziet het meteen als iemand het liegt, maar hij kan zelf beter liegen dan om het even wie. Daardoor kon ik tal van fantastische situaties bedenken waarin hij zou kunnen belanden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234