Dinsdag 05/07/2022

Toerisme

Buitenlanders mogelijk niet meer welkom in Amsterdamse coffeeshops: ‘Pure discriminatie’

Als het van burgemeester Femke Halsema afhangt, zijn straks enkel nog Nederlanders welkom in de Amsterdamse coffeeshops.  Beeld ANP
Als het van burgemeester Femke Halsema afhangt, zijn straks enkel nog Nederlanders welkom in de Amsterdamse coffeeshops.Beeld ANP

Een jointje roken in de coffeeshop of je vergapen aan de sekswerkers in het ‘red light district’: het zal in de toekomst voor toeristen misschien niet meer mogelijk zijn in Amsterdam. De burgemeester zet in op een grondige transformatie van de hoofdstad met minder toeristen. ‘Dit is dweilen met de kraan open en pure discriminatie’, zegt Amsterdam-expert Stephen Hodes.

Grâce Verellen

In een utopisch Amsterdam komen de toeristen voor de stroopwafels, de rondvaarten op de smalle grachten en een bezoek aan het van Gogh-museum. In werkelijkheid zijn het toch vooral de softdrugs en ‘rosse buurt’ die in 2019 nog 9 miljoen toeristen naar de Nederlandse stad lokten. Die mensenmassa zorgt echter voor veel overlast bij de lokale bevolking. Zoveel zelfs dat de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, er haar handelsmerk van maakt om de binnenstad grondig op te kuisen. Begin januari stelde ze nieuwe maatregelen aan haar gemeenteraad voor. De 166 coffeeshops die de stad rijk is, wil de politica reduceren naar een zestigtal en wat haar betreft zijn toeristen niet meer welkom in de ‘shops’. Met het ingezetenencriterium, dat al in de grenssteden geldt, zullen enkel Nederlanders wiet of hasj in Amsterdam kunnen kopen. Daarnaast bekijkt ze nog de mogelijkheid om de sekswerkindustrie van de wallen te verplaatsen naar een sekswerkhotel buiten het centrum.

Tolerante stad

“Maar dat is in strijd met de vrijheid van onze stad”, zegt Amsterdam-expert Stephen Hodes. “Het sekswerk en de coffeeshops maken deel uit van het Amsterdamse imago als tolerante en open stad. Naast de haute couture en de cultuur is die vrijheid juist een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen naar Amsterdam afzakken.” Al draait het bij de meesten louter om de ervaring: “Betrekkelijk weinig toeristen maken daadwerkelijk gebruik van de coffeeshops en het red light district. Ze zien het eerder als een bezienswaardigheid”, weet Hodes, die onderzoek voerde naar het gedrag van toeristen in de stad.

“Er zijn inderdaad veel te veel toeristen in Amsterdam”, meent Hodes, die zelf zijn huisje in de binnenstad inruilde voor een betere nachtrust daarbuiten. “En bijna 30 procent van alle Nederlandse coffeeshops bevindt zich in Amsterdam, wat ook overdreven veel is. Maar toeristen de toegang daartoe ontnemen, is een foute aanpak van de problematiek. Het is pure discriminatie en we willen nu juist een tolerante stad zijn. Het Europees Hof heeft wel geoordeeld dat het geen discriminatie is. Maar verander de term ‘buitenlander’ door ‘moslim’ of ‘jood’ en dan is het kot te klein.” Daarnaast is er de eeuwige fascinatie voor de schaars geklede vrouwen achter de ramen. “Ook de stadswallen maken deel uit van onze open cultuur. Als je dat wil gaan verstoppen ergens in een hotel aan de rand van de stad, draai je de klok net terug naar een tijd waarin sekswerk nog een misstand was.”

Sekswerk en coffeeshops zijn geen misstanden meer, maar de vraag rijst of al dat gedoogde vertier geen criminaliteit aantrekt. “Als je het legaal maakt, haal je het hele gebeuren juist weg uit de criminaliteit. Indien de coffeeshops niet meer toegankelijk zijn voor buitenlanders, wordt het heel gemakkelijk voor Nederlanders om wiet of hasj te kopen en dan zelf op straat te verkopen aan toeristen. Dat stuur je het de criminaliteit in en dat is nu net niet wat we willen. Als Halsema de wantoestanden van de drugsmaffia en de mensenhandel wil bestrijden, kan ik dat alleen maar toejuichen. Maar dat is een ander verhaal dan de toeristenban.”

De bekende 'rosse buurt' aan de Amsterdamse Wallen zou mogelijk verdwijnen, de prostitutie zou naar een 'hotel' aan de rand van de stad verhuizen.  Beeld AFP
De bekende 'rosse buurt' aan de Amsterdamse Wallen zou mogelijk verdwijnen, de prostitutie zou naar een 'hotel' aan de rand van de stad verhuizen.Beeld AFP

Tweede luchthaven

En of toeristen naar Amsterdam trekken om de Amsterdamse wiet te consumeren, op de wallen te flaneren of de lokale gastronomie te proeven; ze komen nu eenmaal in hopen. “Ik ben er heel erg voor om het toerisme terug te schroeven en een betere balans tussen het economisch en sociaal maatschappelijk belang te creëren. Maar het is onlogisch om de coffeeshops daarvoor te laten opdraaien. De stad heeft plannen om een tweede luchthaven voor lowbudgetmaatschappijen in te huldigen. Ook zoekt de gemeente een locatie voor een tweede terminal waar cruiseschepen kunnen aanmeren. Om niet te spreken over het grote aanbod van hotels en Airbnb’s die de stad voorhanden heeft. Zo faciliteer je natuurlijk het toerisme. Het heeft weinig zin om enkel de coffeeshops en de wallen aan te pakken, als de rest van de infrastructuur wel mag blijven. Dat is gewoon dweilen met de kraan open.”

De conservatieveren onder ons zijn alvast geen groot aandeel in het Amsterdamse toerisme: “Dat is prima, want we zijn nu eenmaal de stad die we willen zijn.” Rotte appelen tussen die vele toeristen zijn onvermijdelijk, besluit Hodes: “Vrijheid brengt ook misbruik met zich mee.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234