Zondag 25/09/2022

AchtergrondUvalde

Canada gaat vuurwapenbezit hard aanpakken

Een klant van de winkel Wanstall's Hunting & Shooting bekijkt een geweer nadat de Canadese overheid bekendmaakte een verbod in te stellen op het kopen en verkopen van vuurwapens. Beeld REUTERS
Een klant van de winkel Wanstall's Hunting & Shooting bekijkt een geweer nadat de Canadese overheid bekendmaakte een verbod in te stellen op het kopen en verkopen van vuurwapens.Beeld REUTERS

Terwijl in de Verenigde Staten de discussie over vuurwapenbezit oplaait, begint buurland Canada alvast met het aanpakken van wapens. Het voert daarvoor een opkoopprogramma in.

Redactie

De Canadese regering wil het vuurwapenbezit drastisch inperken door een verbod in te stellen op het importeren, kopen en verkopen van vuurwapens. “We gaan het aantal handvuurwapens in dit land inperken”, verklaarde premier Justin Trudeau dinsdag. De wet zal naar verwachting in de herfst van kracht worden.

De Canadese premier kondigde de nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Om het effect van zijn boodschap te versterken werd hij vergezeld van familieleden van slachtoffers van schietpartijen. “Het wordt illegaal om handvuurwapens te kopen, te verkopen en te verspreiden waar dan ook in Canada”, aldus Trudeau.

Bloedbad Uvalde

Hoewel de Canadese regering al langer bezig was met het inperken van vuurwapenbezit, lijkt het nieuwe plan ook te maken te hebben met het bloedbad in het Amerikaanse Uvalde, waar vorige week een 18-jarige jongeman 19 kinderen en twee volwassenen met een militair vuurwapen doodschoot op een basisschool in Texas. Sindsdien is er in Amerika, maar ook elders in de wereld, veel aandacht voor de gevaren van wapenbezit.

Militairen

Ottawa had al eerder een verbod aangekondigd op 1.500 verschillende soorten vuurwapens die vooral door militairen worden gebruikt. De regering heeft daarvoor een speciaal opkoopprogramma opgericht, waarbij burgers in staat worden gesteld hun wapens in te leveren tegen een vergoeding. Mocht iemand zo gehecht zijn aan zijn wapens en ze niet willen inleveren, dan dient hij deze volledig onklaar te maken. Daarnaast zullen de overgebleven vuurwapenwapenbezitters aan nog strengere achtergrond- en voorgeschiedenisonderzoeken worden onderworpen.

In het nieuwe plan van Trudeau zullen vuurwapenvergunningen worden ingetrokken als de bezitters betrokken zijn bij huiselijk geweld, seksuele intimidatie of stalking. Ook krijgen rechters de bevoegdheid vuurwapenbezitters te dwingen om hun wapen in te leveren bij de politie, als blijkt dat zij een gevaar vormen voor zichzelf of anderen.

Munitie

De regering wil ook de munitie aanpakken. Zo mag in de magazijnen van geweren niet meer ruimte zijn dan voor vijf kogels en dus moeten vorm en ontwerp worden aangepast. Magazijnen die niet aan deze eisen voldoen, mogen het land niet meer worden ingebracht.

Trudeau waakte er echter ook voor om de vuurwapenbezitters te criminaliseren en wees erop dat de meesten onder hen verantwoordelijke burgers zijn.

De regering wil de wet zo snel mogelijk indienen uit angst dat Canadese vuurwapenliefhebbers van de mogelijkheid gebruik zullen maken om nog zoveel mogelijk vuurwapens in te slaan. Dat de wet erdoor heen komt, is zo goed als zeker. De liberale regeringspartij en de linkse oppositiepartij New Democrats zijn voorstander van wapenrestricties en vormen een meerderheid in het parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234