Donderdag 06/10/2022

Moord Moeskroen

De burgemeester van Moeskroen: vermoord om een minuut stilte

Burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne. Beeld BELGA
Burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne.Beeld BELGA

Aan het graf van zijn vader wachtte de 18-jarige Nathan Duponcheel maandagavond op Alfred Gadenne, de burgemeester van Moeskroen die hij verantwoordelijk acht voor de zelfmoord van zijn vader. Hij sneed de burgemeester de keel over. Nathan heeft nooit kunnen verwerken dat Gadenne zijn vader ontsloeg. Maar vooral dat er na zijn dood niet eens een minuut stilte was.

Kurt Wertelaers

Ze hebben elkaar de voorbije jaren ongetwijfeld wel eens gekruist, op het kerkhof van het kleine Luingne, een deelgemeente van Moeskroen. Burgemeester Alfred Gadenne (71) woonde aan de overkant van het kerkhof en was er conciërge. Elke ochtend opende hij de hoofdingang, wandelde hij langs de graven en verdween hij langs de achteruitgang richting werk. En 's avonds sloot hij in omgekeerde richting beide toegangspoorten.

Sinds een paar jaar lag op het kerkhof ook Olivier Duponcheel. Een gelukkig man. Getrouwd en vader van drie tienerzonen. Vrijwillig brandweerman, het hart op de juiste plaats. Zijn job bij Belgacom had hij opgegeven om net als zijn echtgenote Tania voor cdH-burgemeester Alfred Gadenne te werken. Beiden werkten samen op de bevolkingsdienst. Het was 2014 en het leven leek mooi.

Depressie

Maar rond de jaarwisseling werd Olivier ontslagen. Het deed hem in een depressie belanden. En terwijl thuis het gezin Duponcheel de eindjes aan elkaar trachtte te knopen, zonk vader Olivier steeds verder weg. Op Valentijnsdag 2015 vond Nathan Duponcheel, de middelste van drie zonen, zijn vader levenloos aan een touw in de garage.

Buren zeiden gisteren dat moeder Tania en haar drie zonen jarenlang gevochten hebben om het verdriet te verwerken. "Het leek de laatste tijd gelukt te zijn", zeggen ze. "Af en toe zagen we Tania al wel eens lachen. En de zonen - vandaag 19, 18 en 17 jaar - voetbalden weer buiten. Ze waren zelfs bij momenten lid van de koninklijke voetbalclub Luingne en speelden voetbal op de terreinen pal tegenover hun woning."

In Moeskroen en ver daarbuiten was Alfred Gadenne zeer graag gezien, maar als zijn naam viel in het bijzijn van Tania of haar kinderen, dan leek het, volgens kennissen, alsof iemand in haar hart stak. "Waarschijnlijk was het niet eens de burgemeester die het ontslag had geëist, maar hij had het wel ondertekend", klinkt het.

"Zij en bij uitbreiding de kinderen hielden hem dan ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de zelfmoord van Olivier. Vaak klonk het bits dat er na de dood van hun echtgenoot en vader niet eens een minuut stilte vanaf kon op het gemeentehuis. Dat heeft hen zwaar getekend."

Nathan, de jongen die zijn vader dood vond, nog het meest van iedereen. Die heeft, zo blijkt uit de tragische gebeurtenis van maandagavond, niets verwerkt gekregen.

Cuttermesje

Maandagavond trok hij, gewapend met een cuttermesje, naar het kerhof van Luingne op nog geen 200 meter van zijn huis. Hij wist dat de burgemeester 's avonds het kerkhof zou sluiten. Nathan Duponcheel wachtte geduldig. Hij deed dat aan het graf van zijn vader.

Even voor acht uur maandagavond is Nathan alleen op het kerkhof, als een van de poorten op slot gaat. Het is burgemeester Gadenne. Halverwege het kerkhof staat Nathan Duponcheel in het schemerdonker. Of beiden mekaar nog aanspreken, is niet duidelijk. Feit is wel dat Nathan op dat moment het cuttermesje bovenhaalt.

Burgemeester Alfred Gadenne maakt geen schijn van kans. Nathan Duponcheel wacht nog even en belt dan zelf naar de politie. Een patrouille is enkele minuten later ter plekke. "Helpen heeft geen zin, hij is dood", zegt Nathan voor hij zich laat boeien.

Amper een paar minuten later wordt Agnès, de burgemeestersvrouw, opgeschrikt door de blauwe zwaailichten tussen haar woning en het kerkhof. Gistermiddag stond haar deur open voor de bewoners van Moeskroen. Omringd door psychologen zat ze in een zetel in de woonkamer. De burgemeestersvrouw ontving er leden van het gemeentebestuur, politiemensen en ook de man in de straat die zijn medeleven kwam betuigen. "Kinderen hadden ze niet", zei de zus van de burgemeester aan de deur. "Ze blijft alleen achter. We weten niet hoe we dit moeten verwerken."

Geen houdbaarheidsdatum

Volgens strafpleiter Jef Vermassen is de gebeurtenis een klassiek geval van opgekropte woede. "Deze jongen heeft jarenlang zijn boosheid en verdriet niet of niet voldoende kunnen ventileren. Hij heeft alles opgekropt. En voor het onrecht, waarvan hij meent dat het zijn vader is aangedaan, moet iemand boeten. Hij heeft gefocust op die burgemeester, heel triest is dat. Maar als je wraak en haat laat woekeren is zoiets onvermijdelijk."

Er staat volgens Vermassen ook geen houdbaarheidsdatum op wraak. "Sommigen gaan direct over tot actie, anderen kunnen tientallen jaren wachten. Bij anderen slijt het langzaam. Ik vergelijk wraak altijd met een veenbrand. Je kunt blussen en je kunt denken dat het vuur gedoofd is, maar ondergronds woekert het voort."

Het parket van Doornik, dat het onderzoek voert, zei gistermiddag op een persconferentie dat de verdachte "nog steeds verhoord" werd door de onderzoeksrechter.

Wanneer de burgemeester begraven wordt, is nog niet duidelijk. Wel wordt er komend weekend een minuut stilte voor hem gehouden op het voetbalveld tegenover de woning van Nathan Duponcheel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234