Zaterdag 28/05/2022

'Dat is hier géén kleuterklas!'

'Zijn de mails echt of vals?', wou advocaat Joris Van Cauter weten. Openbaar aanklaagster Marianne Capelle krijgt het steeds lastiger in de constante woordenoorlog met het leger advocaten tegenover haar.

De manier waarop ze haar ogen doet rollen tijdens tussenkomsten van de verdediging zou niet misstaan in improvisatietheater. In zoverre lichaamstaal kan spreken, lijkt het achter de tralies krijgen van leden van de familie Aquino weinig minder dan het levenswerk van Marianne Capelle.

De aanklaagster van het federale parket stapelde de voorbije jaren de successen op in het vervolgen van grote drugsbendes, maar dit is wellicht haar laatste grote proces, nu ze solliciteert naar de functie van procureur in een van de nieuwe arrondissementen.

Er is de voorbije week druk gespeculeerd waarom - buiten eventuele hoge erelonen - toppers als Jef Vermassen, Walter Van Steenbrugge en Sven Mary zich op dit proces zo hard uitsloven voor leden van de 'misdaadfamilie' Aquino.

Met een stapel e-mails tussen de criminele infiltrant Bart Stevens en politieman G. toonden zij vorige week aan dat speurders maandenlang hebben getracht de Aquino's te provoceren. Dat is volkomen in strijd met de wet en hoort normaal het onmiddellijke einde te betekenen van de hele strafvordering. De mails toonden ook aan dat onder het toeziend oog van Capelle aan de lopende band valse processen-verbaal zijn opgesteld.

Grens overschreden

"Marianne Capelle is al jaren erg geliefd bij politiediensten", zei een van de advocaten gisteren in de marge van het proces. "Bij haar leken altijd dingen mogelijk die bij andere magistraten niet konden. Deze keer is ze er manifest over de grens gegaan. Daarom is dit voor zoveel topadvocaten een extreem belangrijke zaak."

Eén van hen was Pol Vandemeulebroucke die Capelle vergeleek met Icarus: "U kwam te dicht bij de zon." Hij eiste dat het proces meteen werd stopgezet, maar het hof bleef ook gisteren een stellingname over de mails voor zich uitschuiven.

Capelle zelf ging de discussie uit de weg: "Wij kunnen hier niet antwoorden op vragen over die mails. Wij zijn gebonden door ons beroepsgeheim. Ik stel vast dat het vermoeden van onschuld iets is dat hier enkel geldt voor criminelen, niet voor politiemensen en magistraten."

De hele zaal sloeg aan het lachen.

"Zijn de mails echt of vals?", wou advocaat Joris Van Cauter weten. Capelle praatte over hem heen, en Van Cauter bleef proberen: "Echt of vals?"

De voorzitster: "Dat is hier geen kleuterklas!"

Ongeduldig

Marianne Capelle vraagt nu een terugverwijzing van de zaak naar de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling, iets waar ze zich vorige week nog met alle macht tegen verzette. Het proces verzandt zo verder in debatten over de rechtsgeldigheid van dit alles en "de hoeveelheid speeksel die hier is inmiddels al is verspild".

Op de beklaagdenbank zitten ook enkele vreselijk ongeduldige mensen. De Limburgse accountant Vezio Di Passio kwam in 2013 zijdelings in telefonisch contact met de Aquino's en ziet zich nu op basis van enkele zo te zien erg creatief geïnterpreteerde transacties en telefoongesprekken vervolgd als witwasser. "Tot 31 mei, de dag van de arrestaties, was mijn cliënt een gerespecteerd accountant met een inkomen van een miljoen euro per jaar", zei advocaat Pieter Helsen. "Waarom zou hij zich met zoiets inlaten?"

Volgende week willen de advocaten van de broers-garagisten Coox een halve dag aan een stuk pleiten. De broers hebben al decennia een contract met Volkswagen-importeur D'Ieteren. Hun levenswerk dreigt in duigen te vallen, nu ze worden vervolgd als 'leveranciers' aan de Aquino's, die ze beschouwden als gewone klanten: "Wij zullen van naaldje tot draadje uitleggen dat we met deze hele zaak niets te maken hebben."

Voor de broers voegt zich vanaf maandag een nieuwe topper onder de Vlaamse advocaten toe aan het schouwspel in Hasselt. KUL-hoogleraar Raf Verstraeten wil, geheel los van de debatten over de mails, aantonen dat Marianne Capelle zich vreselijk heeft vergaloppeerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234