Maandag 03/10/2022

De bank kleurt Oranje

Sire, er zijn geen Belgische trainers meer, of zo lijkt het toch. De eersteklassers kiezen massaal voor import: zes Nederlandse coaches zwaaien volgend seizoen de plak. Nooit eerder waren er dat zoveel. 'Toeval', zegt Jos Vaessen. 'Jammer', vindt Jacky Mathijssen. Aad de Mos is streng: 'De clubs hebben hun huiswerk niet gemaakt.'

Zes trainers uit Nederland staan eind juli op het veld van een Belgische eersteklasser, als Dennis van Wijk tenminste zijn contract verlengt bij Charleroi. Het lijkt alsof de clubs hun geloof in onze landgenoten helemaal kwijt zijn. Maar waarom vallen onze clubmanagers en voorzitters plots zo massaal voor die Hollanders? "Bij deze ploeg past een jonge, hongerige coach", legde Roger Vanden Stock zijn keuze voor van den Brom uit. Maar hadden ze dan niet evengoed voor Hein Vanhaezebrouck of Peter Maes kunnen kiezen? Jong, Belgisch, hongerig en hot.

Verder wordt nogal makkelijk gegoocheld met woorden als creativiteit, aanvallend voetbal en durf. Je zou beginnen geloven dat de Belgische trainers de grootste angsthazen ter wereld zijn. Aad de Mos, die zowel in Nederland als België aan de slag was, doorprikt de ballon. "De Belgische clubs hebben hun huiswerk niet gemaakt. Iedereen wil aantrekkelijk en aanvallend voetbal zien en dat is per definitie makkelijker met iemand uit de Nederlandse school. Maar dan maak je een grote fout, want in Nederland werken trainers met veel jonge spelers die ook daar zijn opgeleid. Terwijl België net een smeltkroes van culturen is. Dus dat gaat niet zomaar allemaal op één, twee, drie. Kijk naar het Koster-effect. Die wou winnen met mooi voetbal, maar kreeg het daarna op zijn dak."

Volgens De Mos is er ook sprake van een sneeuwbaleffect. "Het is een papegaaienwereld: 'Kom, we nemen dan ook maar een Nederlander'. De clubs worden nu vaak geleid door zakenmensen wiens voetbalniveau toch iets minder is. Want een manager kan je misschien wel van Philips naar Assubel (het huidige Allianz, HVM) overplaatsen, met voetbaltrainers ligt dat toch iets moeilijker."

Volgens Jacky Mathijssen, voorzitter van trainersvakbond BFC Pro, gaat het om perceptie. "Ik vind het jammer dat er zoveel buitenlanders zijn, omdat wij toch ook kwaliteit hebben. Maar dan speelt de perceptie en daar zorgen ook de media voor. Ik heb dat zelf al gemerkt bij de evaluatie van een spelerskern, zoals bij Beerschot. Als ik iets zeg, is het raar. Zegt een buitenlander hetzelfde, dan is het waar. Al kunnen buitenlandse trainers ook verrijkend werken, dus ik probeer het toch positief te bekijken."

Zelf heeft hij nog geen nieuwe job, net als zeven van de twaalf bestuursleden van de BFC Pro. "Het boek van Belgische trainers is in hun eigen land snel uit, omdat iedereen er zo dicht op zit", zegt De Mos. "In Nederland wordt veel minder over voetbal geschreven. Dus ik kan me inbeelden dat jullie het allemaal spannender vinden als er een Nederlander komt. Die verkopen zich ook beter. Maar de Nederlanders die naar België komen, zijn meestal vluchters. Tweede garnituur, want Van den Brom moest wel weg bij Vitesse."

Jos Vaessen denkt er het zijne van. Hij koos als voorzitter van Genk ook af en toe voor een Nederlander. "Maar dat er nu zoveel naar België komen, is puur toeval. Je zoekt een coach en kijkt wie beschikbaar is."

Dan is er nog één ding. Belgische clubs zoeken nu wel graag hun heil bij onze noorderburen, maar waarom komen die zo graag naar België, in hun ogen toch een voetbalontwikkelingsland? "Ik kom iedere week in Nederland", zegt Jos Vaessen, "en vroeger hadden ze daar geen hoge dunk van ons voetbal. Nu ligt het niet zo ver meer van elkaar."

Op financieel vlak doen onze clubs het zelfs beter, stipt Vaessen aan. "Gemiddeld zijn de Nederlandse clubs veel ongezonder. De invoering van de licentie heeft in België een heel positieve invloed gehad." In Nederland zijn ze daar nu ook mee bezig. Dat betekent dat veel clubs moeten saneren,wat een invloed heeft op de lonen. Mogelijk vinden de Nederlanders daarom sneller hun weg naar België. Zelfs als ze daarvoor Frans moeten leren. "Maar dan zullen ze hun mond moeten laten opereren", grapt Vaessen. "Nederlanders en Frans, dat lijkt echt nergens op (lacht)."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234