Vrijdag 01/07/2022

De Brent Spar kan eindelijk gaan rusten

Het werd het standaardvoorbeeld van een public-relationsmisser genoemd. Oliegigant Shell misrekende zich volledig in de publieke opinie toen ze in 1995 besloot het olieplatform de Brent Spar in zee te dumpen. Greenpeace begon een publiekscampagne en haalde gisteren haar slag definitief thuis. Na meer dan twee jaar getouwtrek besloot Shell om het olieplatform niet in zee te dumpen maar er een nieuwe kade mee te bouwen in de Noorse havenplaats Mekjarvik.

ROTTERDAM/ BRUSSEL.

ANP/EIGEN BERICHTGEVING

Lang zag het er naar uit dat Greenpeace haar tanden stuk zou bijten op het Brent Spar-dossier. Sinds 1995 voerde de organisatie grootscheepse campagnes tegen de plannen van de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell om het olieplatform met een gewicht van bijna 15.000 ton in diepzee te dumpen. "We kregen de kritiek dat dit een onbelangrijk thema was", zegt Jan Turf van Greenpeace België. "En dat onze campagne een pr-stunt was. Het dumpen van boorplatforms in zee was een totaal nieuw probleem. Wij hebben er de aandacht op gevestigd."

Het in zee storten van olieplatforms - "zo groot als de Eiffeltoren" - is bijzonder vervuilend voor de zee. De chemische stoffen in de massa tasten de visbestanden aan. "De vervuiler betaalt", vindt Greenpeace.

Na alle publicitaire schade gooide Shell het over een andere boeg. De Brent Spar werd in een Noorse fjord gestald, waarna iedereen voorstellen voor ontmanteling mocht bedenken. Er kwam een lijst met meer dan tweehonderd oplossingen, die de oliemaatschappij terugbracht tot zeven serieuze plannen. De maatschappij wilde zich met deze langdurige procedure verzekeren van "voldoende maatschappelijke steun".

Gisteren viel de definitieve beslissing. Het Brits-Noorse consortium Wood-CMG gaat het olieplatform Brent Spar naar zijn laatste rustplaats begeleiden. Shell koos ervoor om de logge olietank in plakken te laten verzagen en daarop een nieuwe kade in de Noorse havenplaats Mekjarvik te bouwen.

Hoewel Greenpeace tevreden is met deze voornemens, vindt ze het jammer dat er twee jaar verloren zijn "waarin veel energie en geld in dure research werd gepompt", zegt Turf. "De oplossing die nu naar voren wordt geschoven, stelden wij al altijd voor."

Shell zei gisteren dat het kadeproject de beste van zeven voorstellen was. Een voorstel van het Noors-Nederlandse consortium Kvaerner Seaway Spar Alliance, dat de Brent Spar wilde verwerken tot een viskwekerij, werd niet enthousiast onthaald, omdat Shell aan de technische haalbaarheid twijfelde.

Voor Greenpeace betekent de 'goede afloop' van het Brent Spar-dossier niet het einde van de rit. De milieubeweging wil een definitief verbod op het dumpen van alle boorplatforms in de Noordzee. Dat is een zaak voor de OSPAR (Oslo-Parijs)-conferentie. "Sinds 1995 geldt een moratorium", zegt Turf. "Wij willen nu een definitieve beslissing." De eerstkomende OSPAR-conferentie vindt in juli plaats in Portugal. Een van de hoofdthema's zijn de installaties in zee.

"We vrezen dat een totaal dumpverbod niet zal kunnen", deelt Greenpeace mee. "Er zijn een tachtigtal boorplatforms waarvan de Britse en de Noorse regeringen nu reeds zeggen dat ze om technische redenen niet ontmanteld kunnen worden. Tachtig is te veel."

Volgens de Nederlands-Britse oliemaatschappij zou het afzinken van de Brent Spar circa tien miljoen gulden (185 miljoen Belgische frank) goedkoper zijn dan de verwerking tot kade, wat op zeker 75 miljoen gulden (1,38 miljard Belgische frank) is begroot. Shell zegt toch af te zien van dumping omdat de kosten niet doorslaggevend mogen zijn. De multinational luistert tegenwoordig ook naar de vox populi.

(NDa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234