Maandag 26/09/2022

De geknutselde Loveboat van het Bonapartedok

In het kader van de Zomer van Antwerpen heeft kunstenaar Jürgen Schablow in het Bonapartedok zijn Badboot voor drie weken aangemeerd. In twee maanden tijd bouwde hij een oud kolenschip om tot een ruimte met een zwembad, een klein podium, een bar en een hammam of Turks stoombad.

Een afgedankte, gelige badkuip met de slordig geschilderde inscriptie 'badboot' hangt aan de stuurboord van het schip Pergo. Dat en de uit oranje en groene doeken gemaakte tentjes aan bakboord moeten duidelijk maken dat dit schip niet zomaar een schuit in het Bonapartedok is. De Badboot wil, als een geïmproviseerde Loveboat, de bezoeker uitnodigen tot baden, een drankje nuttigen of naar een concert luisteren.

Jürgen Schablow, een in Antwerpen wonende Duitse kunstenaar en initiatiefnemer van het project, kreeg de boot van een vriend: "Het schip is een oude cargo die zijn beste tijd lang gehad heeft. Omdat Antwerpen een sterke band heeft met het water kwam ik op dit idee.

Toen ik hier voor het eerst kwam trok de haven, een plaats met een unieke, nogal donkere sfeer, me meteen aan. Daarom heb ik voor deze plek gekozen."

De vier meter hoge, gevaarlijk steile trap aan de ingang leidt je meteen in de grote holle buik van het schip. Binnen kom je in een klein cafeetje, de plaats waar normaal steenkool, staal of ander te vervoeren materiaal hoort te zitten. Nu liggen de ingewanden van het schip bloot, de aan elkaar gelaste, brede zilverkleurige ribben en verroeste ijzeren tussenschotten zijn zichtbaar geworden. Daarmee contrasteren de zwarte doeken met vrolijk gekleurde, amorfe vormen boven het podium en de blauwgele bar achterin. Schablow: "De doeken zijn geschilderd door Ina Peeters voor het afgelopen Sfinksfestival. Daar hingen ze net als hier boven het podium."

Op de krukkige houten tafeltjes zijn oranje afbeeldingen van meerminnen geschilderd. Schablow: "Het zijn maar sjablonen die ik in een doe-het-zelf heb gekocht. Voor het project hebben we de vzw Zeemeermin en Waterman opgericht en ik vond die meermin er wel bij passen. Jammer dat ze geen waterman hadden."

Achter het café liggen de baden, de plek waar de boot haar naam aan ontleent. De achtersteven is, afgescheiden met een ijzeren plaat en gevuld met water, omgebouwd tot een minizwembad met een kleine, niet afgeschermde doucheruimte. De zon klatert over de met zeventig kubieke meter water gevulde, ondiepe poel van zes bij acht.

Via een korte trap kun je naar de hammam. Het Turks stoombad is, geheel in het geknutselde concept van de boot passend, opgebouwd uit doorschijnende, gladgestreken golfplaten. De twee blauwe bankjes binnenin bieden plaats voor acht mensen die van dampende warmte houden. Achter de hammam leidt het gammele trapje naar een zonneplateau. Jürgen Schablow: "In de Scandinavische en de Arabische traditie is baden een belangrijke vorm van sociaal contact en daar wil ik op inspelen. Hier zullen de meeste bezoekers evenwel geen zwembroek bij zich hebben. Maar er mag ook naakt gezwommen worden hoor."

Voor het hele project kreeg Schablow een half miljoen van de stad Antwerpen. "Weinig geld, maar gelukkig werken een hoop vrijwilligers mee en krijgen we gratis stroom en water. Voor mij blijft er evenwel niks over. Maar als ik tien miljoen gekregen zou hebben, had ik het ook helemaal in het project gestoken. Dan had de boot er wel helemaal anders uitgezien."

Tot eind augustus staan op de boot concertjes, literaire voordrachten, films over water, workshops en kinderactiviteiten geprogrammeerd. Vanavond om acht uur openen de saxofoontonen van het Schrikkelduo de boot officieel en staat een aantal verrassingsacts op het menu.

Andere dagen is er de accordeonmuziek van het trio rond Ronny Verbiest en de wereldmuziek van Marc Smitt. Oud-zeeman en romancier Bart Plouvier komt voorlezen uit zijn poëziebundel Soms raakt de zee van liefde puur verstild en Patrick Lagrou zal voor de kleinsten over dolfijnen vertellen. Voorts draait de Iraanse film De Kruik, het vertederende Halfaouine uit Tunesië en het sentimentele Children of a Lesser God. Degenen die van wat meer actie houden kunnen onder andere naar de workshop rond oriëntaalse dans of naar de cursus Oceanic Aquabalancing. Schablow: "De boot is niks zonder het publiek, zij maken de sfeer. Het wordt natuurlijk wel afwachten hoe de Antwerpenaar hierop zal reageren."

(IS)

De Badboot, vanaf vanmiddag tot 30 augustus in het Bonapartedok, Antwerpen. Info: 03/237 82 85.

.(Foto Gert Jochems)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234