Maandag 26/09/2022

Curatoren vorderen 1,345 miljard in zaak Bank Max Fischer

De drie curatoren van de failliete Bank Max Fischer vorderen 1,345 miljard frank van de voormalige bestuurders en commissaris-revisoren van de Bank Max Fischer. Dit bedrag verdween in de jaren negentig uit de kas van Bank Max Fischer. Gesjoemel met 'nostro-rekeningen' en leningen aan kunsthandelaar Christian Fayt verklaren het gat. Wat onbeantwoord blijft, is wie allemaal beter werd van de fraude.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De beslissing van de curatoren om naast de bestuurders van de Bank Max Fischer ook de bedrijfsrevisoren te dagvaarden, komt in de betrokken kringen hard aan. De curatoren menen dat ze kunnen aantonen dat de revisoren de controlenormen van het 'Instituut der Bedrijfsrevisoren' onvoldoende gevolgd hebben.

Die curatoren zijn de Antwerpse advocaten Willy Van Orshaegen en Annemie Moens en bedrijfsrevisor Pierre Berger. Berger - momenteel met vakantie - heeft zich in de zaak Bank Max Fischer vooral geïnteresseerd voor de boekhouding. Hij is één van de toprevisoren bij KPMG (Klynveld Peat Marwick Goerdeler). Berger is tevens een door de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) erkende bankrevisor.

Dat is ook het geval voor Lambert Van Thienen van het kantoor Marcel Bellen, gelieerd aan Coopers & Lybrand, een groep die fusioneerde met Price Waterhouse. Van Thienen is ook bekend als professor bedrijfsfinanciering aan de KU Leuven. Ook Michel Wera werd gedagvaard: hij werkte in 1991, 1992 en 1993 samen met Van Thienen als controleur voor de Bank Max Fischer. Ten slotte is er Emmanuel Morel de Westgaver van het kantoor Bonne, Delva, Morel & Co. die de functie vervulde van 'interne controleur'.

Geen enkele van de betrokken bedrijfsrevisoren wenste gisteren te reageren op het nieuws van hun dagvaarding in de zaak Bank Max Fischer (Zie De Morgen van gisteren). Het dagvaarden van bedrijfsrevisoren is in België uitzonderlijk maar in de Angelsaksische wereld courant. Een recent Belgisch voorbeeld is de dagvaarding in de zaak Assubel van commissaris-revisor Eddy Bertels, die verweten werd te dicht bij de directie van Assubel te hebben gestaan.

Onder meer de zaak Assubel en meer algemeen de problemen van fraude en falingen zette het Instituut der Bedrijfsrevisoren aan om bij de minister van Justitie een wijziging van de vennootschapswetgeving te bepleiten om de aansprakelijkheid van de bedrijfsrevisor beter af te lijnen. Het nieuwe artikel 64 paragraaf 2 geeft de bedrijfsrevisor de mogelijkheid om in geval van slechte bedrijfsleiding de rechtbank te informeren. Het instituut bracht afgelopen maand ook een omstandige controleaanbeveling uit voor haar leden in verband met fraudezaken.

Pierre Berger (KPMG) en zijn ploeg hebben de boekhouding van de Bank Max Fischer uitgepluisd over de jongste 10 jaar. Daaruit is gebleken dat er systematisch geld verdween bij de bank, wat op het ogenblik van het faillissement (9 januari 1997) opgelopen was tot 1,345 miljard frank. De fraude werd opgezet door Bernard (Bennie) Fischer en André Zucker.

De kunsthandelaar Christian Fayt speelde een belangrijke rol in de fraude bij de Bank Max Fischer. In deze jaren zeventig en tachtig had hij één van de bekendste kunstgallerijen in België (de Christian Fayt Art Gallery aan de Kustlaan in Knokke) waar hij vooral naam maakte met werken van Léon Spilliaert, Paul Delvaux en de Franse 'art brut'-paus Jean Dubuffet.

Fayt had in zijn expansiedrang belangrijke bedragen geleend van de Bank Max Fischer en toen hij in 1991 in het nauw kwam, keek de bank aan tegen een zwart gat dat door sommigen op circa een half miljard frank geraamd werd. De waarde van de schilderijen die Fayt in onderpand had gegeven voor de bankleningen, bleek maar een fractie van de geleende sommen.

De curatoren hebben vastgesteld dat de Bank Max Fischer het gros van de leningen aan Fayt buiten de boekhouding had gehouden, waardoor het 'gat in de bank' verborgen bleef. Een tweede bron van fraude heeft betrekking op de 'nostrorekeningen': rekeningen die banken gebruiken in hun verrichtingen met elkaar. De bank manipuleerde die rekeningen voor zo'n 900 miljoen frank, bracht de audit aan het licht.

Voor de curatoren was dit voldoende om zowel de bestuurders als de commissaris-revisoren voor de rechtbank te dagen. De bestuurders worden beticht van actieve fraude (een zaak die in juni ingeleid werd) terwijl de commissaris-revisoren pas onlangs een dagvaarding in de bus kregen. Die zaak zou begin september ingeleid worden.

Aangezien er ook een strafonderzoek loopt in de zaak Max Fischer, bestaat de kans dat de burgerlijke rechtbank de zaak doorschuift tot die zaak voorgekomen is. De curatoren hopen de rechtbank van het omgekeerde te overtuigen. Zij hopen aan te tonen dat er fouten gemaakt zijn bij de controle, een zaak die ook door de CBF, toezichthouder der banken, van nabij gevolgd wordt. (PDD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234