Dinsdag 09/08/2022

Mawda

Daar is ASTRID weer: Mawda-incident rakelt oude communicatieproblemen bij politie op

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Volgens RTBF was de agent die vuurde op het busje met de Koerdische Mawda aan boord slecht geïnformeerd. De reden: een update van het communicatiesysteem ASTRID. Ook na de aanslagen van 22/3 kreeg ASTRID bakken kritiek. Wat loopt er fout?

Bruno Struys

De agenten van de politie van Namen, die op 17 mei de achtervolging inzetten op een bestelwagen op de E42, zouden geweten hebben dat er kinderen aan boord waren, maar hun collega's van de politie van Henegouwen niet.

Volgens RTBF kwam dat doordat de agenten van Henegouwen een update hadden gekregen van het ASTRID-netwerk en hun collega's uit Namen nog niet. Daardoor zou het systeem niet meer hebben toegelaten om met elkaar te communiceren tijdens de achtervolging. RTBF baseert zich voor die info op een politiebron.

Het geheim van het gerechtelijk onderzoek maakt het moeilijk om de informatie te checken bij politie of parket. Het gelijknamige bedrijf achter ASTRID bevestigt dat het sinds 2016 bezig is met een update, die in totaal drie jaar in beslag neemt. Daarnaast is er ook een herprogrammering bezig van de radio's. Volgens ASTRID zouden "deze updates geen impact mogen hebben" op de communicatie op het terrein.

Joery Dehaes van vakbond ACV Politie benadrukt geen zicht te hebben op het Mawda-dossier, maar herkent wel de problemen bij de update van ASTRID. "De herprogrammering van de radio's is een aanpassing van de gespreksgroepen in ASTRID. In die overgangsfase kunnen bepaalde politiediensten enkel op hun eigen gespreksgroepen inschakelen en niet op die van andere arrondissementen."

Gespreksgroepen

Agenten in een arrondissement communiceren met elkaar in gespreksgroepen, vergelijkbaar met WhatsApp-groepen, maar dan met spraak in plaats van tekstberichten. Als ze elkaar spreken via de radio, kan iedereen in de groep mee converseren.

De verschillende gespreksgroepen zijn op het toestel van de agent zichtbaar in een mappenstructuur, die dus verschillend is per arrondissement. "Als heel België in één conversatie zou zitten, dan is communicatie de facto onmogelijk", zegt een agent.

Het is mogelijk om over te schakelen naar een gespreksgroep van een ander arrondissement, maar volgens Dehaes loopt het daar dus af en toe mis. Het bedrijf ASTRID wil dat niet bevestigen of ontkennen.

Het is ook mogelijk dat de Henegouwse agenten de gespreksgroep van hun collega's simpelweg niet vonden, want recent zouden de namen van de groepen vervangen zijn door cijfers. "Daardoor weten mensen niet op welke groep ze moeten afstemmen", zegt Dehaes. Agenten kunnen daarvoor beroep doen op hun Communicatie- en Informatiecentrum, maar mogelijk was daarvoor te weinig tijd tijdens de achtervolging.

Als de informatie van RTBF klopt, zal dat ongetwijfeld deel uitmaken van het rapport van het Comité P, het controleorgaan van toezicht op de politiediensten. ASTRID stelt dat het nog geen enkele vraag heeft gekregen om gegevens te bezorgen aan de gerechtelijke diensten, maar wil niet zeggen of het daarmee ook het onderzoek van het Comité P bedoelt.

22 maart

Het is niet de eerste keer dat ASTRID met de vinger wordt gewezen na een drama in ons land. Op de dag van de aanslagen van 22 maart 2016 hebben de politiediensten en hulpverleners 34.000 keer geprobeerd om te communiceren via het ASTRID-netwerk en 8.400 keer lukte dat niet.

Dat had vooral te maken met een verkeerd gebruik door de verschillende hulpdiensten, zei ASTRID-topman Marc De Buyser in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Opleidingen moesten dat oplossen.

Maar er was ook een overbelasting van de capaciteit, die als gevolg daarvan in Brussel zou zijn opgevoerd in juni 2016. Volgens de vakbonden is dat probleem nog niet opgelost.

"Met het bezoek van president Trump stelden we vast dat bepaalde eenheden afgesloten waren van het Astridsysteem", zegt Marc Duplessis van vakbond ACOD. "Bij grote evenementen kan de capaciteit nog altijd niet volgen. Veel agenten werken dan met hun gsm om toch maar in contact te staan, maar daar stellen we ons vragen bij."

ACOD heeft dat via het hoger overlegcomité aangekaart bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De minister wil niet reageren in afwachting van de onderzoeken van comité P en parket.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234