Zaterdag 22/01/2022

Brusselse schepen Simons droomt van een toren van 150 meter

Toren op Thurn en Taxis moet even hoog worden als Zuidertoren

Brussel

Van onze medewerker

Kris Hendrickx

Een kantoorgebouw van 150 meter hoogte op het terrein van Thurn en Taxis, waarvan de bovenste verdieping toegankelijk is voor het publiek. Dat is wat Brussels schepen van Stedenbouw Simons (Ecolo) voor ogen heeft. Dezelfde Simons die samen met voormalig burgemeester Xavier de Donnea (MR) het aftoppen van torens binnen de Brusselse vijfhoek verdedigde, wil buiten het centrum nu blijkbaar wel de hoogte in. De kantoortoren zou volgens hem heel wat plaats vrijmaken op het terrein. Met 150 meter zou de nieuwe toren zo hoog zijn als de Zuidertoren bij het Zuidstation. De twee torens zouden de hoogste kantoorgebouwen van het land worden.

Het was de krant Le Soir die dit weekend met het nieuws uitpakte. Veel details over het project zijn nog niet bekend. Simons, die gisteren niet voor commentaar bereikbaar was, zou aan een kantoorgebouw van 80.000 à 90.000 vierkante meter vloeroppervlakte denken. Ter vergelijking: de ruimste toren van de hoofdstad is de Financietoren met 120.000 vierkante meter, terwijl de Belgacom-torens in de Noordwijk elk zo'n 50.000 vierkante meter tellen. De toren zou vlak naast het kanaal worden opgetrokken, aan het Vergotedok, en zo een dubbel perspectief openen. Vanaf de grond kan de toren een nieuw herkenningspunt in de stad worden, terwijl de bovenste etage volgens de schepen ook voor het publiek zou moeten worden geopend. Indien de toren er komt, zal de uitbater van de kabelballon aan het Noordstation, die ook tot op 150 meter stijgt, alvast niet blij zijn.

Gisterenavond boog de Brusselse gemeenteraad zich over het bijzonder bestemmingsplan voor Thurn en Taxis. Dat plan voorziet in maximaal 250.000 vierkante meter kantoren op het 45 hectare grote terrein. Volgens Simons zou de kantoortoren er dan ook voor zorgen dat meer grondoppervlakte vrijkomt voor een andere invulling. Voor de concrete uitwerking van het project wil Simons een internationale architectuurwedstrijd uitschrijven. Hij komt daarmee tegemoet aan een hele reeks van stedenbouwkundigen en architecten, die van Brusselse politici meer openheid en ambitie eisen als het om grote architectuurprojecten gaat.

De belofte van een architectuurwedstrijd alleen lijkt de Brusselse actiegroepen niet te paaien. "Natuurlijk heeft het zin op bepaalde plaatsen in de stad durf te tonen en in de hoogte te gaan. Maar hier mis ik de visie, het concept dat uitlegt waarom daar nu precies zo'n toren moet komen", vindt Iwan Strauwen van het collectief Disturb. "Op het eerste gezicht is dit vooral een mediageil voorstel en surft Simons wat op de hype die rond hoogbouw begint te ontstaan." Ook bij de actiegroep Arau zijn ze niet gelukkig met het voorstel. "Als je van de toekomstige Thurn en Taxis-wijk een echte stadswijk wilt maken, moet je juist verdichten", stelt directrice Isabelle Pauthier. "Ideaal zou een systeem zijn zoals in Berlijn, waarin woon- en kantoorblokken binnentuinen omsluiten en afgewisseld worden door pleinen. Door een toren van 150 meter creëer je net leegte en onveiligheidsgevoel. Dat hebben studies uit de hele wereld bewezen. Bovendien past dit voorstel niet in een concreet uitgewerkt plan voor het terrein. We hebben zo'n plan al vaak gevraagd maar nooit gekregen." Pauthier wijst er ten slotte op dat in de hoofdstad tienduizenden vierkante meters kantooroppervlakte leegstaan. "Moeten we daar echt nog 90.000 vierkante meter bij doen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234