Dinsdag 17/05/2022

Croix Rouge zoekt dringend donoren met bloedgroep O

brussel l Croix Rouge, de Franstalige vleugel van het Belgische Rode Kruis, doet een dringende oproep aan bloeddonoren die tot de groep O negatief of O positief behoren. De organisatie kampt met een groot tekort aan dat type, zegt woordvoerder Olivier Bertrand. Het Vlaamse Rode Kruis gaat intussen voor het eerst bloed inzamelen bij kleinere bedrijven.

Het Franstalige Rode Kruis heeft voldoende voorraden van bloedgroep A en B, maar heeft alleen al van de groep O positief vijf- tot zeshonderd bloedzakjes tekort. "De kerstvakantie is sowieso een moeilijke periode, met minder donoren", aldus Bertrand. "Dat gebeurt ieder jaar, en daar hebben we ons ook op voorzien. De gebruikelijke stock van in totaal 2.500 à 3.000 zakjes hebben we opgetrokken tot 4.500 à 5.000 net voor Kerstmis."

Het probleem is echter dat ziekenhuizen blijkbaar al te snel naar de O-zakjes grijpen. "O positief kun je aan iedereen geven, O negatief alleen niet aan personen met bloedgroep O positief. Terwijl zo'n 43 procent van de bevolking bloedgroep O heeft, wordt nu bijvoorbeeld 50 procent van die bloedzakjes gebruikt. Normaal is de voorraad 800 à 900 zakjes O positief en 150 O negatief. Van die twee samen zijn er nu nog zo'n 400 over." De medische directeur van Croix-Rouge drong er in het verleden bij de ziekenhuizen al op aan dat ze geen O positief zouden gebruiken als A positief ook kan dienen en dat verliep een tijd goed, maar blijkbaar stijgt het gebruik van de universele bloedzakjes toch weer.

Inzamelingen dichter bij de mensen

Dramatisch is de situatie volgens Bertrand niet, het gaat zelfs erg goed met het aantal nieuwe donoren. "Eind oktober hadden we er al evenveel als in het hele jaar voordien. In totaal waren er in 2008 11.000 donaties meer, een stijging van 7 procent. Maar we zullen er dus nog moeten aanspreken en daar de O's uit filteren", aldus Bertrand.

Vrijdag, tussen halftwaalf en twee uur, houdt het Rode Kruis Vlaanderen een bloedinzameling in de Brabanthal bij Leuven. Zulke acties vonden voordien al plaats bij bedrijven van minstens 750 werknemers, maar in de Brabanthal kan ook personeel van kleinere firma's in de buurt nu bloed geven. De periode rond Nieuwjaar is ook aan deze kant van de taalgrens traditioneel moeilijk om de voorraden op peil te houden, maar het initiatief heeft hier niets met een eventueel tekort te maken. "Zie het eerder als een manier om de bloedinzamelingen nog dichter bij de mensen te brengen", aldus coördinator donorwerving Leen Smets, "een extra gelegenheid om nieuwe donoren te motiveren, evenals bekende donoren die geen tijd hebben na het werk." Rode Kruis Vlaanderen heeft een voorraad van ongeveer 5.000 bloedzakjes van 400 of 470 milliliter. Elke dag zijn er volgens Smets een stuk of zestien kleine of grotere inzamelacties, van parochiezalen tot lokale scholen. "Dat is nodig, want elke dag zijn er gemiddeld zo'n 2.500 afnames van bloed, plasma en bloedplaatjes." (KJ)

n Een donor geeft bloed aan het Rode Kruis. De Franstalige vleugel zit met een tekort in de voorraad van bloedgroep O.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234