Maandag 08/08/2022

Brusselse gemeenten blijven ruziën over 'parketantennes'

Sint-Gillis, Brussel, Molenbeek of toch Anderlecht? Een vergadering met parket, ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, en de betrokken gemeenten heeft de knoop nog niet doorgehakt waar de felbegeerde parketantennes in het Brusselse geïnstalleerd worden. Enkel Brussel is nu zeker, Sint-Gillis en Anderlecht mogen het onder elkaar uitvechten. Het gebekvecht onder de Brusselse gemeenten zorgt er in elk geval voor dat de oprichting ervan veel vertraging oploopt.

Brussel.

Van onze medewerkster

De 'antennes' zijn een proefproject om het gerecht in de probleemwijken te brengen. Een parketmagistraat kan er onder meer strafbemiddeling en snelrecht toepassen bij kleine misdrijven als diefstal, geweld, vandalisme. Er kwam het voorbije jaar echter weinig schot in de zaak, want men raakt het er niet over eens welke gemeenten met de eer mogen gaan lopen. Burgemeester D'Hoogh van Anderlecht vindt dat zijn gemeente de uitgelezen plaats is. Anderlecht renoveerde drie jaar geleden speciaal een huis voor de parketantenne. Een investering van 25 miljoen frank (619.734 euro). De toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CVP) had te verstaan gegeven dat Anderlecht er zeker bij zou zijn. "In opdracht van Dejemeppe zijn twee substituten ter plaatse geweest om het gebouw te inspecteren", vertelt gemeentesecretaris van Anderlecht Verhulst. "Ze waren zeer tevreden. En dan blijkt enkele jaren later dat onze gemeente gewoon uit de boot zou vallen." Het is heel simpel, zegt de woordvoerder van minister van Justitie Tony Van Parys: "Anderlecht kwam nooit in aanmerking. Dat zij daar toch op gehoopt hebben, is hun probleem. De maatregel geldt enkel voor steden waar al een veiligheidscontract is en die in het luik stedelijke vernieuwing van het globaal plan vallen. Voor dat laatste moeten ze aan verschillende criteria voldoen zoals een bepaald aantal gevangenen, bestaansminimumtrekkers enz. In het Brusselse Gewest zijn dat slechts vijf gemeenten: Brussel, Schaarbeek, Molenbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost." Volgens het ministerie van Jusititie hebben enkel de gemeenten van burgemeesters de Donnéa en Picqué, Brussel en Sint-Gillis, een project ingediend en die twee zijn dan ook geselecteerd. Al betekent dat niet dat Anderlecht volledig kansloos is. "Men kan een afwijking toestaan. Maar de steden moeten dan wel zelf een voorstel indienen. Anderlecht praat al jaren over een parketantenne maar heeft nooit ofte nimmer een aanvraag ingediend."

Bij een bezoek aan Kuregem enkele weken geleden beloofde minister Van Parys onverwachts dat hij zou pleiten voor een parketantenne in Kuregem. Ook een verrassing voor de gemeente, want de oorspronkelijke antenne was in een andere wijk gepland, vlakbij het gemeentehuis. Gemeenstesecretaris Verhulst: "We zijn daar natuurlijk niet tegen, maar dan moeten we weer een nieuw gebouw zoeken. Dat is eigenlijk toch absurd? Bovendien beperkt de criminaliteit zich niet tot Kuregem, die is verspreid over de hele gemeente." Bij het Gewest dook onlangs plots nog een andere gegadigde op: Molenbeek. "Wij zouden het heel erg vinden als die gemeente er buiten valt", aldus kabinetsmedewerker Van de Vloed van minister-president Picqué. Want de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux is erg gebrand op een antenne in zijn gemeente. "We begrijpen niet waarom men daar niet op in gegaan is en wij stellen dus drie gemeenten voor. Het zijn ook gemeenten die tot drie verschillende politiezones behoren." In Anderlecht ziet men dat anders. "We behoren inderdaad samen met Sint-Gillis en Vorst tot één politiezone. Bij ons is alles klaar, de anderen zouden nog een gebouw in orde moeten brengen. En toch kiest men plots voor Sint-Gillis. Heeft dat nu met politieke steun te maken of wat?"

De vergadering van gisteren heeft met die argumenten van Anderlecht nu toch rekening gehouden. Sint-Gillis en Anderlecht moeten onderling een oplossing zoeken. De antenne in Molenbeek zou er pas in een latere fase komen. In Brussel kan het project in april van start gaan. Daar heeft de antenne in ieder geval al een een adres: Diksmuidelaan 18, naast een politieantenne in de zogenaamde Chicagowijk. Brussel en Sint-Gillis maar ook Anderlecht hebben al personeel geselecteerd.

Karen De Pooter

Strijd tussen Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles en Molenbeek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234