Maandag 26/09/2022

Brussels parket seponeert onderzoek naar ex-voorzitter en grootaandeelhouder van bankKBC-toplui gaan vrijuit in onderzoek naar voorkennis

Het Brusselse parket heeft zijn onderzoek naar handel met voorkennis tegen gewezen topman Remi Vermeiren van de bank-verzekeraar en tegen grootaandeelhouder Piet Van Waeyenberge en zijn holding De Eik geseponeerd. De speurders vonden onvoldoende bewijzen van handel met voorkennis in KBC-aandelen.

Brussel lEind oktober van vorig jaar raakte al bekend dat beurswaakhond CBFA zijn onderzoek naar handel met voorkennis in aandelen van KBC had overgemaakt aan het Brusselse parket. De CBFA en het parket vermoedden dat onder anderen Remi Vermeiren, een gewezen topman van KBC, en KBC-grootaandeelhouder Piet Van Waeyenberge hun kennis over de nakende kapitaalsinjectie van de federale overheid in de Vlaamse bank-verzekeraar misbruikt zouden hebben om aandelen te verkopen met voorkennis.

De derde kapitaalverhoging werd officieel aangekondigd op 14 mei van vorig jaar, en in de weken voor die aankondiging was de aandelenkoers fors gestegen. Dat was opmerkelijk, omdat er in die periode vooral slecht nieuws over KBC circuleerde.Om zich ervan te vergewissen of er sprake was van misbruik van voorkennis hield toezichthouder CBFA geruime tijd de handel in KBC-aandelen tegen het licht. Ook de CD-Gefid, een politiedienst gespecialiseerd in financiële en economische criminaliteit, onderzocht alle beurstransacties met KBC uit die periode. In opdracht van het parket hebben speurders bovendien alle betrokkenen verhoord. Maar het onderzoek heeft geen concrete aanwijzingen opgeleverd, waarna het parket de zaak heeft geseponeerd. Daarmee halen zowel Vermeiren als Van Waeyenberge hun slag thuis. Vermeiren heeft altijd volgehouden noch over voorkennis over de resultaten van KBC te beschikken, noch over de reddingsoperatie die eraan zat te komen. Ook Piet Van Waeyenberge ontkende zich aan voorkennis schuldig te hebben gemaakt. Van Waeyenberge noch Vermeiren stonden destijds op de lijst van insiders die voorkennis hadden over de derde kapitaalsinjectie in KBC.

Het onderzoek naar voorkennis tegen Vermeiren en Van Waeyenberge was een van de vele. Toen de overheid de banken moest redden, regende het lekken. En als het lekken regent, schieten de voorkenniszaken als paddenstoelen uit de grond. In 2008 en 2009 werden 27 onderzoeken naar marktmisbruik geopend - de helft naar beurshandel in het aandeel Fortis. In die onderzoeken naar koersmanipulatie, misbruik van voorkennis en shortselling doken ook verschillende grote namen op. Ook beurswaakhond CBFA grossierde in onderzoeken: zo kregen 640 insiders vragen voorgeschoteld over hun gedrag in de beursweek voor de ontmanteling van Fortis. Handel met voorkennis is echter moeilijk aan te tonen, omdat er niet alleen bewezen moet worden dat er een lek is, maar ook dat iemand dat lek in zijn eigen voordeel heeft misbruikt.

Maar in de verschillende onderzoeken doken wel heel wat grote namen op. In de rand van de zaak-Fortis kwamen bijvoorbeeld Luc Vansteenkiste en Vincent Doumier onder vuur in de zaak-Bois Sauvage. De holding zou aandelen verkocht hebben toen de overheid op het punt stond om de bank te nationaliseren. Zowel Doumier als Vansteenkiste zaten een tijdje in voorhechtenis, maar ze houden tot op vandaag allebei hun onschuld staande. Net als Yves Liénart de Lidth de Jeude, een directeur bij Bois Sauvage. Karel De Gucht (Open Vld) en zijn vrouw Mireille Schreurs werden dan weer buiten vervolging gesteld in een ander onderzoek naar handel met voorkennis in Fortis-aandelen. Eveneens bij gebrek aan bewijzen.Een ander voorkennisonderzoek in verband met KBC is nog niet afgerond: dat naar mogelijk strafbare transacties met KBC Ancora-aandelen door CD&V-staatssecretaris Etienne Schouppe. Schouppe zat als politicus zeer dicht op het KBC-dossier en handelde nog in aandelen twee dagen voor de reddingsoperatie publiek werd. De zaak tegen hem wordt vanwege de voorrang van rechtsmacht onderzocht door raadsheer Antoon Boyen van het hof van beroep in Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234