Vrijdag 19/08/2022

De dag dat alles vlot verliep

All was quiet in Ghent. Dat is de conclusie van de eerste dag circulatieplan. Geen files, geen problemen de naam waardig. Met dank aan een goede voorbereiding én de paasvakantie. Al is nog niet elke Gentenaar helemaal mee.

it is een historische dag voor Gent. De dag van de waarheid." Burgemeester Daniël Termont (sp.a) schuwde de grote woorden niet bij de start van het circulatieplan. Termont - die ook benadrukte dat dit wel degelijk een plan is van de meerderheid en niet enkel van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) - hoopt over een paar weken in een compleet nieuwe stad te wonen. "Een stad die vertrekt vanuit de mensen en niet vanuit de auto's."

En het moet gezegd: dag 1 van het circulatieplan verliep erg vlot. Door de paasvakantie en wellicht ook de talrijke doemberichten was er nauwelijks autoverkeer. Maar de stadsdiensten waren ook opvallend goed voorbereid.

In de commandopost recht tegenover het stadhuis, waar alle bevoegde diensten samenzitten, gonst het van de bedrijvigheid. "We houden alles van hieruit in de gaten", stelt Tom De Ruyver van de dienst Wegen, terwijl hij wijst naar schermen waarop realtime informatie binnenstroomt. "We monitoren ook sociale media en hebben met onze mannen op het terrein een WhatsApp-groep, om snel te kunnen reageren mocht er iets fout lopen."

Straal genegeerd

Wanneer op de grote digitale kaart van Gent ter hoogte van de Nieuwe Wandeling plots een rode pijl verschijnt, schieten ze in de commandopost meteen in actie. "De Nieuwe Wandeling is een belangrijke doorgangsweg en we zien dat het verkeer er nu te traag doorstroomt", legt Pieter Morlion van het Verkeerscentrum uit. "Het probleem zit bij het verkeerslicht. Normaal laat dat vijftien auto's door, hier zijn het er vijf. Dat is te weinig. Dat licht moet dus worden bijgesteld."

Het zijn voorlopig alleen kleine aanpassingen die moeten gebeuren. Al beseft iedereen in de commandopost dat de grote test voor het plan over twee weken plaatsvindt. Nu is het vooral om te 'oefenen' en de Gentenaars alvast wat te laten wennen aan de veranderingen. Na de paasvakantie, wanneer het gewone leven weer op gang komt, volgt de echte test.

Dat de Gentenaars nog wat moeten wennen, blijkt een understatement. Alle communicatie ten spijt, vind je nog altijd mensen die niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de veranderingen.

"Huh?" Ernest-Jean Van Petegem (80) kijkt helemaal ontredderd naar alle bedrijvigheid op 'zijn' Van Beverhoutplein, vlak bij Sint-Jacobs. Werkmannen zijn lego-achtige blokken aan het plaatsen op het plein. Op de Ottogracht, naast het plein, zijn stewards en politiemannen automobilisten aan het uitleggen dat ze niet door de 'knip' mogen en dus moeten omkeren.

Ernest-Jean en zijn vrouw Maria (81) weten even niet waar ze het hebben. Ze zijn de enige bewoners van het pleintje, de rest zijn allemaal handelszaken. Ja, van het circulatieplan hebben ze vaag iets gehoord. "Maar we wisten niet dat het voor onze deur te doen zou zijn."

Er komen wel meer mensen uit de lucht vallen. Vooral de knip aan de Ottogracht wordt vaak straal genegeerd. Sommige automobilisten rijden vrij ostentatief door, anderen doen het eerder ontredderd, niet goed wetend waar ze naartoe moeten.

"Niet iedereen is goed op de hoogte van het plan. Zeker de mensen hier in de buurt die nog geen Nederlands spreken. Zoals de Bulgaren", zegt Yasin Akbulut, de Koerdische bakker op de hoek van de Sleepstraat en de Sint-Salvatorstraat, een buurt waar naast een aanzienlijke populatie Turken ook heel wat Bulgaren en Azerbeidzjanen wonen.

In het Nederlands

De communicatie van de Stad Gent over het plan gebeurde inderdaad uitsluitend in het Nederlands, op een Engelstalige brochure voor toeristen na. Maar het stadsbestuur deed wel inspanningen om alle gemeenschappen mee te krijgen. "We hebben de Wijze Gazet, de infokrant die elke Gentenaar in de bus kreeg, ook in vereenvoudigd Nederlands uitgebracht en die via alle koepels en moskeeën verspreid", legt mobicoach Louis De Geest uit. Zelf ging hij praten met de koepels en de verenigingen en gaf hij ook lezingen in verschillende vzw's.

Dat nog niet iedereen mee is, is heel normaal, vindt schepen Watteeuw. "We hadden dat ook niet verwacht. Dat zal nog wel twee tot drie maanden duren. Mensen nemen vaak uit gewoonte een route, en zo'n gewoonte afleren vraagt tijd. Mensen die een knip negeren, krijgen de komende dertig dagen ook eerst een waarschuwing. Pas bij een volgende overtreding volgt een boete."

Op stap in het 'nieuwe' Gent DEMORGEN.BE

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234