Donderdag 07/07/2022

Justitie

Brugse politie steekt Belgische ererechter tussen opgepakte Manchester-fans

null Beeld kos
Beeld kos

Ererechter Jan Nolf heeft er naar eigen zeggen "een boeiende nacht" opzitten. De Brugse magistraat werd namelijk in de boeien geslagen door de politie en op een bus gezet die volzat met aangehouden Manchester United-supporters. Reden? Omdat hij een foto had genomen van de politiemacht voor zijn deur. Nolf zegt klacht te zullen indienen bij het Comité P.

Steven Peeters

Zelf kent Nolf niks van voetbal, zegt hij zelf op zijn blog justwatch.be. Dat Manchester United in de stad was om Club Brugge partij te geven, was dan ook het minste van zijn zorgen. Maar 's nachts werd hij wakker van een politiehelikopter boven zijn huis. Net als de rest van zijn buren ging hij naar buiten om te kijken wat er gaande was. De Brugse politie was met een reeks aanhoudingen bezig van Manchester-supporters. Nolf besloot met zijn smartphone enkele foto's te nemen.

Geen enkele politieman maakte daar bezwaar tegen, behalve eentje. Op justwatch.be geeft Nolf het letterlijke gesprek tussen hem en de bewuste agent mee:

- "Stop met filmen"
- "Ik film niet, ik fotografeer" (terwijl ik mijn fotoapparaat in de rechterzak opborg).

De gemaskerde politieman stapt naar me toe "Stop met filmen !". Vermits ik ondertussen het fotoapparaat al in mijn rechterzak had zitten, antwoord ik wat onbegrijpend: "ik filmde niet, ik nam een foto".

Het lijkt wel alsof hij doof is onder zijn helm want hij herhaalt: "stop met filmen", waarop ik me dan eigenlijk begin af te vragen wat zijn bedoeling is.

Ik vraag dan dus "waarom ?".

Het barse antwoord luidt weer: "stop met filmen" - terwijl ik nog steeds mijn foto-apparaat in m'n rechterbroekzak hou (m'n iPhone was tijdens heel de scène in m'n linkerbroekzak gebleven).

Ik antwoord rustig de schouders ophalend: "ik film niet maar ben het eigenlijk niet eens dat het niet kan".

undefined

Identiteitskaart

Daarop roept de agent er drie collega's bij en wordt Nolf weggeleid. Hij wordt tegen een muur gezet en zijn handen worden geboeid. Waarna hij mee plaats mag nemen op een bus met de aangehouden Manchester-supporters.

"Vooraleer ik op de bus stap, vraag ik tot drie keer toe aan de politiemensen of ze goed beseffen waar ze bezig mee zijn. Ze kijken me aan en antwoorden niet. Niemand vraagt mijn identiteitskaart. De hele scène is te gek om waar te zijn en dat houdt me de hele tijd onwaarschijnlijk kalm." (...)

De Engelse supporters bleken overigens wel blij met zijn arrestatie. Nolf: "Ik vertelde hen dat mijn vroeger advocatenkantoor op 100 meter ligt en ik 25 jaar lang judge was. Ze schateren het uit: we're in good company.''

Arm knijpen

Als de agenten ontdekken dat de rechter Nederlands spreekt, mag hij het busje uit en wordt hij vrijgelaten. De inderhaast opgetrommelde politiechef legt uit dat "hij het hele plaatje moet zien" en dat "hij het moet begrijpen". Maar Nolf vindt dat hij geen enkele regel heeft overtreden. "Ik heb de agent enkel kalm gezegd dat ik het niet met hem eens was. Allemaal in het Nederlands. That's it and that's all.'' Hij noemt het wel "het leerrijkste kwartier" van zijn carrière.

"Politiemensen hebben een moeilijke job en ik heb waardering voor hun werk", schrijft Nolf nog. "Er zullen vannacht in Brugge wellicht feiten gebeurd zijn die aanhouding, onderzoek, vervolging en mogelijks veroordeling rechtvaardigen." (...) "Veel langer dan een kwartier in de boeien zal het voor mij niet geweest zijn. De strips rechts werden nogal hard aangetrokken maar daar zal ik niet over zeuren. Het was wel de allereerste keer dat ik van mijn vrijheid beroofd werd: geboeid worden, het doet echt wel vreemd."

"Als zoiets je overkomt, wil je je wel eens in de arm knijpen om te weten of het waar is. Want dit kàn niet. Dit kan België, Brugge niet zijn. Ik kijk naar m'n rechterpols en weet dat dit waar is." Nolf kondigt aan klacht te zullen indienen bij het Comité P, dat toeziet op de politiediensten.

"Spijtig incident"

Dirk Van Nuffel, korpschef van de lokale politie van Brugge, bestempelt het voorval als een klein, maar spijtig incident. Tegelijk wijst de korpschef ook op de verantwoordelijkheid van Jan Nolf zelf.

"Die man werd gevraagd om zich te verwijderen, maar wilde blijkbaar niet zomaar stoppen. De precieze bewoordingen ken ik niet, want ik was daar zelf niet bij aanwezig", aldus Dirk Van Nuffel. Jan Nolf werd geboeid en in een busje met opgepakte Britten geplaatst. "Na enkele minuten werd het duidelijk dat die man daar niet thuis hoorde, waarop hij mocht vertrekken."

De korpschef wijst erop dat het een taak is van de politie om ervoor te zorgen dat aangehoudenen niet in beeld worden gebracht. "Ten tweede was er ook een inbreuk op artikel 21bis van de voetbalwet. Dat betekent dat iedereen zich tot vijf uur na de wedstrijd binnen de vijf kilometer van het stadion onmiddellijk moet houden aan de richtlijnen van de politie."

Jan Nolf zal over het incident klacht indienen bij het Comité P. "De Brugse politie heeft er geen enkel probleem mee om hierover verantwoording af te leggen. Het was een spijtig, maar mineur incident tijdens een operatie die goed is gelukt. Ik wil nog eens benadrukken dat elke burger moet beseffen dat hij in dergelijke situaties best op gepaste afstand blijft", besluit korpschef Van Nuffel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234