Zondag 14/08/2022

Chicks & the City

Dat meer en meer stadsmussen kiekens in hun tuin(tje) laten scharrelen, verdient een pluim. En daarom vieren ze in Brussel vandaag, zaterdag 16 mei, het Feest van de Kip.

Beesten in de stad, het klinkt als een contradictio in terminis, maar niets is minder waar. Van oudsher hielden stedelingen dieren in huis: bijen op het dak, kippen of varkens in de tuin tot zelfs een koe in de veranda. Gaandeweg is die beestenboel verloren gegaan. De steden werden alsmaar groter en vooral dichter bevolkt. Daarnaast brak er in de gehele samenleving nog zoiets uit dat wij kennen als 'de consumptiemaatschappij'. De (stads)burger verkoos het gemak van de supermarkt boven eigen voedselkweek.

Met andere woorden: de pizza pollo van Dr. Oetker haalde het van de huisbereide omelet. Toch is er een (kleine) kentering merkbaar. Sinds enkele jaren wint niet alleen de eigen moestuin, maar ook de kip weer terrein in de stad met als epicentra Gent en Brussel. "Ik merk dat er steeds meer Brusselaars zijn die kippen houden", vertelt Bilande Arnaud, de organisator van het Feest van de Kip. "Bij een snelle rondvraag rekende ik toch al een honderdtal houders. Ik vermoed dat het werkelijke cijfer het dubbele zal zijn. En dat aantal kan snel oplopen. In Etterbeek spoort het district de inwoners zelfs aan om kippen te houden. Ze krijgen de beestjes gratis en worden begeleid."

Levende gft-bakken

Tijdens het Feest van de Kip zullen kippenhouders informatie kunnen uitwisselen, en ook de stedeling zonder kippen zal aangespoord worden om die beestjes in huis te nemen. Zo leer je die dag bijvoorbeeld hoe je een kippenren in elkaar timmert. Waarom deze effort? Omdat kippen perfect in het ecologisch plaatje van de stad passen: ze ruimen etensresten op die anders in de vuilnisbak terechtkomen. "Ik kan gemakkelijk iedere dag 500 gram kwijt aan mijn kippen", zegt Bilande. "Als je dat optelt, kom je gaandeweg op een serieus aantal kilo's uit."

Naast levende gft-bak is de kip natuurlijk ook een bron van voedsel: de eieren. Gemiddeld één ei per kip per dag. "De eieren hebben een geliger eigeel en écht smaak", zegt Bilande.

Er zijn nog voordelen aan de stadskip verbonden. Bilande: "Er is in het Brusselse al een aantal scholen dat kippen houdt. Zo komen de kinderen in contact met de diertjes." Naast natuureducatie zijn kippen goed voor de vruchtbaarheid van de tuingrond. Niet alleen bevatten hun uitwerpselen heel wat voedingsstoffen voor planten, de kippen pikken en krabben - en dus harken en schoffelen - de mest netjes in de grond.

Dat weet Nathalie Snauwaert van Het Spilvarken maar al te goed. Nathalie zet met haar proefproject drie varkens in als afvalverwerkers, niet van keukenresten maar van overschotten afkomstig van restaurants, bakkerijen en supermarkten. Nathalie: "De varkens zorgen voor mest, de kippen zorgen ervoor dat die vertrappeld wordt en in de bodem geraakt."

Een hechte band

Nu, afvalverwerking, bio-eieren en vruchtbare stadstuinen gaan de wereld niet redden. Het effect van de stadskip blijft natuurlijk beperkt. Plastic is een veel grotere boosdoener dan organisch afval. Belangrijker dan deze meetbare voordelen, is wat de kip in het hoofd van de stedeling teweegbrengt. "Het herstelt de band tussen de stedeling en het dier", stelt Nathalie. "In een stad wordt er op een kleine oppervlakte enorm veel verspild. Door de stedelingen in contact te brengen met dieren die ook overschotten verwerken, gaan zij bewuster met voedsel om."

"De stadskip sluit aan bij het steeds bewuster omgaan met omgeving en natuur", zegt Bilande nog. Dat is in feite het belangrijkste aan dit beestenverhaal: dat de stadsmens steeds meer zijn verantwoordelijkheid opneemt. En die groei in bewustzijn zal enkel toenemen volgens Bilande. "Het gaat om een reële hernieuwde interesse voor de natuur. Nee, die zie ik echt niet minderen in de toekomst."

fetedelapoule.be, hetspilvarken.be

'Lekker rustgevend'

Seppe Gebruers en Julia Emmery

"Voor de eerste verjaardag van Omar, ons zoontje, vonden wij het leuk om hem kuikens cadeau te doen", vertelt Seppe. Hij is een geniale jazzpianist, en deelt een schattig arbeidershuisje met Julia Emmery, een componiste en rasechte Gentse. Julia: "De twee kuikentjes werden onze huisdieren en we hielden ze binnenshuis. Helaas zijn ze doodgegaan door een slechte babysitter tijdens onze vakantie. Seppe vond dat zo spijtig dat we meteen twee nieuwe hebben gekocht."

