Zondag 02/10/2022

Dan toch geen kogelvrij vest op Aalst Carnaval

Na een hele dag een kogelvrij vest te hebben verdedigd, keerde Aalsters burgemeester Christoph D'Haese gisteravond zijn kar: hij zal zondag op Aalst Carnaval alleen een carnavalskostuum aantrekken.

"Dit is geen overshooting." Zo reageerde Christoph D'Haese gisterenmiddag op de kritiek van schepen voor Cultuur en Evenementen Ilse Uyttersprot (CD&V). De vrouw die zelf ooit de tricolore sjerp droeg, stelde dat ze een kogelvrij vest voor de burgemeester een brug te ver vond. D'Haese had eerder aangekondigd er mogelijk een te zullen dragen tijdens Aalst Carnaval. "Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, en ik zou het ook niet doen", gaf de vrouw tegenwind. Met als kanttekening: "Ik weet niet of we echt een doelwit zijn, maar als dat zo is, dan is iedereen rond ons dat ook."

Uyttersprot stond niet alleen: ook andere schepenen schaarden zich achter haar en verklaarden geen vest te zullen dragen. "Het is dan ook belachelijk", vielen vele carnavalisten hen bij. "Zijn wij minder waard misschien?" Jacqui De Pauw, woordvoerder van de tweehonderd losse groepen die met hun thema's traditioneel voor 'peper en zout' zorgen, sprak van bangmakerij. "Ik begrijp niet waarom de burgemeester zulke zaken in de pers ventileert. En dat terwijl hij mensen oproept om naar de stoet te komen en ons vraagt om terughoudend te zijn. Dit ruikt meer naar populisme dan naar rechtlijnige communicatie. Als hij die maatregel neemt, dan ben ik benieuwd wie naast hem op de eretribune wil zitten."

Zelfs niet-Aalstenaren mengden zich in de discussie. "Als je écht denkt dat je een kogelvrij vest nodig hebt, is toch wel het laatste wat je doet dat in de krant zetten?", stelde communicatiespecialist Noël Slangen. Hans Bonte, burgemeester van het bij terreurdreiging niet onbesproken Vilvoorde, trad hem bij. "Ik weet nog niet of ik zondag de stoet in Vilvoorde zal bijwonen, maar als ik dat doe, is het ook zonder extra's. Het enige wat je hier zal zien, zijn meer politieagenten."

Kentering

D'Haese wuifde al dat negatiefs een hele dag naarstig weg. Dat hij tegenstrijdige berichten lanceerde, ontkende hij. "Het is zeker niet mijn bedoeling om paniek te zaaien. Aalst Carnaval is nu eenmaal bekend als de hoogmis van de spot, de ironie en de vrije meningsuiting. En ik ben nu eenmaal het hoofd van de politie. Als de veiligheidsdiensten mij, binnen dit speciale klimaat en tijdskader, zo'n kogelvrij vest aanraden, dan wil ik niet zo naïef zijn om dat advies gewoon naast mij neer te leggen." De man verwees ook naar de doodsbedreigingen die hij eind januari ontving: toen drong een man van Congolese origine met een baseballknuppel zijn kabinet binnen. "Dat was geen radicalisme, maar het illustreert wel hoe kwetsbaar iemand kan zijn."

Hoewel hij de persoon die zijn carnavalskostuum maakt al had ingelicht over de mogelijkheid tot de toevoeging van een kogelvrij vest, stond volgens hem nog niets vast. "Het beoordelen van veiligheidssituaties is geen constant, maar een dynamisch gegeven: er is continu overleg."

Dat overleg zorgde gisteravond voor een compleet ander scenario: "Ik zal toch geen kogelvrij vest dragen", meldde D'Haese toen. Dat hij van een serieuze overweging naar een njet manoeuvreerde, verklaarde hij door een gesprek met het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD). Dat stelde na een risicoanalyse dat er geen specifieke terreurdreiging was met betrekking tot Aalst Carnaval. "We hebben het ook besproken op het schepencollege. Daar hebben we de collegiale afspraak gemaakt dat niemand van ons een kogelvrij vest draagt."

De andere veiligheidsmaatregelen blijven wel van kracht, stipuleerde de Aalstenaar. Zo zullen er geen 280, maar 350 gewapende agenten, in uniform en in burger, toezicht houden op 15, 16 en 17 februari. Ook worden tientallen camera's in het centrum en aan de toegangswegen ingeschakeld om de carnavalsvierders te registeren. Er ligt een bijzonder nood- en interventieplan op tafel. "Dat plan is niet zo uitzonderlijk", aldus D'Haese nog. Elke stad die een publiek evenement organiseert krijgt immers de opdracht dat te doen.

Toch zijn er volgens De Pauw carnavalisten op zoek naar kogelwerende kledij. "Maar niet uit veiligheidsoverwegingen. Deze discussie is gewoonweg voer voor wie nog geen thema heeft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234