Dinsdag 16/08/2022

Trump president

Britse geheime dienst doorbreekt stilzwijgen: "Afluistersuggestie Witte Huis is volstrekt belachelijk"

Het GCHQ-hoofdkwartier. Beeld anp
Het GCHQ-hoofdkwartier.Beeld anp

De Britse regering heeft geprikkeld gereageerd op suggesties van het Witte Huis dat de inlichtingendienst GCHQ voormalig president Obama heeft geholpen Donald Trump af te luisteren. Een woordvoerder van de inlichtingendienst noemde die beschuldigingen 'onzin' en 'volstrekt belachelijk'. De Britse regering zei later dat zij van het Witte Huis de garantie had gekregen dat het de beschuldigingen niet zal herhalen.

Bert Lanting

Het is heel ongebruikelijk dat de Britse geheime dienst in het openbaar reageert op berichten over zijn activiteiten. Nog ongebruikelijker is dat GCHQ dergelijke krasse bewoordingen gebruikt om de beschuldigingen tegen te spreken.

De beschuldiging komt van Andrew Napolitano, een commentator van Fox News. Hij beweerde deze week van inlichtingenofficieren te hebben gehoord dat Obama de Britten had gevraagd Trump af te luisteren, zodat er "geen Amerikaanse vingerafdrukken" op het onderzoek zouden zitten. Trumps woordvoerder Sean Spicer herhaalde die beschuldiging toen hem gisteren opnieuw werd gevraagd welke bewijzen Trump nu eigenlijk heeft dat hij werd afgeluisterd.

De Britten voelen er niets voor betrokken te raken bij het gekrakeel in Washington over de beschuldigingen van Trump dat president Obama hem tijdens de verkiezingscampagne heeft laten afluisteren. Het is bekend dat de Britse inlichtingendiensten nauw samenwerken met de Amerikanen en onderling allerlei informatie uitwisselen. Tim Farron, de leider van de Britse Liberaal-democratische partij, klaagde dat het Witte Huis de nauwe samenwerking in gevaar brengt door met de beschuldigende vinger naar de Britten te wijzen.

Kluwen van tegenstrijdigheden

Daarmee probeert het Witte Huis zich kennelijk te redden uit de kluwen van tegenstrijdige beweringen die volgden op de woedende tweets waarin president Trump zijn voorganger ervan beschuldigde dat die zijn telefoons had laten aftappen. "Hoe diep is president Obama gezonken dat hij mijn telefoons heeft afgetapt tijdens het heilige verkiezingsproces. Dit is Nixon/Watergate. Slechte (of zieke) kerel." Trump gaf er verder geen bewijzen voor, maar eiste dat het Congres de zaak zou onderzoeken.

James Clapper, het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, sprak meteen tegen dat Trump was afgeluisterd. Maar het Witte Huis hield vol dat Trump wel degelijk bewijzen had voor zijn beschuldigingen. Eerder deze week gooide Spicer het roer echter om en begon hij de aantijgingen tegen Obama af te zwakken. Hij wees erop dat Trump in een van zijn tweets het woord 'aftappen' tussen aanhalingstekens had gezet. Bovendien had Trump niet Obama persoonlijk bedoeld, maar meer in het algemeen de regering-Obama, wat bij journalisten weer de vraag opriep wie hij dan met de 'slechte (of zieke) kerel' op het oog had.

"Geen aanwijzingen"

Trumps beweringen werden verder ondergraven doordat de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, Richard Burr, samen met zijn Democratische collega Mark Warner concludeerde dat er "geen aanwijzingen" waren dat Trump door de Amerikaanse inlichtingendiensten was bespioneerd. Ook de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Devin Nunes, een fervent aanhanger van Trump, zei geen bewijzen te hebben gezien voor het afluisteren van Trump.

Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis. Beeld REUTERS
Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis.Beeld REUTERS

Daarop veranderde het Witte Huis weer van koers. Gevraagd om een reactie op de conclusies van de inlichtingencommissies zei Spicer dat Trump bij zijn beweringen bleef. Vervolgens haalde hij Fox News-commentator Napolitano aan en suggereerde hij dat Obama met opzet de Amerikaanse inlichtingendiensten erbuiten had gehouden en bij de Britten had aangeklopt. "Hij gebruikte de NSA niet, hij gebruikte de CIA niet, hij gebruikte de FBI niet, hij gebruikte het ministerie van Justitie niet. Hij gebruikte de GCHQ", citeerde hij Napolitano.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234