Donderdag 27/01/2022

Creatief met topbenoemingen

Richt nieuwe diensten op

Met de oprichting van de federale overheidsdiensten (FOD) braken gouden tijden aan voor kabinetsmedewerkers. Dankzij de Copernicus-hervorming lagen de topfuncties voor het grijpen. Luc Coene, de kabinetschef van premier Verhofstadt, werd voorzitter van de FOD Kanselarij. Jan Grauls, kabinetschef van Buitenlandse Zaken, en Jan Van Massenhove, kabinetschef van Sociale Zaken, vertrokken naar de gelijknamige FOD's. Marc Van Hemelrijck, kabinetschef van Ambtenarenzaken, werd benoemd bij Selor, het selectiebureau van de overheid. Ook de ministers Onkelinx (Werkgelegenheid), Daems (Overheidsbedrijven) en Tavernier (Volksgezondheid) maakten gretig gebruik van de overheidsdiensten om vertrouwelingen op hoge posten te benoemen. Minister van Financiën Reynders 'versleet' zelfs vier kabinetschefs. Peter Praet werd directeur bij de Nationale Bank, Jean-Claude Laes werd voorzitter van de FOD Financiën, waar ook Philippe Jacquij onderdak vond. Jean-Paul Servais werd benoemd tot voorzitter van de Beurscommissie.

Doe een beroep op headhuntersbureaus

Terwijl minister van Mobiliteit Durant en minister van Volksgezondheid Aelvoet hun vacatures in het staatsblad lieten verschijnen, deed minister van Overheidsbedrijven Daems een beroep op een headhuntersbureau. Die zochten en vonden wellicht niet toevallig op het kabinet van Daems zijn kabinetschefs Charles-Louis d'Arenbergh en Edgar Vandenbosch het geschiktste om respectievelijk gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij en van Belgocontrol te worden.

Schuif topambtenaren opzij

Topambtenaren met een uitgesproken christen-democratisch etiket worden opzijgeschoven of vervangen. Dat was onder meer het geval met Gregoire Brouhns, secretaris-generaal van Financiën, en Roger De Borger, de vroegere topman van Verkeer. Bij de Federale Voorlichtingsdienst werd Mieke Van Den Berghe een dure uitstapregeling toegekend. Olivier Alsteens, persoonlijk woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, verving haar. Luc De Smet, commissaris-generaal van de asieladministratie, moest een stap opzij doen voor Pascal Smet, kabinetsmedewerker van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Tobback.

Blokkeer benoeming/herbegin selectie

Als het resultaat van de selectietests niet gunstig was voor de betrokken minister, werd niet benoemd of werd de procedure opnieuw opgestart. Bij Justitie, Budget&Beheer, Financiën en het voedselveiligheidsagentschap zit een aantal zaken op die manier geblokkeerd. Dossiers kunnen ook strop raken door ruzies binnen de meerderheid. Zo wacht de Delcrederedienst en het Niras al jaren op een nieuwe topman.

Doorbreek mandaten

Zonder interventie kon paars-groen deze regeerperiode geen nieuwe benoemingen doorvoeren in de raad van bestuur van de NMBS. Dus werd er bij wet een hervorming van de bestuursorganen opgezet, zodat de nieuwe raad van bestuur kon worden volgestouwd met kabinetsleden van de meerderheidspartijen. Tot drie keer toe werden dure consultancybureaus ingeschakeld om spoorwegbaas Etienne Schouppe (CD&V) te verwijderen en Karel Vinck als nieuwe topmanager aan te stellen.

Houd de stoel warm

Bij luchthavenuitbater Biac is Pierre Klees na de verkiezingen niet langer gedelegeerd bestuurder. Na de vakantie maakt hij plaats voor minister Van den Bossche. Hoewel Klees de leeftijdsgrens van 65 jaar heeft overschreden schuift hij voor bewezen diensten door naar het voorzitterschap van Biac, een post die hij cumuleert met het voorzitterschap van De Post. Jannie Haek, de kabinetschef van begrotingsminister Vande Lanotte geeft zijn voorzitterschap van Biac op. Hij wordt erevoorzitter.

Gouden handdruk

Bij de aanstelling van Frans Rombouts als manager van De Post werd het zittend directiecomité met een gouden handdruk ontslagen. Toen Rombouts door de PS tot ontslag werd gedwongen en Johnny Thys als topman werd binnengehaald, schoof de PS Luc Lallemand, adjunct-kabinetschef op Sociale Zaken, in de raad van bestuur. De VLD deed hetzelfde met Christian Leysen, een gezakte kandidaat-schepen en ontslagnemend gemeenteraadslid in Antwerpen.

Overtreed de wet

Om de gebrekkige leiding van de Staatsveiligheid te vervangen overtrad de regering bij de benoeming van Koen Dassen, kabinetschef op Binnenlandse Zaken, de taalregeling. (JCS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234