Buitenlandse investeerders lopen warm voor Vlaanderen
Vlaanderen kon vorig jaar 155 nieuwe buitenlandse investeringsprojecten aantrekken, 35 procent meer dan in 2009. Nog beter nieuws is dat het aantal nieuwe buitenlandse investeringsdossiers die van nul opstartten de hoogte ingingen.
De gedetailleerde cijfers komen van het Agentschap Flanders Investment & Trade (FIT), dat Vlaamse bedrijven helpt met exporteren, maar ook buitenlandse bedrijven warm maakt voor Vlaanderen. Het cijfermateriaal werd opgevraagd door Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).
Niet alle buitenlandse investeringsdossiers zijn echt nieuw. In 31,6 procent van de gevallen ging het om uitbreidingen van bestaande projecten, bij 20 procent was sprake van participaties en overnames. De rest (48,4 procent) is wel from scratch gerealiseerd. Ter vergelijking: in 2008 en 2009 schommelde dat percentage rond 40 procent.
“Die groei van echt nieuwe investeringen, greenfields dus, is een positief signaal en ontkracht de perceptie dat buitenlandse investeerders Vlaanderen zouden hebben afgeschreven”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Economie, aan De Tijd. Het was de jongste tijd bon ton om te zeggen dat Vlaanderen niet meer aantrekkelijk zou zijn als investeringslocatie.
Nog een opsteker is dat bij een derde van de binnengehaalde investeringsprojecten het FIT een doorslaggevende rol heeft gespeeld. “FIT haalt echt alles uit de kast om investeerders te lokken”, zegt Peeters.
De focus van FIT op groeilanden wordt ook weerspiegeld in de 23 investeringsdossiers van 2010 uit de BRIC-landen: een verdubbeling in vergelijking met 2008 en 2009. China spant de kroon met elf projecten. Bekende voorbeelden zijn het Chinese Geely, dat de Gentse Volvofabriek overnam, maar ook China Electric Equipment Group, dat in Genk een eerste distributiecentrum opstartte voor de verdeling van zonnecelmodules. Nog een voorbeeld van een BRIC-investering is die van Companhia Brasileira de Logistica (CBL), een van de grootste transportbedrijven van Brazilië, dat in de Gentse haven 70 miljoen euro investeert in de bouw van een terminal voor de opslag van biodiesel, dieselolie, benzine, ethanol en plantaardige oliën.
De voorbeelden illustreren ook de populairste sectoren in de nieuwe investeringsdossiers: logistiek en de autosector scoren hoog. “Men vergeet het belang van buitenlandse toeleveranciers voor de autosector in Vlaanderen”, merkt Peeters op.
Veelzeggend is dat ‘cleantech’ voor het eerst als aparte sector wordt opgenomen. Vorig jaar werden zeven nieuwe investeringen geteld in Vlaanderen. “We hebben in dat domein veel in onze mars. Maar de ranglijst met sectoren die populair zijn bij buitenlandse investeerders toont dat we de traditionele industriële sectoren zeker niet mogen vergeten.”© De Tijd