Zaterdag 01/10/2022

NieuwsGezondheidszorg

Corona en tekort aan orthodontisten laten zich voelen: tot anderhalf jaar wachten voor een beugel

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

De wachttijd voor een tandbeugel loopt op tot anderhalf jaar en meer. Die vertraging is een gevolg van corona, en van een tekort aan orthodontisten. De beroepsvereniging ziet weinig beterschap in de eerste tien jaar. Er snel bij zijn is de boodschap, vooral voor ouders. De ziekenkas betaalt beugels na het vijftiende levensjaar niet terug.

Sander Van den Broecke

De wachtlijsten voor tandheelkundige ingrepen zijn sinds corona abnormaal lang geworden. En het probleem raakt niet meteen opgelost, want er is een tekort aan orthodontisten. Ook die beroepsgroep vergrijst en de aanzienlijke uitstroom van gepensioneerden wordt niet voldoende gecompenseerd door de instroom van starters.

Volgens Jean-Louis Hanssens, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten, studeren er elk jaar vier nieuwe orthodontisten te weinig af. Op tien jaar zijn dat er veertig. Een snelle oplossing voor het probleem ziet Hanssens niet. Dat de opleiding tien jaar duurt, maakt ze niet bijzonder populair. Er zijn ook te weinig opleidingscentra en - omdat alle orthodontisten overbelast zijn - ook niet genoeg lesgevers.

Tot 2018 was er ook nog eens een strenge numerus clausus voor tandarts-studenten, en die laat zich voor orthodontisten nog voelen tot 2028. Bovendien is de vraag naar orthodontie de voorbije jaren gestegen. Dat is vooral een gevolg van sensibiliseringscampagnes voor tandhygiëne, en misschien ook wel van mode, al willen orthodontisten dat niet bevestigen. Een gaaf gebit lijkt tegenwoordig bijna een must, scheve tanden zie je veel minder dan vroeger.

“Af en toe krijgen we ouders met jonge patiënten over de vloer bij wie een ingreep enkel een esthetisch voordeel oplevert,” zegt Jean-Louis Hanssens, “maar dat zeggen we dan ook heel duidelijk. De keuze is dan aan hen.” In dat geval moet er sinds januari van dit jaar ook 21 procent BTW extra betaald worden.

Lange tijd bestond er wetenschappelijke discussie of het rechtzetten van tanden wel altijd nodig was, maar die is stilaan gaan liggen. “Een scheef gebit is inderdaad niet levensbedreigend,” zegt Guy Willems, professor en hoofd van de dienst tandheelkunde van UZ Leuven. “Strikt gezien is een behandeling maar in een paar gevallen medisch noodzakelijk - een serieuze overbeet, een gespleten verhemelte, ... - maar op langere termijn kunnen we veel problemen met tanden en kaakbeen vermijden, en het aantal bezoeken aan de tandarts terugdringen.”

Volgens Jean-Louis Hanssens kan dat ook met cijfers bewezen worden. “Het RIZIV heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het aantal mensen dat een kunstgebit nodig heeft, de voorbije jaren is gedaald. Dat is een gevolg van betere hygiëne, en van orthodontie.”

“Het is simpel,” zegt professor Willems, “een gebit waarvan de tanden goed op elkaar passen en goed aansluiten, is makkelijker te onderhouden en heeft minder last van overbelasting en slijtage. En zelfs het puur esthetische aspect mag je niet altijd onderschatten. In sommige gevallen kan een lelijk gebit echt tot psychologische problemen leiden. Bovendien is het uiterlijk ook belangrijk geworden in onze samenleving. Uit studies blijkt dat er tijdens sollicitaties met je voorkomen zeker rekening wordt gehouden.”

Een beugel kost ouders die geen aanvullende verzekering hebben na terugbetaling van de ziekenkas nog altijd tot 1.500 euro. Dat is voor veel mensen te duur. Zijn rechte tanden een statussymbool geworden? Volgens professor Willems niet. “Wij hebben patiënten uit alle lagen van de bevolking. Er is een categorie die moeilijker te bereiken valt, maar dat geldt net zo goed voor reguliere tandartsbezoeken.”

``
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234