Maandag 27/06/2022

Fifa-schandaal

Dan toch rode kaart voor voetbalbonzen

null Beeld AFP/EPA
Beeld AFP/EPA

Gerechtigheid is geschied. Dat zullen veel voetbalfans denken na de schorsing die de wereldvoetbalbond FIFA zijn eigen voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini gisteren oplegde. De twee gaan wel in beroep.

WILLEM FEENSTRA EN MARK MISÉRUS

Doemscenario: op 23 februari 2016 wordt Michel Platini vrijgesproken door het sporttribunaal CAS. Drie dagen later kiezen de 209 voetbalbonden hem in Zürich als opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Het zou de nekslag zijn voor de wereldvoetbalbond. De acht jaar schorsing waarmee Blatter en Platini gisteren werden bestraft voor hun verboden transactie van 1,8 miljoen euro, moet de voorzitters van de mondiale en de Europese voetbalbond voorgoed buitenspel zetten. Of het een denkbaar scenario is dat Platini de leiding bij de FIFA bemachtigt? In de verknipte wereld van het internationale voetbalbestuur kan alles.

Bovendien zijn Platini en Blatter strijdbaar genoeg. Op een door hemzelf belegde persconferentie zei Blatter zijn straf aan te vechten tot de laatste snik. Ongeschoren en met een pleister op zijn wang stak hij een warrig verhaal af in het vroegere hoofdkwartier van de FIFA. Als de beroepscommissie van de FIFA en het sporttribunaal CAS hem geen gelijk geven, wendt hij zich desnoods tot de Zwitserse burgerrechter om zijn onschuld te bepleiten.

Tsunami

Ook Platini gaat er alles aan doen om de 'aanfluiting' recht te zetten, zoals hij het besluit van de ethische commissie noemde. Schuldbewust is hij evenals Blatter allerminst: dat de miljoenenbetaling niet in de boeken was opgenomen, doen ze allebei af als een futiliteit die niets met ethiek te maken heeft.

De ethische commissie van de FIFA oordeelt anders. Blatter en Platini misbruikten hun posities en schonden het in hen gestelde vertrouwen. Op vier manieren overtraden ze de FIFA-reglementen, waaronder die voor het aannemen en aanbieden van giften en persoonlijke voordelen. Daarnaast hebben ze zich volgens de Duitse onderzoeksrechter Hans Joachim Eckert bezondigd aan belangenverstrengeling en verzuimden ze de belangen van de FIFA te respecteren.

De straf heeft voor de toekomst van Platini (60) meer gevolgen dan voor de 79-jarige Blatter. Nog maar een paar maanden geleden leek de Fransman goed op weg om in de voetsporen te treden van zijn voormalige boezemvriend, die hem wegwijs maakte in de bestuurslagen van het internationale voetbal. Ook hij lijkt nu verzwolgen door de storm die door de FIFA en zijn gelederen trekt.

Voor Blatter komt zijn afscheid als FIFA-voorzitter twee maanden vroeger dan gedacht. Hij zou toch al afzwaaien op 26 februari, de dag dat hij het stokje aan zijn opvolger had willen overdragen. Onder stevige druk van de Amerikaanse autoriteiten legde hij in juni zijn mandaat neer, kort nadat zeven FIFA-officials in Zürich van hun bed waren gelicht.

Lang dacht de ontsnappingskunstenaar dat hij niet kon worden getroffen door de 'tsunami' - zijn meest geliefde metafoor voor elke vorm van oproer rond de FIFA. Toen werd het september en kondigde de Zwitserse aanklager Michael Lauber een strafrechtelijk onderzoek aan naar de betaling van Blatter aan Platini. Die vond plaats in 2011, kort voordat Blatter met de steun van Platini en de Europese bonden werd herkozen als FIFA-voorzitter.

Corruptie in de vezels

Hoezeer ze het ook probeerden, de uitgelekte betaling kwamen de twee niet meer te boven. Ze raakten verstrikt in hun zelf gesponnen web van eigen waarheden en onwaarheden. Dat andere voetbalbestuurders wisten van Platini's honorarium, zoals Blatter ter rechtvaardiging blijft volhouden, ontkende toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson maandag met klem. "Een zuivere leugen", noemde de Zweed het. Voor hem pleit dat hij nooit met corruptie in verband is gebracht.

Beide federaties waren al onthoofd door het vrijwel onafwendbare vertrek van hun voorzitters. Maar dat wil nog niet zeggen dat betere tijden in aantocht zijn. Daarvoor is de corruptie te veel in de vezels van de wereldvoetbalbond en zijn onderbonden gekropen. Van de 22-koppige FIFA-top die vijf jaar geleden de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar toekende, zijn nog maar twee bestuurders boven elke twijfel verheven.

Bij de UEFA is de situatie al niet veel beter: met Platini is de president gevallen, terwijl drie van de vijf vicevoorzitters in opspraak zijn geraakt. En een ethische commissie die het ergste vuil moet opruimen, zoals bij de FIFA gebeurt, heeft de bond nog altijd niet willen installeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234