Zondag 22/05/2022

Belangrijk nieuws

Burgerlijke partijen in zaak-De Pauw gaan niet in beroep tegen uitspraak van rechtbank

Bart De Pauw. Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
Bart De Pauw.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

De burgerlijke partijen in de zaak-De Pauw, negen vrouwen en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de correctionele rechtbank. Ze hebben met het vonnis erkenning gekregen dat de feiten die De Pauw pleegde wel degelijk strafbaar zijn.

Redactie

De termijn van hoger beroep loopt nog tot en met maandag 27 december. Op voorwaarde dat de andere betrokken partijen, dus ook het Openbaar Ministerie, geen beroep aantekenen, zullen de burgerlijke partijen dit ook niet doen. De Pauw zelf liet vorige week weten niet in beroep te zullen gaan.

“Mijn cliënten zijn tevreden dat het grensoverschrijdende gedrag van Bart De Pauw werd veroordeeld door de rechtbank en erkend als strafbaar”, legt advocate Christine Mussche uit. “Dat was voor hen het belangrijkste. De juridische strijd waar zij al vier jaar in verwikkeld zijn, en die er overigens niet kwam op hun initiatief, komt zo hopelijk tot een einde. Dat is voor hen een enorme opluchting. Het heeft veel moed, tijd en energie gevraagd, maar zij hebben wel een steen in de rivier verlegd door dit gedrag te durven aankaarten.”

Lees meer over de zaak-De Pauw

Waarom werd Bart De Pauw (53) veroordeeld voor de belaging van vijf vrouwen, maar ging hij vrijuit voor acht anderen? De Morgen analyseerde het vonnis.

Bart De Pauw betaalt 1 euro symbolische schadevergoeding en gaat niet in beroep. Valt straks dan toch het doek over de zaak?

‘Niet volledig akkoord’

Dat de burgerlijke partijen niet in beroep gaan, wil echter niet zeggen dat zij volledig akkoord gaan met het vonnis van de correctionele rechtbank. Hoewel De Pauw veroordeeld werd voor de belaging van vijf vrouwen en elektronische overlast ten aanzien van één vrouw, bevat het vonnis elementen die de slachtoffers onbegrijpelijk vinden.

Zo wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het telkens terugkerende patroon waar elke vrouw slachtoffer van werd, noch aan de machtsverhouding tussen De Pauw en de vrouwen. “Het is heel moeilijk als jonge stagaire of medewerkster wanneer je baas je begint lastig te vallen. Je kan hem niet blokkeren in je GSM of stevig op zijn plaats zetten; hij heeft macht over jou. Hij kan je slechte punten geven, je ontslaan, je carrière blokkeren. Dat blijkt niet uit het vonnis en dat vinden we heel jammer, ook naar andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag toe.”

Ook begrijpen ze niet waarom de rechtbank geen aandacht besteedt aan de confrontatie tussen De Pauw en zijn werkgevers in 2008, na het belagen van een stagaire op de set van Loft (waarvoor hij overigens wel veroordeeld werd).

Ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zit op zijn honger met dit vonnis. Zijn eis werd onontvankelijk verklaard. De rechtbank oordeelde dat deze zaak niets te maken heeft met gender. “Belaging, zeker op de werkvloer, is een uitgesproken gendergerelateerde problematiek”, zegt directeur Liesbet Stevens. “Anderzijds is dit vonnis een sterk maatschappelijk signaal dat grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft op de werkvloer. Ook niet als je een machtige, populaire figuur bent. Als Instituut volgen wij daarom de slachtoffers in hun beslissing om niet in beroep te gaan tegen dit vonnis.”

De vrouwen die zich burgerlijke partij stelden, zijn niet bereikbaar voor een reactie. Zij wensen de termijn van hoger beroep, die nog loopt tot 27 december, te respecteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234