Dinsdag 09/08/2022

Voetbal

Britse gentleman gaat arbitrage opkuisen: ex-scheidsrechter David Elleray wordt adviseur voetbalbond

► David Elleray was in de jaren 90 een topref in de Engelse eerste klasse. Beeld BELGAIMAGE
► David Elleray was in de jaren 90 een topref in de Engelse eerste klasse.Beeld BELGAIMAGE

Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond, stelt David Elleray (64) aan als adviseur van de arbitrage, een Britse ex-topref, schoolmeester en stijve hark. In deze tijden is dat meer een voor- dan een nadeel.

HLN

Peter Bossaert had het zich voorgenomen: hij moest en zou een naam met internationale weerklank vinden om de arbitrage mee op te kuisen en op niveau te brengen. Met David Elleray vond hij die ook. "Zonder meer een topexpert", vindt Bossaert.

Ellerays cv: topref in de jaren 90 in de Premier League, werkte na zijn carrière als adviseur voor de Britse bond, de UEFA en de FIFA, en mocht zich sinds 2016 technisch adviseur van de IFAB noemen, het orgaan dat instaat voor de regels van het voetbal over de hele wereld.

Elleray is een naam over het Kanaal. Ook, misschien wel vooral, omdat hij tijdens zijn actieve scheidsrechterscarrière een vreemde eend in de bijt was. Het ruige Engelse voetbalmilieu, met spuwende voetballers op het veld, tierende coaches aan de zijlijn en dronken hooligans op de tribunes stond in schril contrast met zijn persoonlijkheid. Hij was een deftige geograaf die zijn scheidsrechtersbestaan combineerde met een functie als directeur van Harrow, een van de meest prestigieuze gemeenschapsscholen van het Verenigd Koninkrijk.

“Mijn job in de school voelde aan als de beste baan ter wereld", zei Elleray. "Veel van de facetten die je in een klas ziet, komen terug op het veld. Wie zijn de leiders, wie de volgers, wie de amokmakers die de rest kunnen meesleuren?"

Door zijn beschaafde taalgebruik op het veld kreeg de Brit ook snel een reputatie. Zijn collega-refs noemden hem plagend 'Lord Elleray'. "Ze vonden dat ik 'posh' klonk, een rijkeluisaccent had, en dat dat me nergens zou brengen in mijn carrière. Dat heeft me lang achtervolgd. Maar ik moest geen ruwe tong hebben om het respect van de spelers te krijgen. Het draait om hoe je fluit."

Elleray hield vol in zijn statige gedrag en plukte daar in de loop van de jaren de vruchten van. De perceptie van de stijve schoolmeester blijft. Maar de Brit wordt wel gezien als een baken van objectiviteit. Een grote troef voor Peter Bossaert in zijn zoektocht naar een voetbalbond met scheiding der machten. "Elleray zal een analyse maken van onze arbitrage. En hij zal samen met de bond een masterplan ontwikkelen, gericht op het herstel van het vertrouwen op korte termijn en het verbeteren van de werking van de arbitrage op langere termijn."

Peter Bossaert CEO van de Belgische Voetbalbond. Beeld BELGA
Peter Bossaert CEO van de Belgische Voetbalbond.Beeld BELGA

Ethische code

Bossaert stelde nog een paar maatregelen voor die de voetbalbond efficiënter moeten maken. Er komt een duidelijke scheiding tussen de raad van bestuur en het operationele management. Bestuursmandaten kunnen voortaan maximaal twee keer hernieuwd worden, met een maximale duurtijd van twaalf jaar.

Er moet ook minstens één vrouw in de raad van bestuur zetelen. Die raad evalueert zichzelf jaarlijks en publiceert een werkingsrapport op de website.

Sinds 1 december 2018 moet elke medewerker van de bond een ethische code onderschrijven. Een commissie kijkt daarop toe. De nieuwe voorzitter van de Geschillencommissie Hoger Beroep en de nieuwe bondsprocureur zullen eerstdaags voorgesteld worden. Katrien Jans wordt de eerste 'manager vrouwenvoetbal'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234