‘Brusselse en Waalse jongeren kunnen boosterprik in Vlaanderen halen’, maar vaccinatiecentra en Wallonië weten van niets
Volledig gevaccineerde Brusselse en Waalse jongeren tussen 12 en 17 jaar kunnen, indien ze dat wensen, een boosterprik halen in de Vlaamse vaccinatiecentra. De praktische details worden op dit moment nog uitgewerkt, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Wallonië wordt ontkend dat hierover een akkoord is, en ook de vaccinatiecentra uit de Brusselse Rand ontkennen.
Vanaf vandaag kunnen jongeren tussen 12 en 17 jaar in Vlaanderen op eigen initiatief een boosterprik krijgen. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke besliste om de booster op vrijwillige basis aan te bieden, in afwachting van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA en van de Hoge Gezondheidsraad. Ook jongeren uit Brussel en Wallonië, waar een booster momenteel nog niet wordt aangeboden voor deze leeftijdscategorie, kunnen zich volgens Zorg en Gezondheid dus in Vlaanderen aanbieden.
“Daarvoor is op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid al een principiële beslissing genomen. Er moet alleen nog met de verschillende vaccinatiecentra bekeken worden hoe dat organisatorisch geregeld kan worden”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Op het kabinet van Waals minster van Volksgezondheid Christie Morreale, die de IMC Volksgezondheid voorzit, wordt echter ontkend dat er daarover een principiële beslissing werd genomen.
‘Not amused met deze manier van communiceren’
Volgens Bruzz zijn er in de praktijk bovendien wel degelijk vaccinatiecentra die Brusselse jongeren zullen weigeren. Zo geven Vilvoorde, Tervuren, Zaventem en Wemmel aan enkel jongeren uit het eigen grondgebied een booster te zullen aanbieden. “Wij hebben noch de capaciteit, noch de middelen, mensen of tijd om ook de Brusselse jongeren te vaccineren,” aldus burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.
Dirk Devroey, die het vaccinatiecentrum in Tervuren coördineert, hekelt de communicatie vanuit de overheid. “Met de vaccinatiecentra is hierover nog geen contact geweest en wij zijn not amused met deze manier van werken en communiceren”, klinkt het. Naast de praktische bewaren, werpen de burgemeesters ook nog medische en legale bezwaren op.
Het Nederlandse persagentschap ANP meldt dat ook Nederlandse jongeren wel eens naar Vlaanderen zouden kunnen afzakken voor een boosterprik. Daarover heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid nog geen signalen opgevangen.