Dinsdag 18/01/2022

NieuwsCoronacrisis

Certificaat maakt coronaveilig reizen vanaf 1 juli in EU mogelijk

Reizigers, zoals hier op Zaventem, kunnen deze zomer met hun ‘coronapaspoort’ vrij reizen binnen Europa. Beeld BELGA
Reizigers, zoals hier op Zaventem, kunnen deze zomer met hun ‘coronapaspoort’ vrij reizen binnen Europa.Beeld BELGA

Er is een Europees akkoord over het digitaal covidcertificaat. Dat certificaat moet ten laatste op 1 juli coronaveilig reizen binnen de Europese Unie mogelijk maken. Wie in het bezit is van het ‘coronapaspoort’ zal deze zomer in principe nergens nog in quarantaine hoeven, of een negatief testresultaat moeten voorleggen.

SPK

Er wordt al lang over gesproken, maar de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben gisteravond een akkoord bereikt over de invoering van het digitaal coronacertificaat. Dat moet deze zomer coronaveilig reizen binnen de Europese Unie opnieuw mogelijk maken. Het waren vooral de toeristische landen, zoals Griekenland, Portugal en Spanje, die op de invoering ervan aandrongen, omdat ze niet nog een zomer verloren willen laten gaan.

Europa is het er nu over eens dat wie over het certificaat beschikt vrij zal kunnen reizen in de Schengenzone. Alle lidstaten zullen elkaars certificaten aanvaarden, en gaan de houders ervan geen bijkomende maatregelen opleggen – zoals quarantaine, isolatie of extra tests. Hiervan kan in uitzonderlijke omstandigheden wel worden afgeweken, wanneer het noodzakelijk is om de volksgezondheid te vrijwaren. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij een hoge besmettingsgraad in het land waaruit de reiziger afkomstig is. Een soort noodrem waaraan de landen zelf nog kunnen trekken, zeg maar.

Het coronapaspoort zal voor iedereen gratis zijn, en wordt uitgereikt aan wie minstens eenmaal is gevaccineerd. Dinsdag raakte al bekend dat een volledige vaccinatie niet nodig zou zijn. Uitzondering: reizigers van buiten de Europese Unie. Van hen zouden wel twee vaccindosissen worden vereist.

Om discriminatie van niet-gevaccineerden te vermijden, zal ook wie over een recente negatieve coronatest beschikt het certificaat kunnen krijgen. Het volstaat hiervoor een negatieve PCR-test voor te leggen die niet ouder is dan 72 uur, of een sneltest niet ouder dan 24 uur. Het certificaat is evenzeer bedoeld voor wie de voorbije zes maanden positief heeft getest op het virus, en zo natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd.

Het coronacertificaat zal zowel digitaal – in de vorm van een QR-code voor op de smartphone – als in een papieren document door ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsautoriteiten worden uitgereikt. Het zal in alle EU-lidstaten geldig zijn, maar eveneens in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Ook wie geen certificaat kan tonen, zal deze zomer nog kunnen reizen. Het kan immers nooit een absolute voorwaarde zijn om een land binnen te mogen. Herinner u: het certificaat mag niet discrimineren. Reizigers zonder covidcertificaat kan natuurlijk wel worden gevraagd een coronatest te ondergaan of bij aankomst in quarantaine te gaan.

Eerder werd altijd de datum van 12 juni aangehaald als deadline waarop het certificaat in werking moet treden. Maar dat blijkt niet voor elke lidstaat een haalbare kaart. Europa zegt nu dat het er ten laatste tegen 1 juli moet zijn.

In het Europees Parlement wordt opgelucht gereageerd op het akkoord. “Dit certificaat zal onze zomer bepalen. We zullen in ieder geval de nachtmerrie van de zomer van 2020 niet herhalen”, zei de Spaanse sociaaldemocraat Juan Fernando Lopez Aguilar. “Mensen kunnen nu hun vakanties boeken, binnen de EU, en zullen kunnen reizen van het ene naar het andere land. Dat is een vrijheid die we een jaar lang niet hebben gehad.” Het systeem is sowieso slechts een tijdelijke maatregel. Na 12 maanden zou het opnieuw moeten verdwijnen.

Gratis tests komen er niet. Het Europees Parlement had daar nochtans bij de lidstaten op aangedrongen. De Europese Commissie toont zich wel bereid om 100 miljoen euro uit te trekken om de tests betaalbaar te houden, vooral voor wie regelmatig de grens over moet, bijvoorbeeld om te werken of naar school te gaan. Indien nodig kan er nog een tweede enveloppe van 100 miljoen voor de financiering van tests worden vrijgemaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234