Vrijdag 19/08/2022

Burgerkabinet met 150 Gentenaars buigt zich over circulatieplan

Bob Cannaert. Beeld Eric de Mildt
Bob Cannaert.Beeld Eric de Mildt

Over enkele weken gaat het nieuwe circulatieplan in Gent van start. Om burgers inspraak te geven richt de stad een ‘Burgerkabinet’ op. Dat zal bekijken hoe het plan, opgesteld door experts, het doet in de praktijk. Uit meer dan 800 inschrijvingen werden 150 Gentenaars geselecteerd. De Morgen polst bij enkele onder hen naar hun verwachtingen.

Hanne Vlogaert en Meike de Roest

Bob Cammaert: 'Circulatieplan niet gebruiksvriendelijk'

Zelfstandig advocaat en autogebruiker Bob Cammaert (30) heeft zijn bedenkingen bij het circulatieplan. “De ring is nu al verzadigd. Volgens mij reikt het plan onvoldoende alternatieven aan voor de problemen die er nu zijn.”

Als kritische stem was het voor Cammaert vanzelfsprekend om zich op te geven voor het Burgerkabinet. “Ik hoop dat het kabinet de ruimte kan bieden om de problemen die het plan in de praktijk veroorzaakt, te signaleren én op te lossen.” Hoe die oplossingen er precies zullen uitzien, weet hij niet, want aan de grote lijnen van het circulatieplan wordt alvast niet meer geraakt. “Ik hoop dat er vooral wordt ingegaan op praktische bezwaren.”

Dingen die hij vooral onder de loep wil nemen, zijn de vlotte doorstroom van het verkeer, potentiële filevorming en ook of het uitreiken van vergunningen om toch met de wagen de binnenstad in te mogen naar behoren zal verlopen. Maar optimistisch lijkt hij niet meteen: “Ik geloof niet dat het plan aan alle randvoorwaarden voldoet. Bovendien is het niet gebruiksvriendelijk.”

Jurgen Gielen: ‘Ik verzamel al jaren statistieken’

Gentenaar Jurgen Gielen is een van de 150 leden van het Burgerkabinet van de stad Gent. “Ik heb me ingeschreven omdat ik wil weten wat de 149 andere leden te zeggen hebben”, zegt Gielen.

Jurgen Gielen. Beeld Eric de Mildt
Jurgen Gielen.Beeld Eric de Mildt

Van beroep is Gielen loodgieter, maar in zijn vrije tijd verzamelt hij al enkele jaren statistieken over onder meer verontreiniging en verkeer. “Ik wil niet meedoen aan het gepolariseerde debat, want ik vind objectiviteit belangrijk. Daar­om verzamel ik al jaren gegevens over Gent. Ik hoop die informatie met de stad en haar inwoners te kunnen delen.”

Gielen heeft al 35 jaar een firma in nutsvoorzieningen en hoopt zijn ervaring uit het werkveld naar de gemeente over te kunnen brengen.

“Mensen zouden meer inzicht moeten krijgen in hoe andere inwoners zich verplaatsen. Dat creëert empathie. Zelf wissel ik vaak de fiets, de auto en het openbaar vervoer af, zodat ik zelf de problemen ervaar waar reizigers mee te maken krijgen.”

Michelle Ginée: ‘Vlotter verkeer, ook voor mensen die auto nodig hebben’

Michelle Ginée (36) is een groot voorstander van het circulatieplan én van het burgerkabinet: “Sommige mensen zijn van mening dat burgers sneller betrokken moeten worden, maar ik vertrouw ook op het oordeel van mobiliteits­experts.”

Michelle Ginée. Beeld Eric de Mildt
Michelle Ginée.Beeld Eric de Mildt

Dat het circulatieplan eerst werd uitgewerkt door specialisten om dan in de praktijk door burgers beoordeeld én eventueel bijgestuurd te worden, vindt Ginée een mooi systeem. “Ik hoop vooral dat het kabinet ruim­te biedt om, vanuit de verschillende invalshoeken en er­varingen die er zijn, meer open te staan voor elkaar en samen voor oplossingen te zorgen.”

Zelf is ze alvast erg positief over het aanstormende circulatieplan. “Ik verplaats me meest­al per fiets of met het openbaar vervoer, dus ik bekijk het vooral vanuit die positie, maar ik denk dat het plan ook voor autobezitters wel degelijk positief kan uitpakken. Volgens mij zorgt het op termijn voor een vlotter verkeer voor de mensen die hun auto in de stad écht nodig hebben.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234