Maandag 04/07/2022

NieuwsCybercriminaliteit

Cyberaanval ‘van grote omvang’ legt websites Belgische overheid plat

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Overheidssites zoals Tax-on-web, MyMinFin en die van de Kamer van volksvertegenwoordigers en universiteiten ondervinden moeilijkheden na een cyberaanval. Verschillende parlementsleden werden in hun werk verhinderd. Volgens Belnet, het bedrijf die de sites voor de overheid onderhoudt, gaat het om een aanval ‘met een grote omvang’.

Dario Van Fleteren

De sites kwamen onder vuur te liggen via een ddos--aanval. Bij zo’n aanval worden zodanig veel nep-aanvragen naar een site gestuurd tot die onder de druk bezwijkt. De echte aanvragen kunnen daardoor niet meer behandeld worden. In de praktijk gaan websites daardoor offline of werken ze trager. “We hadden daar wel beveiliging voor, maar op zo veel zijn we niet voorzien”, laat Davina Luyten, woordvoerster van Belnet, weten.

Tijdens zo’n aanval veranderen criminelen steeds van strategie. “Dat zorgt ervoor dat de aanval zich tot een kat-en-muisspel ontpopt. We weten niet hoelang dat zal duren. Het federale Computer Emergency Response Team sprong ons al te hulp. Onze focus ligt erop om samen met hen alle sites weer aan de praat te krijgen”, aldus Luyten.

Van datadiefstal lijkt op het eerste gezicht geen sprake. “Het was echt hun bedoeling om het netwerk buitenspel te zetten. De enige hinder die de eindgebruikers kunnen ondervinden is dat de websites traag of niet werken”, zegt Luyten. Wie achter de aanval zit is nog niet duidelijk. “We willen eerst de websites herstellen. Daarna zullen we onderzoeken wie of wat hierachter zit”, besluit Luyten.

China?

Toevallig stond in de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken een debat gepland over de Oeigoeren. Een schandvlek voor de Chinezen, omdat ze ervan beschuldigd worden een genocide te plegen op de moslimminderheid. Wouter De Vriendt (Groen), lid van de commissie Buitenlandse Zaken, legde op Twitter de link tussen de cyberaanval en die commissie.

“Er is absoluut geen zekerheid dat China hier iets mee te maken heeft. Het is wel zo dat dit in lijn ligt met de Chinese werkwijze waarbij ze politieke druk uitvoeren via cyberaanvallen”, vertelt expert cybersecurity Joe Burton (ULB). De commissiezitting kon wel niet doorgaan. “Omdat de meeste parlementsleden van thuis uit werken en het onmogelijk was om via Zoom te vergaderen, werd de vergadering van onze commissie geannuleerd”, getuigt De Vriendt.

Omdat elke individuele voorzitter van een parlementaire commissie kan beslissen of hij of zij een vergadering opschort, ging enkel die van Financiën nog door. “Dat komt omdat wij in de plenaire zaal zaten. Van daaruit zijn digitale vergaderingen niet mogelijk. Wij moesten dus fysiek aanwezig zijn”, reageert Sander Loones (N-VA), lid van de commissie Financiën.

Michel Lecluyse, persverantwoordelijke van de Kamer, spreekt van een aanval op Belnet. “De Belgische overheid is gewoon klant bij hen. Ondanks de hinder hebben we nog geen plan B voorzien. We weten nog niet of dat al aan de orde is”, aldus Lecluyse.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234