Zaterdag 02/07/2022

Vijf vragenPaul Bekaert

‘De gevangenisstraf van de Spaanse rapper Pablo Hasél is in strijd met de vrijheid van meningsuiting’

In Spaanse steden kwamen mensen de straten op om te protesteren tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél.  Beeld Photo News
In Spaanse steden kwamen mensen de straten op om te protesteren tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél.Beeld Photo News

In Spaanse steden is geprotesteerd, soms met geweld, tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél, die vastzit voor verheerlijken van terrorisme en majesteitsschennis. ‘Spanje voert een heksenjacht’, zegt Paul Bekaert, advocaat van Carles Puigdemont en rapper Valtonyc, die om dezelfde redenen in ballingschap zit in België.

Bruno Struys

Hasél ging zich niet aanmelden voor zijn gevangenisstraf, maar verschanste zich in een universiteitsgebouw. Was hij niet beter naar u in België gevlucht?

Bekaert: (lacht) “Ja, maar als je naar België komt, volgt er een Europees aanhoudingsmandaat en een weigering komt zelden voor. Hasél zou in tweets en teksten de koning een maffiabaas en een parasiet hebben genoemd en terrorisme verheerlijkt. Dat lijkt erg op de aantijgingen tegen mijn cliënt, rapper Valtonyc, die inderdaad naar België is gevlucht.”

“Voor Valtonyc stelt de vraag zich of hij mag uitgeleverd worden voor majesteitsschennis. Een voorwaarde daarvoor is dat het zowel in België als Spanje strafbaar is.”

“In beide landen is er een wet op majesteitsschennis, maar ik ben van oordeel dat die wet, die in België dateert van 1847, in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, zoals bepaald in het Europees Verdrag voor de Mensenrechten en in de Grondwet. Die vraag ligt nu bij het Grondwettelijk Hof.”

Er zijn toch nog wetten die onze meningsuiting beperken, maar toch toepasbaar zijn?

“Ja, maar de vrijheid van meningsuiting laat expliciet toe om kritiek te geven op een publiek figuur en satire te gebruiken. De wet kwam er omdat Leopold I blijkbaar een scheve schaats reed en met die wet reageerde op de satire en beledigingen.”

Pour la petite histoire: in 1886 is de socialistische voorman Edward Anseele veroordeeld tot zes maanden gevangenis omdat hij Leopold II ‘volksmoordenaar nummer één’ had genoemd. Sindsdien is nog amper iemand veroordeeld voor majesteitsschennis.”

Spanje past die wet toe en moet zich toch ook houden aan het EVRM?

“In Spanje leggen ze dat naast zich neer, en blijven ze maar vervolgen. Ze voeren sinds enkele jaren een heksenjacht. Ook hun antiterrorismewet bedreigt de vrijheid van meningsuiting, zoals ook Amnesty International heeft vastgesteld in een rapport met krasse voorbeelden. De ETA is al tien jaar niet meer actief, maar toch vervolgen ze je nog voor een liedje erover.”

“Nadat Franco stierf in 1975 is er nooit een uitzuivering geweest van de magistratuur, de politie en het leger. Bij Valtonyc was de klacht ingediend door een extreemrechts politicus.”

Hoe zit het intussen met die andere cliënt van u, Carles Puigdemont?

“In het Europees Parlement buigt een commissie zich over de vraag van Spanje om Puigdemonts immuniteit op te heffen, vervolgens moet het parlement daarover beslissen. Als ze zijn immuniteit opheffen, beslist de raadkamer over zijn uitlevering, maar we hebben er goede hoop op.”

“Het hof van beroep in Gent heeft eerder al beslist dat de voormalige Catalaanse minister van Cultuur Puig niet uitgeleverd mag worden.”

Intussen haalden de independisten, waaronder Puigdemonts partij Junts, deze week in Catalonië een meerderheid. Een opsteker, maar ook zuur om van hieruit mee te maken?

“In ballingschap zitten heeft nadelen, maar gevangenschap nog veel meer. Men zegt altijd dat hij de benen nam, maar hij is zo tenminste in het Europees Parlement geraakt. En er is toch ook nog hoop op genade.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234