Zondag 22/05/2022

Grondplannen online

De bevoegde minister had meteen de stekker uit de servers moeten trekken

Het koninklijk paleis in Brussel. Beeld BELGA
Het koninklijk paleis in Brussel.Beeld BELGA

John Crombez is voorzitter van sp.a., Hans Bonte is kamerlid voor sp.a. en burgemeester van Vilvoorde.

John Crombez en Hans Bonte

Als het niet zo ernstig was, dan was het grappig. De plannen van terreurgevoelige Belgische overheidsgebouwen staan gewoon online. Dat bleek al zaterdag uit een artikel in deze krant (DM 19/9). Onder andere gedetailleerde grondplannen van de Europese Raad, waar de Europese regeringsleiders maandelijks vergaderen, en de gevangenissen van Leuven en Dendermonde waren domweg te bekijken op de website van de federale Regie der Gebouwen.

Angela Merkel en haar veiligheidspersoneel, evenals de cipiers van Leuven en Dendermonde zullen geslikt hebben toen ze zagen hoe de Belgische overheid de helpende hand reikt aan al wie hen schade wil berokkenen. Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) reageerde eerst nog onthutst en zei dat hij onmiddellijk de veiligheid van de website zou garanderen.

John Crombez. Beeld PHOTO_NEWS
John Crombez.Beeld PHOTO_NEWS

Enkele dagen later konden er niet minder, maar meer grondplannen via dezelfde website van de Regie der Gebouwen bewonderd worden: plannen van een politiekazerne in Brussel, van een open asielcentrum in Steenokkerzeel, van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat, van een politiekantoor in Gent en van het Brusselse Justitiepaleis (DM 24/9).

Via Google konden we nu zelfs de plannen van het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst in Evere (grenzend aan de NAVO-gebouwen) en van het pijplijnennetwerk van de NAVO bewonderen. We leerden nu zelfs dat dat netwerk kerosine pompt om de West-Europese basissen van de NAVO te bevoorraden. Het zou ons erg verbazen als ze in de VS met deze onthullingen kunnen lachen.

En het is nog erger. Het gaat om veel meer. Ook de info over de wapens van onze veiligheidsdiensten, de anonieme voertuigen voor speciale acties tot en met de beveiliging van de bezoekers van het koninklijk paleis is voor iedereen beschikbaar.

Hans Bonte. Beeld EPA
Hans Bonte.Beeld EPA

Op deze tweede reeks onthullingen reageerde minister Jan Jambon aanvankelijk geschokt, maar meteen daarna ontwijkend. Hij zag het probleem niet meer. Als bevoegd minister zouden wij letterlijk én meteen de stekker uit de servers getrokken hebben.

Het is erg verontrustend dat de regering de onthullingen die De Morgen deze week deed niet aangegrepen heeft om onmiddellijk de veiligheid van alle federale websites met terrorismegevoelige informatie te controleren en effectief te garanderen.

We mogen blij zijn dat de grove lacunes in de Belgische cyber security via een krant aan het licht gekomen zijn. Zo'n signaal moet dankbaar opgepikt worden. Er is op zo'n ogenblik voor een regering maar één juiste manier van handelen: alle politieke spelletjes laten varen en onmiddellijk de nodige maatregelen treffen die verhinderen dat potentiële aanslagplegers over geheime plannen beschikken die hen daarbij helpen. Het spel van meerderheid tegen oppositie moet even opzijgezet worden, om meteen de veiligheid van overheidsgebouwen, politie- en veiligheidspersoneel te waarborgen.

Zeker op dit ogenblik, nu de terreurdreiging hoog is, mag er niet geaarzeld worden als de grondplannen van politiekantoren, gerechtsgebouwen en een inlichtingendienst op de digitale straatstenen liggen. De politie en het veiligheidspersoneel zijn een doelwit van terrorisme in ons land, zoals bleek bij de verijdelde aanslag in Verviers. De politie in ons land loopt er sindsdien erg gespannen bij - zo moeten politieagenten tegenwoordig op straat altijd een kogelvrije vest aantrekken - en verdient het dus dat elke inspanning gedaan wordt om hen veilig te houden. En vandaag betekent dat de onmiddellijke beveiliging van websites met gevoelige informatie.

Wij hopen dat de regering niet onderschat hoe belangrijk cyberbeveiliging is voor de daadwerkelijke veiligheid van het land. Controleren en garanderen dat op het web geen gevoelige informatie te vinden valt over gebouwen van politie, justitie, defensie, de NAVO en de Europese Unie is misschien niet zo zichtbaar en sexy, maar het is wel essentieel. Het is verleidelijk om je als regering alleen te bekommeren om veiligheidsmaatregelen die zichtbaar en electoraal interessant zijn, zoals de para's in de Antwerpse straten. Maar om de veiligheid van burgers, veiligheidspersoneel en instellingen écht te garanderen, moet je ook het onzichtbare informaticawerk achter de schermen doen.

Spierballengerol in de schijnwerpers volstaat niet om het land veilig te houden, je moet ook achter de schermen je werk doen. Dat heeft de regering tot nu toe nagelaten. Het is hoogste tijd dat dat verandert.

Zowel de veiligheid van burgers en veiligheidspersoneel, als onze steeds dieper gedeukte internationale reputatie op het vlak van veiligheid- en terrorismebestrijding zal er wel bij varen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234