Donderdag 29/09/2022

Consensus

Nederland staat in brand. Meer dan 200.000 betogers zakten zaterdag af naar Amsterdam om er luidkeels uiting te geven aan hun ongenoegen over de geplande besparingen van het kabinet-Balkenende II. De Nederlandse regering zet fors de hakbijl in de sociale zekerheid. Heel wat sociale verworvenheden moeten sneuvelen: de eindeloopbaanregelingen, de werkloosheidsuitkeringen, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de ziekteverzekering... 'Bak Ellende', zoals de politieke leider van Nederland intussen door zijn tegenstanders wordt genoemd, zet alles op losse schroeven. Opvallend daarbij is dat Balkenende niet enkel inhoudelijk wordt getackeld, ook de 'stijl' van de premier maakt dat de reacties opvallend hard zijn. Begin september liet Balkenende in het blad van de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW de volgende uitspraak optekenen. "Als je uitgangspunt is dat je vanaf je 58ste niet meer hoeft te werken en dat je dan lekker met je caravan op pad gaat, dan is elke verandering een verslechtering. Neem de aanpassingen in de sociale zekerheid. Als je ervan uitgaat dat je een uitkering krijgt en daarnaast wat vrijwilligerswerk gaat doen, dan is het misschien minder leuk als iemand tegen je zegt: 'U kunt best nog wat betaald werk doen, u moet maar een cursus gaan volgen'."

Met die uitspraak verziekte Balkenende de al langer gespannen relatie tussen regering en vakbonden definitief. In die mate zelfs dat de vakbonden en de Nederlandse regering al een tijdje niet meer on speaking terms zijn. De vakbonden hebben vanzelfsprekend problemen met de verregaande liberalisering die Balkenende op de rails zet, maar vandaag misschien nog meer met de hooghartige opstelling van een premier die de klassieke overlegpartners volslagen negeert en het poldermodel dood en begraven heeft verklaard.

Daartegenover staat België. Ook hier staan thema's zoals het brugpensioen, de werkloosheidsuitkeringen en de betaalbaarheid van de ziekteverzekering hoog op de politieke agenda. Iedereen is doordrongen van de noodzaak om de activiteitsgraad op te krikken en het besef groeit dat er een einde moet worden gemaakt aan de situatie waarbij werknemers in het begin van hun loopbaan uitgeknepen worden om daarna vroegtijdig gedumpt te worden. Voorlopig leidt dat besef echter niet tot patstellingen. Er zijn de obligate voorzetten van werkgevers die het brugpensioen willen afschaffen en er zijn de al even obligate 'over ons lijk'-uitspraken van de vakbonden, maar die maken onvermijdelijk deel uit van het grote Belgische consensusspel.

Misschien loopt de zoektocht naar die typisch Belgische consensus niet altijd van een leien dakje, misschien wordt er een partij slapend rijk, maar als over één ding een consensus koste wat het kost nodig is, dan is het wel over de sociale zekerheid. Niet dat we voor een DHL-behandeling van het vergrijzingsdossier willen pleiten, maar liever een consensus na enkele nachtelijke vergaderingen dan achteraf een bak ellende.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234