Woensdag 29/06/2022

De gouden robot uit 'Star Wars'

'Destijds wilde ik geen robot of metalen man spelen. Ik was een ernstig acteur, Shakespeare en dat soort dingen'

ANTHONY DANIELS

Londen

Van onze medewerker

Luc Joris

Vastgepind op een enkele filmrol waarbij hoofd en lichaam nooit in beeld komen, maar verborgen zitten in een gouden of zilveren pak van een zogeheten droid. Als acteur kan het voor een hoop frustraties zorgen. De Brit Anthony Daniels, beter bekend als de zenuwachtige en zorgzieke computerrobot C-3PO (spreek uit: See-Threepio) uit de galactische serie Star Wars, zeilt echter gewiekst om dat soort vragen heen.

Daniels, een kwieke vijftiger met veel zin voor humor, heeft zich inmiddels bij dat lot neergelegd. Hij ontpopt zich zelfs als een perfecte internationale ambassadeur van de ruimtesaga, al sluimert er in zijn kleurijke anekdotes soms een vorm van frustratie door. Tijdens de uitreiking van de Britse filmprijzen stond Daniels bijvoorbeeld op een metershoog podium in het gouden ornaat van zijn alter ego. Zijn agent had hem verteld dat hij met een heftruck backstage zou gebracht worden, omdat Daniels zich, eens in het pak, nauwelijks kan oriënteren en zich even hulpeloos voelt als een baby. Voor die rit van 60 seconden was hij voor 25.000 pond verzekerd. Daniels voelde er zich belangrijk door. Tot zijn agent hem vertelde dat het kostuum voor 75.000 pond verzekerd was.

"Zo is het altijd al geweest, sinds de eerste dag, 28 jaar geleden, dat ik voor het eerst het pak van C-3PO aantrok", zegt Daniels, die in die periode het gevoel een object te zijn counterde door tijdens setfeestjes lucifermapjes uit te delen waarop 'C-3PO is human' gedrukt stond. Toen Daniels in 1977 aan het eerste Star Wars-avontuur van George Lucas begon, kon hij uiteraard niet weten dat C-3PO samen met zijn onafscheidelijke blauwwitte metgezel R2-D2 tot een van de iconen van de sciencefictionserie zou uitgroeien.

Daniels (na afgebroken rechtenstudies en hotelmanagement studeerde hij drama en kon hij aan de slag bij de Londense Vic Company) haalde toen zelfs zijn neus op voor het genre. Het verhaal wil dat hij indertijd na tien minuten bij Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968) naar buiten liep. "Ik heb het iets langer uitgehouden, maar het klopt", vertelt Daniels, die ook veel gevraagd wordt voor het inspreken van commercials en animatieseries. "Ik ben mijn geld gaan terugvragen, maar de manager vertelde me dat ik kon ophoepelen. Toen ik jaren later George ontmoette, vroeg hij me wat ik van robots afwist. 'Vaagweg nog iets uit 2001', antwoordde ik. In de in Soho gelegen studio van 20th Century Fox heeft hij toen een visie van 2001 voor mij georganiseerd. Het was schitterend. Ik was met verstomming geslagen. De stem van HAL, dat rode licht, het was magisch. Maar ik wilde inderdaad geen robot of metalen man spelen. Ik was een ernstig acteur, Shakespeare en dat soort dingen. Indertijd had het woord robot ook een totaal andere betekenis. Volgens mij heeft C-3PO, een hommage aan de schitterende robot Eva uit Metropolis, op verschillende manieren de betekenis van het woord veranderd."

"Omdat ik goed was in mime had mijn agent op een auditie aangedrongen. Vervolgens heb ik een uur met George gepraat. Achter hem hing een schilderij van C-3PO, een ontwerp van Ralph McQuarrie. Ik ben er onmiddellijk verliefd op geworden. Het gezicht op dat schilderij, die ogen, ze keken recht in mijn ziel. Het was een heel vreemd moment. Eens het script gelezen, hebben we opnieuw een uur gediscussieerd en toen heb ik hem gevraagd of ik de rol mocht spelen. 'Sure', luidde zijn droog antwoord."

De populariteit van C-3PO of 'de Stan Laurel van de robotwereld' is niet alleen te danken aan zijn komische attitude en manier van bewegen. Sinds Daniels voor het eerst het inmiddels legendarisch zinnetje 'Hello, I am C-3PO, human-cyborg relations and this is my counterpart R2-D2' uitsprak, sloeg ook onmiddellijk zijn geïnspireerde stemvertolking aan. Nochtans was Lucas in het begin niet overtuigd van Daniels stemperformance. Hij wou dat C-3PO als een wagenverkoper uit de Bronx klonk, maar tijdens de opnamen werd hem dat nooit verteld. "Pas zes maanden na de opnamen, toen ik plots een telefoon kreeg met de vraag om naar Hollywood te komen, had ik door dat er een probleem met mijn stem was", verklaart Daniels. "Ik was nog nooit in de Verenigde Staten geweest (Star Wars werd in de Londense Elstree-studio opgenomen, LJ). Ik had met andere woorden nog nooit een jetlag gehad en ik voelde me bijzonder vreemd. Toen ik in de studio aankwam, werd ik door de geluidsingenieur opgevangen. 'Jij moet Anthony zijn. Eindelijk ben je er. We hebben gedurende enkele maanden naar een stem voor je personage gezocht, want George haat ze'. Ik was geschokt. Hij vond ze te Engels. Als ik door Amerikanen omringd ben, komt mijn helder Brits accent nog duidelijker door, dat is waar. Voor C-3PO overdrijf ik het nog meer, al komt het ook door dat strakke kostuum en mijn rechte houding."

Daniels is ondertussen de enige acteur die in alle zes episodes van Star Wars (de derde, Revenge of the Sith, is voor mei 2005 voorzien) meegespeeld heeft, al werd in Episode I - The Phantom Menace (1999) alleen zijn stem gebruikt. Toch moet hij nog altijd lachen wanneer mensen hem vertellen dat hij beroemd is. "Mijn personage is beroemd, ik niet. Ik heb het ook niet nodig. Wat doe je met roem? Ik krijg sowieso mijn tafel in de restaurants waar ik graag kom. Maar ik heb geluk gehad, in tegenstelling tot vele andere acteurs. Ik heb nooit een andere job moeten zoeken en de Star Wars-saga heeft me een zeker comfort gegeven waardoor ik me geen zorgen over de huur of de factuur van de garage moet maken. En ik kan van mijn huis in de Provence genieten. Op die manier is het een heel dankbare job geweest."

Vanaf 22 september is de digitaal opgepoetste dvd-box (vier discs) van de Star Wars-trilogie in de handel verkrijgbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234