Zondag 22/05/2022

Update

Brussel creëert 400 extra opvangplaatsen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Met het koude winterweer is de asielcrisis opnieuw brandend actueel. Duizenden asielszoekers voor wie geen plaats is in de opvangcentra van Fedasil dreigen de koude nachten op straat te moeten doorbrengen. Deze week nog moesten tientallen kandidaat-vluchtelingen die onderdak zochten in het Brusselse Noordstation elders een slaapplaats zoeken. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard wil alvast snel 400 extra opvangplaatsen creëren.

Courard (PS) heeft een akkoord met de Regie der Gebouwen om een leegstaand gebouw in de Fritz Toussaintstraat voor opvang in te richten. Hij verzekert ook dat de duizenden voorziene plaatsen in leegstaande kazernes zo snel mogelijk in gebruik genomen worden.

Ook voor de tientallen kandidaat-vluchtelingen die onderdak zochten in het Brusselse Noordstation is er wat hoop. In Elsene komen er snel 400 plaatsen bij en dat tot mei 2011. Courard heeft een akkoord met de dienst voor daklozen Samusocial om die opvang te helpen organiseren.

"Uitkijken naar daklozen"
Samu social vraagt intussen Brusselaars uit te kijken naar daklozen die op straat overnachten. "Onze mobiele ploegen kunnen niet alle straten controleren. Inwoners kunnen ons doorlopend bereiken op het groene nummer 0800/99.340. We hebben nog steeds opvangplaatsen in Etterbeek", verduidelijkt woordvoerder Christophe Thielens. Voorbije nacht werden 333 daklozen en asielzoekers opgevangen in twee centra. Enkel in het nachtopvangcentrum in Etterbeek dat werd geopend in het kader van het winterplan, had nog 118 beschikbare plaatsen. Het permanente centrum in de Vijfhoek was volzet. "In Etterbeek vingen we maandagnacht ook vijf families van asielzoekers op omdat de centra van Fedasil vol zitten. De groep van 25, onder wie 16 kinderen, verbleef eerst in het Noordstation. Een Afghaanse familie is vertrokken en wordt vanavond opgevangen in Eupen. De vier andere familie blijven nog steeds bij ons", aldus Thielens.

"Gebrek aan coördinatie"
De regering besliste onlangs om zowat 2.400 plaatsen in te richten in legerkazernes om, onder andere de 1.085 asielzoekers onder te brengen die nu in hotels verblijven. Maar die plaatsen zijn nog niet in gebruik. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) sprak van een "gebrek aan coördinatie". Zijn collega Courard kan die kritiek niet echt smaken. In de Senaat wees die erop dat het Rode Kruis tijd nodig heeft om de kazernes in te richten en het nodige personeel aan te werven. Dat zou "zo snel mogelijk" in orde komen.

Amper 6 senatoren aanwezig
De Senaatscommissie hield het asielbeleid van de regering tegen het licht, al waren er nauwelijks zes senatoren aanwezig. Eén van de aanwezigen, Groen!-senatrice Freya Piryns, beschuldigde de regering van "schuldig verzuim". "J'accuse! ", zei Piryns tegen Courard. "De grootste asielcrisis ooit waarvan u vorig jaar sprak is nu dubbel zo erg".

Grote instroom
Courard verdedigde het opvangbeleid. Op anderhalf jaar tijd is het aantal opvangplaatsen gestegen met bijna 4.200 plaatsen. Initiatieven van een aantal OCMW's zijn samen goed voor 1.300 plaatsen. Maar de instroom is groot: Dit jaar alleen ware er al meer dan 21.000 aanvragen, een stijging met 55 procent op twee jaar tijd. 7.000 kandidaat-vluchtelingen wachten al een jaar op een antwoord.

In Vlaanderen gaat het om 1.062 plaatsen in de voormalige militaire basissen van Helchteren (Houthalen-Helchteren) en Weelde (Ravels). Normaal is het tijdelijke opvangcentrum in Helchteren vanaf 7 december operationeel. De site moet plaats bieden aan 550 asielzoekers. Weelde moet op 15 december van start gaan en heeft een capaciteit van 512.

In Wallonië voorziet het Croix-Rouge de Belgique door de samenwerking met Defensie 1.350 tijdelijke opvangplaatsen die midden december operationeel moeten zijn: 550 in Bastenaken (Bastogne), 550 in Bierset en 250 in Gembloers (Gembloux).

