Maandag 08/08/2022

Christelijke predikant riskeert doodstraf in Iran

Een christelijke predikant in Iran riskeert binnenkort te worden opgehangen wegens afvalligheid. Westerse regeringen hebben de Iraanse regering opgeroepen de doodstraf voor de 33-jarige Youcef Nadarkhani niet uit te voeren, maar daar is vanuit Teheran nog geen reactie op gekomen.

Nadarkhani's advocaat, Mohammad Ali Dadkhah, heeft tegen Radio Free Europe gezegd er "voor 95 procent" zeker van te zijn dat de doodstraf zal worden geschrapt. In 1990 werd Iran voor het laatst een christen opgehangen wegens afvalligheid.

Gholamali Rezvani, vicegouverneur voor politieke veiligheid van de provincie Gilan, heeft ontkend dat Nadarkhani is veroordeeld wegens geloofsafval. "De doodstraf is uitgesproken wegens misdrijven tegen de veiligheid", zo zei hij tegen het Iraanse persbureau Fars. "Niemand in Iran krijgt de doodstraf omdat hij een bepaalde godsdienst kiest." Volgens Rezvani is het uitvoeren van de straf bovendien "niet definitief".

Advocaat Dadkhah zegt echter met grote stelligheid dat in het proces nooit over iets anders dan geloofsafval is gesproken. Ook het afschrift van de uitspraak van het Hooggerechtshof van juni laat daar weinig twijfel over bestaan.

Nadarkhani werd in 2009 gearresteerd en berecht nadat hij had geprotesteerd omdat een van zijn twee zoontjes op school in zijn woonplaats Rasht (provincie Gilan) verplicht koranonderricht kreeg. Nadarkhani werd geboren in een moslimgezin en ging op zijn 19de over naar het christendom.

De Iraanse wet kent geen verbod op het veranderen van godsdienst of het verlaten van de islam. De rechters beriepen zich op een fatwa van wijlen ayatollah Khomeini. Volgens de advocaat is de straf in strijd met het Iraanse wetboek, de sharia en het internationaal recht. Iran heeft internationale verdragen geratificeerd die vrijheid van religie garanderen.

In hoger beroep werd de doodstraf in 2010 bevestigd, maar het Hooggerechtshof verwees de zaak vier maanden geleden terug naar de rechtbank in Gilan wegens een aantal vormfouten. Ook moest de predikant drie keer de mogelijkheid krijgen voor de rechter zijn overgang naar het christendom in te trekken. In dat geval zou de doodstraf niet worden uitgevoerd. Op een zitting vorige week woensdag weigerde Nadarkhani voor de derde dag op rij afstand te doen van zijn christelijk geloof.

Clinton hekelt hypocrisie

Nadarkhani is lid van een evangelisch genootschap dat zich Kerk van Iran noemt. Zijn gemeente in de stad Rasht telt ongeveer vierhonderd leden. Bij gebrek aan een kerk vieren zij hun diensten bij gelovigen thuis. In Iran wonen naar schatting 250.000 christenen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft vrijdag de "hypocrisie" van de Iraanse autoriteiten gehekeld. Ondanks de verklaringen van Opperste Leider Khamenei en van president Ahmadinejad over de rechten en vrijheden van de Iraanse burgers, zei ze, "zet de regering haar vervolging voort van elke vorm van dissidentie".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234