Woensdag 28/09/2022

Club als een natte dweil

Club Brugge opende de play-offs 1 met een heuse wanklank. Wat de titeluitdager zaterdag liet zien op Stayen was van het zwakste wat blauw-zwart dit seizoen voor elkaar bracht. Een dikke buis, en een potentiële kampioen onwaardig.

Bruggelingen stellen teleur op Stayen met zwakste prestatie van het hele seizoen (0-0)

Het zwaar gehavende Sint-Truiden miste vier basisspelers, maar behaalde toch een punt met de lovenswaardige moed der wanhoop.

Voor alle duidelijkheid: de wanvertoning van Club Brugge op Stayen doet niets af van de verdienste van blauw-zwart in de reguliere competitie. Meer zelfs, gelukkig was er nog Club Brugge om ons al die tijd te doen geloven dat de titelstrijd spannend kon blijven. Maar het is bekend: het geloof is de grootste fantasie.

Club, dat na jaren van identiteitscrisis zichzelf dit seizoen terugvond, blijkt dan toch niet rijp genoeg om Anderlecht nu al naar de kroon te steken. Een pluim voor de fans van Brugge die zaterdagavond, ondanks een lange en dure busrit richting snertvertoning, hun misnoegen achterwege lieten en zelfs een lauw applausje opbrachten voor de falende spelersgroep. “Doodzonde”, sprak Adrie Koster na afloop. Nooit eerder zagen we Koster zó aangeslagen, ontgoocheld en verbouwereerd. “Ik ben enorm teleurgesteld, want dit had ik absoluut niet verwacht.”

Wij ook niet, eerlijkheidshalve. Sint-Truiden kwam aan de aftrap met interne strubbelingen en zonder Cantaluppi, Chimedza, Wilmet en Sidibe. Dat is alsof je bij een vogel anderhalve vlerk afsnijdt. Club stond au grand complet aan de Tiensesteenweg: Kouemaha in de spits, Dirar en Perisic tussen de linies, Vargas en Lestienne op de bank. Maar zaterdag bewees Guido Brepoels eens te meer dat hij geen slechte trainer is. Knap, hoe hij jongens met een diploma van de middelbare voetbalschool de beginselen van de universiteit aanbrengt. De lijnen dicht bij elkaar houden, in de organisatie blijven, nooit de concentratie verliezen, communicatie en solidariteit: het is de noodzakelijke weg naar succes voor een vereniging met een klein budget. “In de omschakeling waren we zwak”, stelde Brepoels vast. Niet doen, coach. Op dat niveau het perfectionisme nastreven, maakt je enkel ziek.

De handleiding om een goede organisatie uit verband te spelen is genoegzaam bekend. Een snelle balcirculatie, voetbal over de flanken, en individuele acties. Het volstond om achteraf naar Adrie Koster te luisteren: “Ik zag niks creativiteit. Mijn spelers liepen veel te lang met de bal en ze waren bovendien slordig in de passing. We hebben weinig of geen kansen kunnen afdwingen. Naarmate de wedstrijd vorderde, ging het van kwaad naar erger en werd enkel nog de lange bal gebruikt. Neen, dit was echt niet goed.”

Een vrijschop van Vadis, knap gepareerd door Mignolet, en een klungelachtige afwerking van Akpala voor open doel, na mistasten van Mignolet, waren de enige wapenfeiten van de bezoekers in een irritant saaie wedstrijd.

Hoe was zoveel onbeholpenheid mogelijk? Koster was vooral ontgoocheld in zijn offensieve spelers: “Talent is één ding. Maar een volgende stap is om dat talent in dit soort wedstrijden te tonen. Dat is die jongens vandaag niet gelukt. De staat van het veld is een deel van de verklaring, maar niet een excuus. Een veel belangrijker element in het verhaal is de jonge leeftijd van deze groep.”

Niet rijp genoeg, met andere woorden. En die vaststelling van Koster duidt meteen zijn opmerking in het Nederlandse blad Voetbal International: “Er is mij beloofd dat er geld is voor versterking.”

Club Brugge heeft deze zomer nood aan ervaring, métier en leiderschap. Een Stijn Stijnen in elke linie.

Club Brugge zal dit seizoen geen kampioen worden, negentig play-offminuten waren al voldoende om (eens te meer) tot die vaststelling te komen. De ambitie van voorzitter Pol Jonckheere was lovenswaardig maar misschien een beetje naïef.

Sint-Truiden, die worden in deze play-offs mogelijk toch niet het kanonnenvlees waar voor gevreesd was: “Ik vul de gazetten, op het veld is alle verdienste aan de spelers”, besloot Brepoels de avond met een kwinkslag.

(SK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234