Fedasil, het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, laat weten dat vandaag aan 82 asielzoekers een plek gegeven kon worden. Voor 52 mensen was er geen oplossing. Zij worden doorverwezen naar de OCMW's maar vaak weet niemand waar ze zich bevinden. Gisteren was er plek voor 127 mensen, voor 74 was er geen plaats.

Gent
De Stad Gent roept de federale overheid nogmaals op om de leegstaande vleugels van de Leopoldkazerne aan het Citadelpark open te stellen. Gent heeft permanent 51 bedden en bijhorende accomodatie voor asielzoekers beschikbaar in een pand in de Doornzelestraat.

Momenteel slaapt geen enkele asielzoeker in Gent op straat. "Bovendien gaan we die capaciteit binnenkort met nog eens twintig tot dertig bedden uitbreiden", aldus burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Het probleem is wel dat we die asielopvangplaatsen niet mogen gebruiken voor daklozen of nieuwe EU-burgers. Via de provincie roepen we al een tijd de federale overheid op om de leegstaande vleugels van de Leopoldkazerne open te stellen om een extra groep asielzoekers op te vangen."

Polyvalente zalen
Ook in Dendermonde kan vrij snel ruimte vrijgemaakt worden. "We onderzochten de mogelijkheid tot extra opvang en ik denk dat we in een polyvalente zaal bij ons nieuwe rusthuis tot veertig mensen extra kunnen opvangen. Maar dat staat los van ons eigen lokaal opvanginitiatief waar mogelijk ook nog extra mensen kunnen bijgeplaatst worden", aldus schepen en OCMW-voorzitter Theo Janssens.

Sint-Niklaas heeft volgens burgemeester Christel Geerts (sp.a) geen extra opvangplaatsen voor asielzoekers beschikbaar. "Vorig jaar hadden we een jeugdverblijfcentrum beschikbaar maar dat is nu bezet. Het asielcentrum blijkt ook overvol te zitten." In Aalst zegt OCMW-voorzitter Patrick De Smedt dat er volgende week overlegd wordt over de problematiek.

Extra medische hulp
Dokters van de Wereld (DVW) is alvast gestart met het Winterplan. De organisatie zal tot en met maart extra medische hulp bieden aan de daklozen van Brussel. Ziektebeelden die typisch zijn voor dakloze mensen die in precaire omstandigheden moeten overleven, riskeren tijdens de barre winterkou snel uit de hand te lopen, stelt de organisatie.

Opvang vol in Hasselt en Gent
Voor vannacht zijn de opvangplaatsen in Hasselt en Genk allemaal volzet. Er worden veldbedden en dekens gekocht om ook de vergaderzalen in te richten als slaapzaal. In Limburg is een noodplan in gang gezet, waardoor in principe niemand zou moeten buiten slapen.

N-VA
De N-VA wil de huidige asielcrisis aanpakken door de instroom van asielzoekers drastisch beperken, het misbruik beknotten en de opvang voorte behouden voor echte kandidaat-vluchtelingen. Dat hebben Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken vandaag gezegd.

Terugkeren
Beide parlementsleden benadrukken dat opvang behouden moet blijven voor asielzoekers voor wie een eerste aanvraag loopt. Ze wijzen er echter op dat slechts 73 procent van degenen die worden opgevangen een asielprocedure heeft lopen. N-VA heeft daarom een wetsvoorstel ingediend dat verhindert dat uitgeprocedeerden in de opvangcentra blijven, dat meervoudige aanvragen recht geven op opvang en dat illegale gezinnen worden opgevangen in plaats van aangespoord tot terugkeer.

Instroom beperken
De Vlaams-nationalisten willen ook iets doen aan de instroom van asielzoekers. Want zonder de instroom aan te pakken, zal de asielcrisis blijven duren, is de redenering. Ze verwijten de regering alleen de symptomen en niet de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Somers: 'N-VA moet niet mokken'
"De N-VA heeft alle sleutels in handen om mee aan de kar te trekken om de asielproblematiek op een structurele manier aan te pakken. Ze hoeven echt niet in een hoekje te gaan zitten mokken." Zo reageert Open Vld-Kamerlid Bart Somers op Francken en Smeyers. "Als de collega's van de N-VA dat wensen, kunnen ze zich altijd achter onze voorstellen scharen. (...) Als grootste partij kunnen ze er mee voor zorgen dat onze voorstellen bij hoogdringendheid worden geagendeerd in het parlement." (belga/adb/vsv)

Dokters van de Wereld is nog op zoek naar vrijwillige artsen, verpleegkundigen en sociaal assistenten. Alle informatie via winterplanhiver@medecinsdumonde.be of www.doktersvandewereld.be.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234