Donderdag 29/09/2022

NieuwsEuropese Unie

Bulgaarse Europarlementariër die Hitlergroet leek te brengen wacht strafprocedure

null Beeld rv
Beeld rv

Een Bulgaarse Europarlementariër lijkt woensdagavond een nazigroet te hebben gebracht in het Europees Parlement. De voorzitter wil een strafprocedure instellen die hem een deel van zijn vergoeding of toegang tot vergaderingen kan kosten.

Niels Waarloo

De rechts-conservatieve parlementariër, Angel Dzhambazki, stak bij het verlaten van de zaal zijn rechterarm gestrekt de lucht in. Hij deed dat na afloop van een verhit debat waarin hij ageerde tegen het plan om EU-fondsen van Polen en Hongarije in te houden omdat deze landen de rechtsstaat zouden uithollen. Een meerderheid van het Europees Parlement is hier voor. Volgens Dzhambazki is dat een uiting van ‘haat jegens natiestaten’.

Zelf zegt Dzhambazki dat het handgebaar uit zijn context is gehaald: hij zou slechts verontschuldigend hebben gewuifd naar de voorzitter vanwege de harde woorden die hij kort ervoor had gebruikt. Volgens hem is er sprake van een lastercampagne, hij zegt excuses te verlangen van de mensen die hem beschuldigen van het brengen van de Hitlergroet.

Maar Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, is ervan overtuigd dat ze hem de nazigroet heeft zien brengen. “Dat gebaar is afkomstig uit de donkerste hoofdstukken van onze geschiedenis en moet daar blijven”, aldus Metsola. Ze heeft aangegeven een onderzoek te willen instellen naar het incident, hetgeen tot sancties kan leiden.

Dzhambazki is lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook de Belgische Europarlementariërs van N-VA onderdeel van zijn. In een mail aan zijn fractieleden die in handen is van de politieke nieuwswebsite Politico noemde hij het incident een ‘klein misverstand’.

De vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse Pina Picierno, die het debat leidde op het moment van de feiten, had eerder al aangegeven dat de instelling met behulp van de camera’s zou controleren of het ging om een fascistische groet of niet, “en dat als dit het geval zou zijn, er sancties zouden worden genomen”.

Het ordereglement van het Europees Parlement bepaalt dat de leden “zich onthouden van elk ongepast gedrag” en “van elke beledigende opmerking”. Bij niet-naleving van deze regels kan een sanctie volgen die gevolgen heeft voor deelname aan de parlementaire werkzaamheden of op de vergoedingen.

Europarlementariërs uit het hele politieke spectrum hebben verontwaardigd gereageerd. Zo veroordeelde Manfred Weber het gebaar namens de EVP-groep, waar de christendemocratische partijen bij zijn aangesloten. “Het is het tegenovergestelde van waar het Europees Parlement voor staat en wij roepen op tot onmiddellijke sancties.”

Het is niet voor het eerst dat Dzhambazki in opspraak komt. In 2019 verwees hij naar twee progressieve collega’s als “een Française van Algerijnse afkomst’ en “de Duitser van Turkse afkomst”, tegenover nieuwssite Euractiv. Toen de twee aangaven dit “racistisch en xenofoob” te vinden, bood Dzhambazki zijn excuses aan, “als ze zich beledigd hebben gevoeld”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234