NieuwsProstitutie
Celstraf met uitstel voor uitbaters berucht café ‘t Keteltje: ‘Zij zaten niets in met leed van Afrikaanse prostituees’
De uitbater van het bekende café ‘t Keteltje in het Antwerpse Schipperskwartier, Simon T. (75), is veroordeeld tot 4 jaar cel met uitstel voor het openhouden van een ‘huis van ontucht’. Zijn zoon Nicky (32) krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar, eveneens met uitstel. Hun café was de plek van waaruit jonge Afrikaanse prostituees gedwongen werden tot sekswerk.
‘t Keteltje, in de Oudemanstraat in Antwerpen, was twintig jaar lang een ‘instituut’ in het Schipperskwartier. Het stadsbestuur beet jaren zijn tanden stuk op deze draaischijf van sekswerk en mensenhandel. Veel internationale onderzoeken naar uitbuiting en mensenhandel van vooral Nigeriaanse vrouwen kwamen vroeg of laat in ‘t Keteltje terecht.
Uitbaters Simon en Nicky T. werden na een lange bestuurlijke en juridische strijd voor de rechtbank gedaagd samen met twee obers, een caféklant en de eigenaar van het gebouw voor het openhouden van een ‘huis van ontucht’.
De openbare aanklager had tegen Simon T. vijf jaar cel en tegen zoon Nicky een straf van vier jaar gevorderd. Ze hadden de rechtbank uitgelegd dat het ‘prostitutieprobleem’ boven hun hoofden was gegroeid.
Café-eigenaar vrijgesproken
De rechtbank oordeelde dinsdag dat vader en zoon nooit veel hebben ingezeten met het leed van de jonge Nigeriaanse vrouwen die zich onder druk van hun pooiers moesten prostitueren vanuit ‘t Keteltje.
Simon T. is bestraft met vier jaar cel, volledig met uitstel. Hij krijgt ook een boete van 32.000 euro deels met uitstel. De rechtbank verplicht hem om 175.000 euro aan inkomsten die hij verdiende aan de mensenhandel, terug te betalen.
De rechter legt hen een verbod op om de volgende vijf jaar een horecazaak, een huwelijksbureau of andere firma op te richten waarbinnen prostitutie of mensenhandel mogelijk is.
De twee barmannen worden veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, eveneens met uitstel. Een klant die meisjes soms naar het café vervoerde, krijgt één jaar cel met uitstel. De eigenaar die het café aan T. verhuurde, wordt vrijgesproken.