Woensdag 05/10/2022

aanslagen 22 maart

Brusselse speurders moesten na aanslagen informatie achterhouden voor Staatsveiligheid

► Gewapende soldaten patrouilleren in Brussel. Tussen de verschillende veiligheidsdiensten verloopt de samenwerking al enige tijd stroef. Beeld ROBIN UTRECHT
► Gewapende soldaten patrouilleren in Brussel. Tussen de verschillende veiligheidsdiensten verloopt de samenwerking al enige tijd stroef.Beeld ROBIN UTRECHT

Staatsveiligheid mocht na de aanslagen van 22 maart maandenlang de terreurdossiers van de Brusselse federale gerechtelijke politie niet inkijken. "Zo werden kansen gemist om het terreurnetwerk tijdig te ontmantelen", stelt Patrick Dewael.

KSN

Uit e-mails van de top van de Brusselse federale gerechtelijke politie blijkt dat speurders van de politie na de aanslagen maandenlang geen kennis mochten uitwisselen met Staatsveiligheid. "Er zit zand in de machine." Zo verwoordde Patrick Dewael (Open Vld), voorzitter van de commissie omtrent de aanslagen in ons land, de samenwerking tussen de verschillende politie- en veiligheidsdiensten bij de voorstelling van het commissierapport begin juni. "Er zaten fouten in ons veiligheidsapparaat die ertoe geleid hebben dat er kansen gemist werden om het bewuste terreurnetwerk tijdig te ontmantelen", klonkt het nog.

Maar uit interne e-mails van de Brusselse federale politie blijkt dat ook na 22 maart de samenwerking met de Staatsveiligheid op zijn zachtst gezegd stroef bleef verlopen. "Meermaals zijn we gevraagd om te voorkomen dat personeelsleden van Staatsveiligheid - en één medewerker in het bijzonder - toegang zouden krijgen tot GES, onze elektronische databank met dossiers", klinkt het bij enkele ervaren speurders.

Via de bewuste databank kunnen specifieke opzoekingen gedaan worden naar terugkerende namen, straatnamen of andere gegevens doorheen alle gerechtelijke dossiers. "Die instructies kwamen van bovenaf in de weken en maanden na Brussel en Zaventem", klinkt het. "Op de vloer moesten wij erover waken dat het aanwezige personeel van Staatsveiligheid zeker niet via onze computers in onze terreurdossiers kon. Enkel op coördinatievergaderingen zou bepaalde informatie worden gedeeld."

Net daar wringt het schoentje. "Slechts een bepaald aantal chefs zit dan aan tafel bij de bewuste overlegmomenten die slechts op bepaalde data gebeuren. Zo blijft informatie een tijdje liggen. Daarnaast worden dossiers er niet tot in de diepte besproken. Terwijl het net vaak de kleine details zijn die in complexe onderzoeken van belang zijn. Als twee partijen slechts een deel van hun puzzelstukjes met elkaar delen, dan duurt het veel langer dan nodig vooraleer je het totaalplaatje ziet en kan ingrijpen."

"Terwijl we net de zwaarste aanslagen ooit te verwerken kregen, moesten wij eigenlijk informatie achterhouden en dus Staatsveiligheid vertragen of in onze ogen zelfs tegenwerken. Zo werk je toch niet als je zo snel mogelijk een netwerk van terroristen wil pakken?"

Nieuwe machtsstrijd

Volgens de speurders is het GES-toegangsverhaal een voorbeeld van een nieuwe machtsstrijd binnen het veiligheidslandschap. "Vroeger was het de rijkswacht tegen de politie, nu lijkt het alsof bepaalde strekkingen binnen de federale gerechtelijke politie proberen om een doorgedreven samenwerking met de Staatsveiligheid te blokkeren. Waarom? Daar hebben wij op de vloer het raden naar. Uit eigenbelang, om zelf de eer op te strijken als er een zaak opgelost wordt, of uit wantrouwen misschien."

De afgelopen maanden zou de toegangsweigering deels opgeheven zijn. "Enkel voor de 'gezamenlijke' dossiers, de lopende onderzoeken van beide diensten waar al een bestaand verband tussen is", klinkt het. "Maar misschien zijn wij op dit moment bezig met een puzzel te leggen waar Staatsveiligheid ook al mee bezig is, terwijl we dat niet van elkaar weten omdat bepaalde informatie afgesloten blijft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234