Zaterdag 25/06/2022

Update

De Croo opent aanval op extra pensioen

Alexander De Croo. Beeld BELGA
Alexander De Croo.Beeld BELGA

Werknemers zullen in de toekomst wellicht langer moeten wachten op de uitbetaling van hun aanvullend pensioen. Momenteel kan dat vanaf de leeftijd van 60 jaar. Maar minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) wil de leeftijdsgrens optrekken.

Johan Corthouts

Het is de bedoeling dat de leeftijdsgrens voor het opnemen van aanvullend pensioen, de zogeheten tweede pijler, wordt opgetrokken van 60 jaar tot minimaal 62 jaar. Dat is de leeftijdsgrens die sinds kort geldt voor het vervroegd opnemen van het wettelijke pensioen, de eerste pijler van ons pensioenstelsel.

De socialistische vakbond ABVV spreekt over contractbreuk. "De Croo pleegt een aanslag op de bestaande contracten voor aanvullend pensioen. Mensen zullen het geld niet op het overeengekomen tijdstip kunnen opnemen", zegt federaal secretaris Jef Maes. "Wie op zijn 60ste zijn aanvullend pensioen wil opnemen om de kinderen te helpen een eigen woning te kopen, heeft pech", zegt hij.

Zo'n 2,5 miljoen werknemers in ons land bouwen een aanvullend pensioen op. Werkgevers en werknemers zetten daar geld voor opzij. Aanvullende pensioenen kunnen variëren van enkele duizenden euro's voor arbeiders tot verscheidene honderdduizenden voor kaderleden.

Om mensen ertoe aan te zetten om langer te werken verscherpte de regering-Di Rupo de pensioenwetgeving. Vervroegd wettelijk pensioen kan niet langer op 60 jaar. Dat is pas mogelijk vanaf 62 jaar, op voorwaarde dat men 40 jaar heeft gewerkt.

Een pak werknemers komt niet aan dat aantal gewerkte jaren, waardoor ze langer moeten werken en meestal zullen moeten wachten tot ze 65 jaar zijn voordat ze hun aanvullend pensioen kunnen opnemen.

"Niet definitief"
Het kabinet-De Croo bevestigt dat er gewerkt wordt aan een nieuwe wet. "We gaan na hoe de tweede pijler kan aansluiten op de hervorming van de eerste pijler," zegt woordvoerder Tom Meulenbergs. "Maar over leeftijdsgrenzen is het laatste woord nog niet gezegd. Onze voorstellen zijn niet definitief."

De regering buigt zich deze week over het plan van De Croo, dat van kracht zou worden begin volgend jaar. Het ABVV geeft nu al een schot voor de boeg. "Een profvoetballer behoudt in het voorstel van De Croo zijn aanvullend pensioen vanaf 35 jaar. Een arbeider die zijn baan verliest, kan in zijn ontslagregeling geen aanspraak maken op bijkomend aanvullend pensioen."

Uit ontwerpteksten blijkt ook dat voor nieuwe aanvullende pensioenplannen de leeftijdsgrens sowieso op 65 jaar komt te liggen. Dat is belangrijk voor de vele arbeiders, die vandaag nog geen aanvullend pensioen genieten.

"Uitspraken voorbarig"
De Croo reageert ondertussen dat de uitspraken van de socialistische vakbond ABVV voorbarig zijn. Dat het aanvullend pensioen pas vanaf 65 jaar zal kunnen worden opgenomen, zou volgens de woordvoerder van de minister niet kloppen.

Hij reageert ook "verbaasd" op de uithaal van het ABVV, te meer omdat vandaag heel wat werknemers een lager aanvullend pensioen ontvangen indien ze na hun 60ste doorwerken. Hoe langer men werkt, hoe lager het aanvullend pensioen. Er wordt onderzocht hoe dit kan worden voorkomen, maar hierover zijn nog geen beslissingen genomen, luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234