Die twee nieuwe kippen scharrelen wél buiten in de tuin. Seppe: "Ik ben opgegroeid met kippen, maar vind ze vooral rustgevend om naar te kijken. Dieren zijn namelijk enkel bezig met dier-zijn, met nietsdoen eigenlijk. Het doet mij de wereld even vergeten."

De kippen zijn natuurlijk ook praktisch. Niet alleen voor de eitjes, Julia kan er ook de helft van de restjes aan kwijt. Ze geeft toe dat zij ecologisch verantwoord probeert te leven en dat lukt aardig in Gent. Julia: "Gent promoot zijn lokale voedselproducenten. Een tijd geleden kregen wij een kaart in de bus waarop alle lokale boeren en markten aangeduid staan. In plaats van naar de Carrefour te hollen, kijk je daarop."

Seppe ziet er vooral nostalgie in. Als kind speelde hij met de kippen en hij wil voor zijn zoon hetzelfde. "Omar gaat meestal de eitjes halen", zegt hij. "Daardoor beseft hij dat eieren niet zomaar van de winkel komen. Ook beseft hij zo dat wanneer er eitjes zijn, eitjes gegeten worden, en niet andersom."

'Gratis bio-eitjes!'

Loïc Versichel

"Het is toevallig dat ik kippen heb. Ik ben een stadsmens en in mijn familie is er geen enkele buitenmens te bespeuren", dixit Loïc. De student grafische vormgeving uit Brussel verhuisde een jaar geleden van een woning waar er drie kippen rondliepen. Aangezien niemand voor die beestjes wilde zorgen, nam hij ze mee naar zijn nieuwe stulp.

"Ik vind de kippen uiteraard interessant omdat zij restafval verwerken, maar ze geven mij vooral een gevoel van 'natuur in de stad'", zegt hij. "De bio-eieren zijn natuurlijk ook meegenomen".

Een eco-boy is Loïc echter niet. "Ik geef toe dat ik meer moeite mag doen. Wel schrijf ik een bachelorproef over de voedselproductie in de stad. Het probleem is namelijk dat stedelingen veel voedsel verbruiken en dat die producten steeds van ver moet komen. Een deel van de productie zou opnieuw in de stad moeten plaatsvinden." Hoe dat kan, weet hij zelf ook nog niet. "Wel heb ik gehoord van vertical farming: voedsel kweken in flatgebouwen. Dat zou een mogelijke oplossing zijn. Maar het is bijzonder duur."

Aan de andere kant is het ook belangrijk dat de stedeling niet onnodig veel consumeert of weggooit. Zorgt de kip voor een zekere bewustwording? Loïc: "Ik denk het wel. Afval in de vuilnisbak gooien doe je zonder na te denken. Geef je het aan de kippen, dan sta je toch meer stil bij wat je allemaal te veel heb gekookt."

'Disneyland in de stad'

Welmoed Van Loon

"Toen ik twee en een half jaar geleden hier introk, heb ik ze van mijn ouders cadeau gekregen", vertelt Welmoed. De Nederlandse woont in Antwerpen samen met zeven huisgenoten, studeert biomedische wetenschappen en verzorgt drie flinke zebrakippen - een door haar verzonnen ras. "Mijn ouders zelf hebben trouwens geen dieren, wel een moestuin. Mijn grootouders waren echte landbouwers."

Het idee om kippen te houden, kwam onrechtstreeks van twee jongens uit Utrecht. Welmoed: "Zij hebben in Buurland gewoond. Dat woonproject bestaat uit een groot flatgebouw waar studenten zeer goedkoop kunnen wonen. Zij verzorgen er een tuin met groentenkweek, kippen en andere dieren. Het is er echt een urban Disneyland."

Welmoed vindt dat kippen lekker huiselijk zijn en voor leven in de tuin zorgen. Ook geeft zij toe best een 'groene' te zijn. "Ik ben vegetariër omdat vlees consumeren slecht is voor de natuur, ik gooi zelden iets weg en mijd stomme apparaten met een hoog verbruik. Zoals een droogkast. Dat komt door mijn ouders. Mijn moeder heeft er ook nooit een gehad. Als de zon schijnt, doet zij de was omdat die dan buiten kan drogen. Regent het, dan wordt er niet gewassen."

Het enige nadeel dat Welmoed ondervindt aan haar kippen, is het kraaien in de ochtend. Welmoed: "Ik heb geen haan waardoor een kip die rol heeft overgenomen. Tussen negen en tien is het herrie in de tuin."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234