Woensdag 10/08/2022

Confeitaria Nacional.

“In de Antiga Confeitaria de Belém maken ze ongetwijfeld de beste maar deze staan op een eervolle tweede plaats”, weet Wouters. “Casa Brasileira is misschien wel het meest bekende koffiehuis van de stad. Het staat in elke gids maar blijft ondanks zijn status als toeristische attractie toch ook geliefd bij de inwoners. In de zaak is zelfs een krantenwinkeltje. ’s Namiddags mijd ik de plaats want dan is er door de grote toeloop dikwijls gewoon geen doorkomen aan.”

Voor het stevigere mes- en vorkwerk wandelen we honderd meter verder. Restaurant Solar dos Presuntos geldt als het beste visrestaurant in het stadscentrum. Zakelijk én politiek Lissabon lijkt het daarover eens te zijn. Voor de deur houden een tiental limousines met chauffeur de wacht. Het aparte cliënteel verdwijnt in het niets tussen het gewone plebs of vindt rustigere tafels op de tweede verdieping. De zaak lijkt op een linke toeristenval maar wat op het bord verschijnt is van absolute topkwaliteit. Ondanks zijn tweehonderd zitjes is het restaurant elke dag makkelijk twee keer volgeboekt. Solar dos Presuntos heeft immers uitstekende contacten met de beste visleveranciers van de stad. “Nergens vind je mooiere en grotere venusschelpen”, aldus William Wouters. “En ook zeebaars en dorade moeten hier een strenge controle passeren alvorens ze in de keuken belanden.” En dan is er nog het vaardige keukenteam dat zo’n dorade onder zoutkorst botermals laat garen. Voor een flink exemplaar van 1,3 kilo betaal je 57 euro. Naar Portugese normen een aanzienlijke som. Maar voor de geleverde kwaliteit en knappe keukenprestatie is dat een habbekrats. Twee sauzen op basis van mayonaise raken we niet eens aan. Noch te ver gekookte roosjes broccoli. Pure vis en een streep olijfolie, meer moet dat niet zijn. Een fles correcte vinho verde kost 9,50 euro. Maar bij dit feest drinken we Nossa, de eerste wijn die William Wouters samen met zijn echtgenote maakte (35 euro). Uiteraard is het moeilijk om zo’n wijn niet vooringenomen te beoordelen. De fles is enkel in de betere restaurants te verkrijgen en werd door de detailhandel onmiddellijk warm omarmd. Enig minpunt is de beperkte productie van slechts 1.500 flessen.

O Mercado do Peixe is het beste visrestaurant in de groene rand van de stad. Het restaurant trekt in de voor toeristen afgelegen Monsanto-wijk voornamelijk Portugezen aan. En vissers en visverkopers die hun waren hier makkelijk kunnen slijten. O Mercado do Peixe is meer vishal dan restaurant. Tweehonderd zitjes staan opgesteld rond een barbecuegrill van anderhalve meter bij twee. Voor de grill zie je zoals op een middeleeuwse markt de vangst van de dag in natuurstenen kuipen liggen. Diverse soorten baars en tarbot, zeetong, rog, zeebarbeel, dorade, sardienen, inktvis en noem maar op liggen hier op eters te wachten. Een groot bord vermeldt de kiloprijs. “Kiezen, wegen, grillen, eten, betalen. Zo simpel is restaurant houden”, vat Wouters de restaurantformule samen. “Waarom kan dat bij ons niet?”, voegt hij er retorisch aan toe. In watertanks zie je verder diverse soorten kreeften. Ook de keuze aan krabben en schelpen is groot. Op tafel worden de gasten verwelkomd met een bordje pata negra. De fijngesneden ham komt van Portugese varkens en wordt in Spanje gedroogd. Hij smaakt pittig. Per dag wordt in deze zaak als hapje vooraf - waar je wel 12 euro voor moet neertellen - minstens één volledige beenhesp versneden. Hetzelfde geldt voor het rijpe, lopende azeitão-kaasje uit Alentejo. De hartige lekkernij staat op tafel met een kom voortreffelijk brood de gasten op te wachten. Wie ervan proeft ziet daarvoor op zijn rekening vier euro verschijnen. Niemand die daarover zeurt. Grote, verse gamba’s op de grill zijn een aanrader voor wie het leegzuigen van de zoetzilte koppen waardeert. Diepgevroren koppen smaken ranzig. Deze beesten komen recht uit de Atlantische Oceaan. Als tussengerecht smaken de venusschelpen met koriander in witte wijn (ameijoas a bolhão pato) even goed als in Solar dos Presuntos.

Ze hebben evenwel niet dezelfde afmetingen. Als hoofdgerecht kiezen we een tarbot van vier kilo waarvan we de helft aan de graat op de grill laten roosteren. Aan tafel wordt de perfect gegaarde vis in moten versneden en zelden smaakte tarbot aan het been meer overtuigend. Groene sla, geroosterde paprika’s en een kleine portie gebakken aardappeltjes zijn perfect als garnituur. Met ham en kaas vooraf, vier topgamba’s, een handvol venusschelpen, twee kilo dikke supertarbot, twee flessen wijn, water en koffie klokken we af op 250 euro. Duur? Nee, niet voor een lunch van dit niveau. Om in te kaderen. Met een gouden rand. Mochten alle driesterrenmaaltijden maar zo memorabel zijn.

