Woensdag 18/05/2022

De helse dag één van een Internationaal Olympisch Comité-voorzitter

Minstens tot juli 2009 is Jacques Rogge uit Deinze de mondiale sportpaus. Net als Peking afgelopen vrijdag kreeg Rogge al in de tweede ronde de meerderheid. Het relaas van een dag die zijn (en ons) leven veranderde.

Moskou

Van onze verslaggever ter plaatse

Hans Vandeweghe

Maandag, 8.00 uur

Ontbijtbalkon, derde verdieping. Of hij aan mijn tafel mag aanschuiven, vraagt Rogge enigszins overbodig, pikt een bestek van een andere tafel, steekt onder de lampen van een aantal camera's een toast met zalm weg en heeft het dan over die vreemde Tourrit van zondag. De verkiezing komt pas in tweede instantie ter sprake. "Ik heb gehoord dat Kim zich zou terugtrekken. Ach, we zien wel, gisterenavond was er in elk geval paniek in zijn kamp", zegt hij en verdwijnt met aan zijn zijde Yasmine Braeckevelt, zijn persoonlijke assistente. Die wijkt geen millimeter van zijn zijde, sinds sympathiserende IOC-leden hem en haar op het hart hebben gedrukt dat het goed en vooral professioneel staat zo iemand bij zich te hebben.

10.45 uur

De genodigden in de Zuilenzaal van het Huis van de Vakbonden kunnen op twee schermen volgen hoe de verkiezing verloopt. Eerst zijn de nieuwe IOC-leden gekozen - of niet, zoals in het geval van Adolf Ogi, die het zesde Zwitserse lid had kunnen worden maar niet werd gecoöpteerd, een belediging van formaat voor de politicus en voor Zwitserland. De Hongkonger Tim Fok en Samaranch junior worden, hoewel omstreden, wèl aanvaard. En dan beleven we een historisch moment. Precies 21 jaar geleden werd op dezelfde plek Juan Antonio Samaranch verkozen. Vandaag wordt hier de achtste voorzitter van de oudste mondiale organisatie bekendgemaakt.

11.00 uur

Gefluister in de zaal als het verdict van de eerste stemronde valt. Anita Defrantz gaat eruit. Bij de 109 stemmen komen nu drie Amerikanen. "Shit, Schmitt had moeten afvallen." Nu gaat het minstens over drie rondes, want gisteren raakte bekend dat de voorzitster van het Amerikaans Olympisch comité stemmen heeft geronseld voor... Kim, terwijl andere Amerikanen pro de Canadees Dick Pound zijn.

11.05 uur

De tweede ronde is gestemd. Rechter Keba Mbayes voorhoofd trekt in een grote frons. Er wordt gefluisterd. De enveloppe gaat dicht en wordt aan meester Carrard, directeur-generaal en ceremoniemeester, overhandigd met een woordje uitleg. De Zuilenzaal houdt de adem in. Carrard kijkt boven zijn bril en zegt: "On a un résultat. We have a result. Gelieve u rustig naar de uitgang te begeven. Er zijn genoeg bussen voor alle IOC-leden, en die brengen u naar de Zuilenzaal."

11.30 uur

De IOC-leden, lippen stijf op elkaar en blik op oneindig, druppelen naar binnen. Eén enkeling kan er niet aan weerstaan om Rogge al de hand te gaan schudden. Hij trekt zijn schouders op. Dick Pound staat helemaal op de bovenste rij. Hij kan het niet zijn. Opeens gaat het gerucht dat Kim Un Yong niet in de zaal is. Alsof hij door de grote poort zijn entree voorbereidt. Het Roggekamp kijkt verbaasd rond, maar Rogge zelf staat, subtiel glimlachend, stoïcijns op de tweede rij.

11.35 uur

Als ieder op zijn plaats staat, krijgt Samaranch zijn zoveelste staande ovatie en gaat dan over tot de orde van de dag: "Ik heb de eer u aan te kondigen dat tot nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité is gekozen... dokter Jacques Rogge."

12.30 uur

Wat een vreemd beeld: voor in de zaal defileert een stoet voorbij mevrouw Rogge. Net als bij een begrafenis. Na een korte drink is het hele gezelschap opnieuw op weg naar Hotel Mezjdoenarodnaja. De nieuwe IOC-president en zijn vrouw, aan hun lot overgelaten in de lobby, worden bijna verscheurd door de media. Van de originele intentie van de BOIC-top - "als Jacques het wordt gaan we samen met hem en de pers een pintje drinken in de gezellige pub" - zal niets in huis komen. De hel is losgebroken.

13.00 uur

In kamer 323 vallen de notabelen van de Europese Olympische Comités elkaar in de armen. Rogge is er ook voor een privédrink, waarna hij zich even terugtrekt.

15.00 uur

De laatste vergadering begint. Er moeten nog leden worden gekozen. Kim Un Yong is als een slechte verliezer afwezig gebleven. Rogge bedankt en krijgt applaus.

17.00 uur

Nu had de persconferentie moeten beginnen, maar die wordt verschoven naar 19 uur. Er is een goeie reden: Vladimir Poetin wil Jacques Rogge ontmoeten.

19.00 uur

Samaranch en Rogge zij aan zij. In de congreshal waar de leden op hem hebben gestemd (of niet) vindt de persconferentie plaats. Nadien gaat het nog even door in het Nederlands.

20.00 uur

Het buffet begint - Moskou is wel èrg gek op gerookte zalm. Rogge zeilt van de ene naar de andere. De Belgische pers heeft promotie gemaakt. BBC World Service, CNN, you name it, het hangt aan onze lippen. Daarvoor hebben we het allemaal gedaan.

21.00 uur

Rogge maakt nog even tijd voor een directe reactie in het VRT-journaal van 19 uur. En dan nog was een helse dag niet afgelopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234