Vrijdag 12/08/2022

Chávez dreigt met noodtoestand

Staking petroleumsector dreigt internationale prijzen te beïnvloeden

Brussel / Caracas

Eigen berichtgeving

De toestand in het Zuid-Amerikaanse land Venezuela lijkt op een tijdbom. Vrijdag vielen bij een politiek getinte schietpartij in de hoofdstad Caracas drie doden, zaterdag en gisteren trokken voor- en tegenstanders van de linkse president Hugo Chávez massaal de straat op. De door de oppositie afgekondigde algemene staking, die niet alleen de economisch cruciale oliesector maar het hele land plat heeft gelegd, gaat intussen haar tweede week in. Als de chaos aanhoudt, waarschuwt president Chávez, kan de noodtoestand van kracht worden. Hij maakt zich ook sterk de stakingen desnoods te willen breken.

De dood van drie Chávez-opposanten op de Plaza de Francia in Caracas, vrijdag, was voor de tegenstanders van de president aanleiding om opnieuw om diens ontslag te vragen. Bij de wilde schietpartij, naar verluidt het werk van op eigen initiatief handelende fans van het staatshoofd, vielen dertig gewonden.

De feiten van vrijdag waren voor de oppositie, aangevoerd door de politieke koepel Coordenadora Democrática, het staatspetroleumbedrijf Petroleos de Venezuela (PdVSA), fracties binnen de vakbond CVT en de ondernemersvereniging Fedecamaras, aanleiding om zaterdag opnieuw bij tienduizenden de straten van Caracas op te trekken. Elders in de stad, op veilige afstand van de eersten, protesteerden de voorstanders van Hugo Chávez. "Ik betoog om mijn ongenoegen te uiten over de manier waarop de oppositie altijd onschuldigen de schuld geeft voor het geweld", zei een negentienjarige universiteitsstudente aan de BBC. "In Venezuela heerst geen dictatuur en ik wil dat de wereld dat weet." Ook gisteren kwam het tot grote protestacties.

President Chávez zelf, die van de sabotage van 's lands belangrijkste economische sector gewaagt, heeft intussen besloten de top van PdVSA de laan uit te sturen. Ook stakende kapiteins van Venezolaanse olietankers werden bedankt en vervangen. Vrijdag had Chávez het leger al naar het olierijke meer van Maracaibo gestuurd om een tanker te omsingelen waarvan de stakende bemanning piraterij werd aangewreven.

Venezuela, de vijfde olie-exporteur ter wereld, hangt voor de helft van zijn inkomsten van de petroleumontginning af. Waarnemers vrezen dat, als de vorige week begonnen staking nog lang doorgaat, de prijzen op de internationale oliemarkt negatief beïnvloed kunnen worden. Door de lamlegging van de industrie komt ook de landelijke energiebevoorrading in het gedrang, en daarmee het hele commerciële distributienetwerk. In sommige streken laat zich schaarste gevoelen.

De eisen van de stakers zijn niet min: ze willen zo snel mogelijk een niet-bindend referendum waarin de populariteit van Chávez wordt gemeten en vragen vervroegde verkiezingen. Chávez wil daar niet van weten en zegt ten vroegste in augustus volgend jaar, als hij halfweg zijn ambtstermijn is, een referendum te willen organiseren.

Hoewel Chávez volgens de meeste bronnen slechts 30 procent van de Venezolanen achter zich heeft, staat aan de kant van de oppositie geen sterke figuur klaar om de macht over te nemen. Van alle Venezolaanse politici blijft Chávez, alom bekritiseerd voor zijn autoritair-populistische regeerstijl en als wanbeleid bestempelde economische aanpak, de populairste van het land. Vooral de armste Venezolanen blijven hem trouw. (LD)

Felomstreden Venezolaanse president blijft toch populairste politicus van het land

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234