Maandag 27/06/2022
Stavros Kelepouris Beeld DM
Stavros KelepourisBeeld DM

Standpunt

De coronacrisis biedt onze regeringen een uitgelezen reden om onze fiscale augiasstallen uit te mesten

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Stavros Kelepouris

Na dit weekend gaat de afbouw van de lockdown een nieuwe fase in. Het vooruitzicht op een doorstart is vanzelfsprekend goed nieuws voor een hoop mensen, instellingen en ondernemingen. Maar voor talloze kwetsbaren blijft de coronacrisis de opdoffer die niet meer te verteren viel – daar verandert geen museumbezoek, knipbeurt of tripje naar een dierenpark wat aan. “Er is te weinig oog voor mensen in armoede”, concludeert experte Bea Cantillon vandaag in deze krant.

Elke dag zijn er nieuwe signalen dat een grote groep mensen in onze samenleving niet zomaar het water aan de lippen staat, maar daadwerkelijk kopje-onder gaat. Deze week toonden cijfers aan dat steeds meer mensen bij het OCMW moeten aankloppen. Alarmerend: in niet onbelangrijke mate gaat het om nieuwe gezichten en jonge mensen die voor het eerst om hulp moeten vragen.

Die acute hulpnood komt boven op een al niet bijster rooskleurig plaatje. Voor wie het zou vergeten zijn, zette armoede-expert Wim Van Lancker deze week nog eens de puntjes op de i. 1,8 miljoen landgenoten zaten voor de coronacrisis al onder de armoedegrens, nog eens 1 miljoen mensen bengelden net over de rand.

Dat de coronacrisis mensen in precaire situaties harder treft is de voorbije weken en maanden voortdurend herhaald. Het beleid is niet gevolgd. Al snel werden kredietuitstellen, werkloosheidsstatuten en financiële bazooka’s uit de kast gehaald die de brede middenklasse helpen deze maanden door te komen. Maar voor een belangrijke groep kwetsbaren biedt dat geen soelaas. Zij hebben nood aan huurtoelagen in plaats van kredietuitstel voor de lening die ze zich sowieso al niet konden veroorloven. Of een leefloon dat boven de armoedegrens uitkomt.

Het klassieke argument is dat dergelijke ingrepen geld kosten. Geld dat in tijden van begrotingsorthodoxie niet te vinden bleek, maar ook in tijden van helikoptergeld blijkbaar niet bijeengeraapt kan worden. Er is altijd wel een uitleg: andere prioriteiten, Europese begrotingsregels, groeipaden, activeringstrajecten – aan ambtelijke excuses geen gebrek. Er wordt nooit bij verteld dat – zoals professor fiscaal recht Michel Maus vorig jaar nog noteerde in een boek over het Belgische belastingdoolhof – zelfstandigen de fiets kunnen laten subsidiëren waarmee ze de Mont Ventoux beklimmen.

De kost van die fietsen dekt uiteraard niet de kost van structurele armoede-ingrepen. Maar de hele wildgroei aan fiscale gunstregimes, koterijen en onzinnige uitzonderingen voor wie slim gelobbyd heeft, biedt mogelijk wel een potje om ergens mee te beginnen. De coronacrisis biedt onze regeringen en parlementen een uitgelezen reden om, desnoods tegen de belangen van hun kiespubliek in, onze fiscale augiasstallen uit te mesten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234