Cervejaria Ramiro is een uitstekend adres voor wie bij een frisse pint graag ook wat zeevruchten knabbelt. Minpunt is dat je zelden meteen een tafel hebt. Tijdens het wachten sta je evenwel niet lang droog. En ook hier countert een bordje beenhesp de ergste honger. En wat voor ham. Jabugo Sánchez Romero ‘cinco jota’s’ is één van de beste ter wereld. Eens aan tafel komt het feest echt op gang. Leuk is dat je zelf nooit een pilsje moet bijbestellen. Zodra het glas leeg is, staat een kelner met een nieuw gevuld vaasje klaar. Uit het brede aanbod maritiem lekkers peuzelen we van percebes, garnalen en gamba’s. “Alles is hier door het grote debiet kraakvers. En ze houden ook hun prijzen heel schappelijk. Zelfs de dure langoesten zijn hier betaalbaar.” Wouters is door zijn enthousiasme de perfecte ambassadeur voor Ramiro. Maar hij heeft gelijk. Pure natuurkeuken in al zijn eenvoud perfect uitgevoerd. “Dit is het ultieme feest”, zegt hij. Als culinair journalist zijn we de laatste om dat tegen te spreken.

adressen met een korte bespreking door William Wouters:

•O Churrasco

Rua das Portas de Santo Antão 83-85, 1150-266 Lisboa, 00351-21/342.30.59 “Prima kip en vlees op de grill en een uitstekende wijnkaart van topsommelier Manuel Miranda.”

•O Poleiro

Rua de Entrecampos 30A, 1700-158 Lisboa, 00351-21/797.62.65, www.opoleiro.com “Degelijke dagelijkse burgerkeuken met accenten uit de Alentejano-keuken.”

•Bica do Sapato

Avenida Infante D. Henrique, Cais da Pedra, Santa Apolónia, 1900-436 Lisboa, 00351-21/881.03.20, www.bicadosapato.com “Traditionele en nieuwe Portugese keuken in eigentijds kader met terras aan het water.”

•Carvoria

Rua Maria Andrade 6, 1170-216 Lisboa, 00351-21/814.75.55 “Vernieuwd vleesrestaurant

met schitterende wijnkaart.”

•Tasca da Esquina

Rua Domingos Sequeira 41C, 1350-119 Lisboa, 00351-21/099.39.39, www.tascadaesquina.pt “Tapasrestaurant van Vitor Sobral, één van de chefs die voor een lichtere en creatievere Portugese keuken borg staat.”

•Retiro de Baco

Rua Prior do Crato 6, 1350-261 Lisboa, 00351-21/408.83.75, www.retirodebaco.pt “Nieuwe wijnbar in de Alcantara-wijk, met een sterke selectie wijnen en

fijne snacks.”

•Pavilhão Chinês Bar

Rua Dom Pedro V, 89, 1250-093 Lisboa,

00351-21/342.47.29 “Doorzakadres, bizar interieur, lekkere cocktails, een bar met een hoog Kuifje- en Blauwe Lotus-gehalte.”

•A Ginjinha

Largo de São Domingos 8, 1150 Lisboa, 00351-21/814.55.37 “Een curiosum als bar, een toog met plaats voor twee klanten waar enkel ginjinha, een soort kersenbrandy met kersen geschonken wordt.”

•Mercado da Ribeira

Cais do Sodré, Avenida 24 de Julho “De beste en leukste openbare markt voor verse producten.”

Koffiehuizen

•Confeitaria Nacional

Praça da Figueira 18B,

1100-241 Lisboa, 00351-21/342.44.70, www.confeitarianacional.com

•Casa Brasileira

Rua Augusta 267,

Lisboa, 00351-21/346.97.13

•Café Nicola

Praça de Dom Pedro IV (do Rossio) 24, 1000 Lisboa, 00351-21/346.05.79

Wijnwinkel

•Garrafeira Nacional

Rua de Santa Justa 18, 1100-485 Lisboa, 00351-21/887.90.80,

www.garrafeiranacional.com

Restaurants

•Gambrinus

Rua das Portas de Santo Antão 25, 1150-264 Lisboa, 00351-21/342.14.66, www.gambrinuslisboa.com

•Solar dos Presuntos

Rua das Portas de Santo Antão 150, 1150-269 Lisboa, 00351-21/342.42.53, www.solardospresuntos.com

•O Mercado do Peixe

Estrada Pedro Teixeira, Vila Simão, Caramão da Ajuda, 1400-047 Lisboa, 00351-21/361.60.70, www.mercadodopeixe.web.pt

•Cervejaria Ramiro Avenida Almirante Reis 1H, 1150-007 Lisboa, 00351-21/885.10.24, www.cervejariaramiro.pt

Nog drie budgettips

•Tram 28: voor de prijs van één

tramticket zie je op het parcours van deze nostalgische gele tram onwaarschijnlijk veel toeristische bezienswaardigheden. Absoluut de moeite.

•Viniportugal op de Praça do Comércio geeft een overzicht van alle wijnen uit Portugal met gratis proeverij, www.viniportugal.pt.

•Portugália is een oud pilsmerk en sinds enige tijd ook een goedkope restaurantketen. De outlet in het centrum van Belém op de Avenida Brasília heeft een verrassend terras met zowel uitzicht op de Taag als het Jeronimus-klooster, www.portugalia.pt.

Cervejaria Ramiro.

A Brasileira Casa Brasileira, het bekendste koffiehuis van de stad. Ook gesmaakt door de lokale inwoners.

Tasca da

Esquina, het tapasrestaurant van Vitor Sobral, een chef die voor een lichtere keuken staat.

De piepkleine bar Ginjinha isgenoemd naar een soort kersenlikeur die men daar uitschenkt.

Cervejaria Ramiro, de kracht van de eenvoud. Door het grote debiet is alles er kraakvers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234