Donderdag 29/09/2022

Coveliers: 'Abou Jahjah veeleer fantast dan Hezbollah-man'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf

Naar het Blok gelekte documenten waaruit zou blijken dat Abou Jahjah lid is geweest van de Zuid-Libanese militiebeweging Hezbollah bulken van de tegenstrijdigheden. "En zelfs als Jahjahs verhaal over Hezbollah wel klopt, dan nog kun je hem vanwege zijn loutere overtuiging de Belgische nationaliteit niet ontnemen", zegt VLD-fractievoorzitter Hugo Coveliers.

De documenten doken gisteren op in het hoofdkwartier van het Vlaams Blok op de Amerikalei in Antwerpen. Het gaat om verhoren van Jahjah opgesteld door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen in 1995. De ondertussen tot Belg genaturaliseerde Libanese voorman van de Arabisch-Europese Liga beweert daarin "dat hij zich in de zomer van 1988 aansloot bij Hezbollah om te strijden tegen de Israëlische bezetter van Zuid-Libanon en deelnam aan militaire operaties en commandoacties in bezet gebied. Na de weigering zich 'ten dienste te stellen' zou hij door een islamitische rechtbank ter dood zijn veroordeeld maar door een vriend zijn bevrijd en per boot gevlucht naar Nederland". Het Blok vroeg daarom dat men Jahjah de Belgische nationaliteit zou afnemen.

Jammer, maar uit de papieren blijkt voorlopig alleen dat Jahjah stilaan in zijn eigen leugens verstrikt raakt. Toen hij zichzelf vorig jaar tot leider van de Arabisch-Europese Liga bombardeerde, beweerde Jahjah immers dat hij als student naar België kwam voor een specialisatie aan de katholieke universiteit van Louvain-la-Neuve. Het asielzoekersverleden hield de student eveneens wijselijk achterwege. Dat was ook niet echt meer nodig: Jahjah was inmiddels immers tot Belg genaturaliseerd dankzij zijn (intussen weer ontbonden) huwelijk met de Antwerpse Peggy P.

Blijkbaar geloofde ook het commissariaat-generaal weinig van Jahjahs motivering voor een asielaanvraag als politiek vluchteling. Dat blijkt onder meer uit een brief van 25 januari 1995 van de dienst aan diens eerste adres in de Strostraat in Brugge, waarin de weigering haarfijn wordt uitgelegd. "Verhoorder is niet bij machte de paramilitaire opleidingen te beschrijven bij Hezbollah. Hij kan ook niet vertellen hoe de vlucht uit Libanon verlopen is per boot. Hij weet alleen dat hij bij de vlucht een kefiah (kledingstuk) op het hoofd heeft gekregen, dankzij deze vriend."

De klapper volgt evenwel op de tweede pagina, nu bekend is geraakt hoe Jahjah de islam verdedigt met zijn liga. "J. zegde dat hij op het moment van zijn toetreding bij Hezbollah niet helemaal overtuigd was door de islam en dat hij ook niet-praktiserend was. Merkwaardig ook dat hij als Hezbollah-lid geen baard moest dragen en geen deel nam aan religieuze ceremonieën."

Zelfs al klopt het verhaal, dan nog is de kans klein dat het Blok zijn slag thuis haalt met de nieuwe documenten. "Los van de contradicties is een Hezbollah-lidmaatschap op zich geen reden om Jahjah de Belgische nationaliteit te ontnemen", reageerde VLD-fractieleider Hugo Coveliers gisteren. "Toch niet vanwege een overtuiging. Het is niet omdat Jahjah een gevaar betekent voor de democratie dat we zelf onze democratische principes overboord moeten gooien."

De leider van de Arabisch-Europese Liga was niet bereikbaar voor commentaar. Zijn gsm-nummer is volgens Belgacom niet langer aangesloten.

'Onthulling van Blok geen reden om Jahjah de Belgische nationaliteit af te nemen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234