Zondag 03/07/2022

Controversiële bruine beer Franska sneuvelt onder auto

Franska de beer is niet meer. Het Sloveense beest dat vorig jaar in de Franse Pyreneeën werd gedropt om daar de berenbevolking mee te helpen uitbreiden, is doodgereden door een automobilist.

door Marian michielsen

LOURDES l De Franse schaapherders halen opgelucht adem. Zij hadden de bruine beer uitgeroepen tot staatsvijand nummer één, nadat bleek dat Franska graag haar tanden zette in de plaatselijke schapen. Ecologisten zeggen dat het dier nodeloos is opgejaagd.

In de zomer van vorig jaar was de Sloveense beer nog de nationale hoop op het voortbestaan van zijn soort in Frankrijk. Van de honderden beren die daar vorige eeuw nog vertoefden, bleven er nog maar achttien over. Samen met vier andere vrouwtjes moest Franska het berensaldo in de Pyreneeën opdrijven. Hij werd daarvoor geïmporteerd uit Slovenië.

Echt slagen in dat opzet deed Franska niet. In plaats daarvan wekte Franska alleen maar ergernis op bij de plaatselijke bevolking, die beweert dat de beer sinds zijn komst 150 schapen heeft vermoord. Daarnaast veroorzaakte ze een kleine rel tussen Parijs en Ljubljana. De Franse autoriteiten zeggen misleid te zijn door hun Sloveense collega's omdat Franska zeventien jaar was en niet zeven, zoals eerst gedacht. Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné noemde Franska een "oude beer in menopauze" en de regionale krant Sud Ouest beschuldigde de autoriteiten ervan een dier te introduceren dat "bosbessen verkiest boven seks". Miha Marence, een woordvoerder van het Sloveense ministerie voor Milieu, suggereerde dat Frankrijk enkel de schuld op zichzelf kon steken. Hun experten waren er immers bij toen ze Franska hebben gevangen.

"Ze is inderdaad ouder dan we hadden afgesproken met de Slovenen", had de Franse Staatssecretaris voor Ecologie Nathalie Kosciusko-Morizet gezegd, "het is mogelijk dat ze zeventien jaar oud is." Maar de minister verzekerde dat Franska nog altijd jong genoeg was om jongen te baren en nog "drie tot vier zwangerschappen" kon hebben. Wetenschappers gingen akkoord, hoewel ze signaleerden dat de vruchtbaarheid van beren vermindert met de jaren en dat een zeven jaar oude beer wellicht gepaster was geweest.

Georges Azavant, hoofd van het Nationaal Park van de Pyreneeën, beschuldigde Franska van de helft van alle berenaanvallen op schapen sinds ze er in april 2006 werd losgelaten. Volgens Christian Puyo, hoofd van de lokale boerenbond, leefde zelfs de hele bevolking in angst. Mensen die normaal champignons gaan plukken, durfden hun huis niet meer uit. Met meer dan honderd marcheerden de landbouwers naar de kantoren van de lokale autoriteiten. Ze dropten voor de deur de karkassen van zeven schapen, die volgens hen door Franska vermoord waren. De muren werden besmeurd met tegen beren gerichte graffiti.

Ondanks de eis van de landbouwers, weigerde de Franse staatssecretaris de 110 kilogram wegende Franska te vangen. Ze zou wel een internationaal team van experten oproepen om uit te maken wat er kon gedaan worden tegen bruine beren met "gedragsproblemen." Ook ecologisten gingen in de tegenaanval en zeiden dat de lawaaierige en agressieve pogingen om haar weg te werken Franska zenuwachtig hadden gemaakt. Geweerschoten en het verspreiden van met honing besmeurde glasscherven dreven de spanningen ten top. De herders moesten hun schapen maar beschermen met herdershonden, aldus de ecologisten.

Aan de rel tussen ecologisten en berenhaters kwam donderdag abrupt een einde. De veelbesproken Franska kwam om bij een nachtelijke botsing met een auto, op een bergweg zo'n vijf kilometer ten zuiden van Lourdes. Van de vijf Sloveense beren die in de Pyreneeën werden gedropt, blijven er nu nog maar drie over. Vorig jaar stierf Palouma nadat ze van een klif was gevallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234