Dinsdag 04/10/2022

NieuwsCoronamaatregelen

‘De avondklok moet in de loop van april verdwijnen’: tijdelijke maatregel van een half jaar is nu al strijdpunt van volgend overleg

Een Antwerpse coronapatrouille. Controles op het naleven van de avondklok zijn al een tijdje vast prik. Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Een Antwerpse coronapatrouille. Controles op het naleven van de avondklok zijn al een tijdje vast prik.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Een kleine vijf maanden lang kraaide bijna niemand om de avondklok, tot twee vicepremiers de intentie toonden om de maatregel nog zeker tot mei te laten gelden. Nu al lijkt het strijdpunt van het volgende overlegcomité bekend.

FME

“De avondklok zal nog een ruimte tijd van kracht blijven, ook als de horeca op 1 mei opent.” Met die uitspraak liet federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne – een liberaal nota bene – menig toehoorder van zijn stoel vallen. Wat later slikte Van Quickenborne zijn woorden al weer deels in, maar hij was niet de enige die nog een toekomst zag voor de avondklok.

“We gaan de horeca voorzichtig moeten openen. En dan is het misschien niet slecht om een avondklok te hebben”, zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dan weer. De twee vicepremiers wonden er geen doekjes om: de avondklok is een handig handhavingsmiddel.

Op 1 mei zou de nachtklok exact 197 dagen – een dik half jaar dus – van kracht zijn. ‘Tijdelijk’ kan dat dan nog moeilijk genoemd worden. En dus gingen dit weekend opeens meer stemmen op om de avondklok, toch een drastische en vrijheidsbeperkende maatregel, al vroeger naar de prullenmand te verwijzen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die al een tijd op die nagel klopt, wil de avondklok in de loop van april zien verdwijnen. “Je kan sluitingsuren opleggen, maar vanaf mei moeten we weer echte vrijheid krijgen. Symbolisch is dit belangrijk”, liet hij gisteren in De zevende dag optekenen.

De Franstalige liberaal kreeg ruggensteun van zijn zusterpartij Open Vld. Ook voorzitter Egbert Lachaert pleitte ervoor om op het volgende overlegcomité van 26 maart de avondklok opnieuw onder de loep te nemen. “Maar alstublieft zonder een kakofonie van meningen, maar wetenschappelijk onderbouwd of ze nog zinvol is, proportioneel en efficiënt”, klonk het in VTM Nieuws.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt een afschaffing te willen steunen. De federale afdeling van zijn partij, die daar in de oppositie zit, wil echter niet wachten tot het volgende overlegcomité – waar N-VA via Jambon vertegenwoordigd is – en diende gisteren al een wetsvoorstel in om de avondklok te beëindigen. “Hopelijk komt er dan snel een ernstig en publiek debat in de Kamer over het opleggen van een collectief huisarrest”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover. Hij geeft zelfs letterlijk toe dat het een manier is om Kamerleden te dwingen kleur te bekennen.

En dat kan vooral Open Vld en MR in een lastig parket brengen. Een avondklok is voor de liberalen moeilijk te verkopen, maar tegelijkertijd zijn het wel hun ministers – met premier Alexander De Croo op kop – die de maatregel al maanden te verantwoorden vinden.

Evaluatie

Voor alle duidelijkheid: niemand – noch de liberalen, noch N-VA – heeft tijdens het overlegcomité afgelopen vrijdag zijn gewicht in de strijd gegooid om de avondklok af te schaffen. Samen met het reisverbod lijkt het nu echter de inzet te worden van de volgende vergadering op 26 maart. Bijna iedereen lijkt voorstander om de avondklok dan nog eens tegen het licht te houden – ook de twee vicepremiers in kwestie.

“Die discussie willen we zeker voeren. Maar de avondklok is er nu ook wel met een reden: om nachtelijke samenscholingen te vermijden. Nu laten we voorzichtig meer vrijheid toe, maar dat is ook binnen het kader dat een avondklok nog van kracht is”, is te horen op het kabinet-Vandenbroucke.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zit op dezelfde lijn. “Niemand vindt dit leuk, maar we moeten denken aan de openbare gezondheid en veiligheid.” Of dat dan betekent dat de avondklok blijft tot mei? “Het lijkt me verregaand om nu al te zeggen dat we die maatregel nog weken gaan houden zonder die eerst nog eens te evalueren.”

Laat het duidelijk zijn: het laatste woord over de avondklok is nog niet gevallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234