Donderdag 20/01/2022

Californië maakt zich klaar voor toevloed trouwlustige homokoppels

Tachtigjarige actievoersters voor lesbiennerechten treden in het huwelijk na vijftig jaar wachten

Meer dan een halve eeuw hebben ze moeten wachten, maar eindelijk zijn Phyllis Lyon (83) en Del Martin (87) dan toch getrouwd. Het lesbische koppel was maandag het eerste dat in San Francisco in de echt werd verbonden nadat het verbod op homohuwelijken was opgeheven in de staat Californië. Een dag later volgden er honderden.

Door Ayfer Erkul

San Francisco l Tijdens de komende zomer verwacht Californië, na Massachusetts de eerste VS-staat waar homohuwelijken mogen, een toevloed van homostelletjes.

Toen Del Martin en Phyllis Lyon elkaar in 1950 leerden kennen in Seattle en twee jaar later geliefden werden, waren 'lesbienne' en 'homo' begrippen die werden uitgespuwd door de doorsnee-Amerikaan. Conservatieve politici ontketenden ware heksenjachten op koppels van hetzelfde geslacht. Alles moest in het geniep gebeuren. Op een gegeven moment bestempelde zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken homoseksuelen tot veiligheidsrisico.

Lyon en Martin verhuisden dan maar naar het veel liberalere San Francisco, waar ze in 1955 zonder grote problemen de eerste nationale organisatie voor lesbiennes uit de grond konden stampen. Daughters of Bilitis (DOB), vernoemd naar een door een Franse dichter verzonnen tijdgenoot van de lesbische dichteres Sappho, zou een alternatief bieden voor de lesbische bars die illegaal waren en geregeld te lijden hadden onder politie-invallen en de heksenjacht van conservatieve politici. DOB zou de volgende jaren baanbrekend werk verrichten met een tijdschrift en acties in heel Californië.

Lyon en Martin bleven samen als koppel, noemden elkaar ongestoord 'honey' in het openbaar maar nooit dachten ze op een dag te kunnen trouwen. Tot in 2004, toen de stad San Francisco samen met de zeer liberale burgemeester van Gavin Newso, besliste in te gaan tegen het staatsverbod op homohuwelijken, vierduizend trouwvergunningen uitvaardigde en de huwelijken ook afsloot. Phyllis Lyon en Del Martin vormden een van de vele homokoppels.

"We hebben een lange weg afgelegd", zei Phyllis Lyon destijds. "We wilden de wetten ongedaan maken die seks tussen volwassenen van hetzelfde geslacht verboden én we wilden beschouwd worden als deel van de maatschappij. We wilden niet alleen onze rechten maar ook onze verantwoordelijkheden."

De huwelijken die in 2004 werden afgesloten in San Francisco, werden later ongeldig verklaard door het Hooggerechtshof van Californië. Maar datzelfde hof besliste op 15 mei dat het verbod op homohuwelijken in strijd was met de grondwet. Daarmee werd Californië de tweede, en ook de grootste, staat waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. In Massachusetts mag het sinds 2004 en daar werden tot nu toe al meer dan 10.500 homokoppels in de echt verbonden.

Het verbod in Californië liep maandag af, om een minuut over vijf in de namiddag, plaatselijke tijd. Vanaf dat ogenblik was iedere county in de staat verplicht om nieuwe, genderneutrale trouwvergunningen af te leveren, met 'Partij A' en 'Partij B' in de plaats van bruid en bruidegom. Burgemeester Newsom van San Francisco had, uit respect voor het werk van Lyon en Martin, hen als enige bruidspaar voor maandag op de agenda gezet. Samen met het koppel Robin Tyler en Diane Olson in Beverly Hills werden zij de eersten om legaal in het huwelijk te treden.

Verwacht wordt dat de komende dagen zich een massa stelletjes aandient in Californië om te mogen trouwen. In tegenstelling tot Massachusetts heeft de westelijke staat niet de vereiste van een domicilie om er te mogen trouwen. Klerken in de hele staat draaien overuren om het aantal aanvragen voor trouwvergunningen te kunnen bijhouden en af te leveren.

Maar één ding overschaduwt de feestelijkheden: in november moeten de inwoners van Californië wellicht tegelijk met de verkiezing van een nieuwe president ook stemmen over een voorstel dat homohuwelijken opnieuw verbiedt. Dat er veel tegenstand is tegen homohuwelijken, bleek gisteren. In San Francisco betoogden honderden mensen met spandoeken waarop 'Homo sex is sin' stond.

Maar dat kon Phyllis Lyon en Del Martin er niet van weerhouden te stralen van geluk. "Het is een heerlijke dag", zei Lyon. "En daarvoor mogen we onze burgemeester dankbaar zijn."

Phyllis Lyon:

Wij hebben een lange weg afgelegd. We wilden niet alleen onze rechten maar ook onze verantwoordelijkheden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234